Network Menu

Tidigare program under 2020 – Lissabon

Här kan Du läsa om de program, vi haft tidigare i år.

Om Du klickar på bilderna, så får du upp dem i ett större format.

SWEA möter IKEA med Helen Duphorn, 2 december 2020

SWEA möter IKEA 2 december 2020Helen, nu landschef för IKEA i Portugal, har arbetat 22 år på IKEA och 10 år på KappAhl. Hon arbetade med inköp i Sverige, har bott i Indien, Pakistan och Bangladesh. I Frankrike och Österrike var hon också landschef. Hon har även arbetat globalt med kommunikation och olika uppdrag i Holland. Även många styrelseuppdrag, som hon numera lämnat. Är också inblandad i ledarutbildningen med uppdrag inom IKEA. Helens hjärtefrågor är kvinnofrågor och jämställdhet.

Inom IKEA ingår 50% män och 50% kvinnor i ledningsgruppen. I Portugal är det för tillfället något fler kvinnor än män. Kvotering arbetar man inte med.

I Portugal har kvinnor 16-20% lägre lön, men inom IKEA är skillnaden 0%.

Portugal är en traditionell marknad, mansdominerad där nästan alla kvinnor arbetar till låga löner och dessutom sköter hemmet. Kvinnans inkomst behövs i hushållet.

Helen nämnde även att av länderna i Europa är kvinnorna i Portugal de som är mest utsatta för våld i hemmet. Hon menade att försöka tala med unga män, som i sin tur kan tala med andra män är ett sätt att få till stånd en ändring.

IKEA är mycket uppskattat bland medarbetarna, visar interna undersökningar. Man upplever inte hierarkier och är inte rädd att föra fram problem/frågor till cheferna, vilka emellanåt arbetar bland kunder och på ”golvet”. Att dela med sig av information och hjälpa andra är en del av IKEAs själ. Vi är starkare tillsammans!

Inom IKEA bryr man sig om varandra. Ingen har negativa synpunkter på om någon tex måste ta hand om sjuka barn. Möten läggs inte heller på kvällstid.

Inom IKEA har man en öppen inställning till homosexualitet, vilket skiljer sig från den generella uppfattningen i det portugisiska samhället.

De anställda på IKEA är inte fackligt anslutna. Information hur man går tillväga har getts, men intresset är svalt.

Löneutveckling sker med årliga lönesamtal och man har stora möjligheter att avancera inom IKEA. Kvinnor kan dock ha sämre löneutveckling, med mellan en halv till 2 procents avvikelse. Orsaken är främst att de har varit hemma med barn i flera år.

IKEAS vision och affärsidé är hållbara lösningar till många människor. Priserna sänks på produkter år från år. Man riktar sig till folk med ”små ”plånböcker. Även folk med ”större” plånböcker vill göra smarta val och handlar på IKEA. Volym är viktig. Därför måste man sälja till många = alla är välkomna!

I Portugal har IKEA arbetat hårt för att öka volymen på försäljningen. T ex inreder man olika tvårumslägenheter i varuhusen, där allt som visas kan köpas för €3000. Det är viktigt att det är vackert, funktionellt och hållbart.

En familj med medelinkomst i Portugal har, när alla nödvändiga kostnader betalats, €50 kvar per månad att spendera eller spara. IKEA sänker kontinuerligt priser för att attrahera fler köpare. Det är aldrig REA på IKEA. Till de ekonomiskt svaga kan man erbjuda räntefria lån.

Ett viktigt område för IKEA är hållbarhet, vilket har varit genomgående i kulturen länge utan att ha kallats hållbarhet. T ex att resa till låg kostnad och inte slösa.

IKEA Sweden i Älmhult är produktutvecklare av allt. Det börjar oftast med en idé, som kan bli en färdig produkt och hela processen sker i Sverige och skiljer sig mot andra aktörers på marknaden.

Frågan kom om det tillverkas några produkter i Portugal och det gör det. I Portoregionen finns två mycket stora anläggningar. Divisionen Global Sources ansvarar för all tillverkning och produkterna exporteras över hela världen. IKEA Portugals försäljningsandel av hela IKEA är c:a 2 %. Den tillverkande delen i Portugal exporterar för c:a 2%.

På frågan hur löneläget är i Portugal svarade Helen att IKEA ligger c:a 10% över generell minimilön. Innevarande år har IKEA fryst lönerna till förmån för att behålla jobben p g a Covid19. Stor förståelse för detta bland anställda. På chefsnivå, framför allt hög chefsnivå, tjänar man som övriga Europa.

Utöver lön erbjuder IKEA anställda försäkringar för hela familjen och dagligen tre måltider, inklusive allt, för €0,50. Inkluderar man förmåner och ingångslön blir månadslönen runt €800. Det finns goda möjligheter att utvecklas och därmed höja sin lön inom IKEA. Intern succession sker i företaget. IKEA försöker påverka regeringen att öka minimilönerna i landet så att fler företag kan bidra till ökat välstånd.

Prissättning på produkter är lokal med anpassning till marknaden. I stort sett är dock priserna lika överallt. Om en produkt säljer bäst på en marknad säljer den lika bra i alla länder. Bostädernas storlek på en plats kan innebära en produktanpassning, annars det mesta lika.

Många vill arbeta på IKEA. Enligt personalundersökningar trivs man mycket bra. IKEAs sätt att hantera miljöfrågor är en viktig anledning.

Portugals huvudkontor ligger på övervåningen av butiken i Loures.

Frågan kom hur pandemin påverkat företaget. IKEA tvingades stänga sina varuhus under 11 veckor, men ställde snabbt om till försäljning online med varuhusen som utlämningsställe. Onlineförsäljningen rusade i höjden och resultatet blev därför bättre än väntat.

Regeringen i Portugal erbjöd företag stöd i början av sommaren och IKEA sökte och fick. Eftersom IKEA är ett stort och solitt företag användes inte pengarna utan återfördes till regeringen, vilket skapade stor uppmärksamhet. Anställda är mycket stolta över IKEAs agerande.

Marknadsandelen i Portugal är inte helt lätt att mäta, då t ex stora matbutiker även säljer köksutensilier. Den siffran som Helen nämnde var 13-15%.

Avslutningsvis nämnde Helen arbetet med hållbarhet. Det kommer en tid efter Covid 19. Våra framtida generationer är viktiga att tänka på. Hittills har man lyckats sänka klimatavtrycket med 4%, trots ökad försäljning världen över. Många frakter går per båt i st f med flyg. IKEA inför distribution av varor med eldrivna fordon och förnybar energi nästa år.

Genom att försöka påverka den stora mängden kunder i våra varuhus att göra klimatsmarta val, vill vi påverka beteenden på sikt. Undersökningar visar att Portugal har en högre villighet att förändra i klimatfrågan än övriga Europa.

Digitalt SWEA-möte den 2 december 2020.

Lena Eckerbom

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Julmingel första advent 29 november 2020

Julmingel Första advent 29 november 202033 sweor hade samlats, flera tillsammans med make, partner och kompis. Marianas dotter var med och blev dagens yngsta deltagare.

Marie inledde med att visa en kort film, som tidigare visats inom VEMA. Upplägget var inspirerat av På spåret. Trevligt gjort av SWEA Portugals styrelse.

Lena Eckerbom ansvarade för dagens frågesport med temat jul. Jag tror att många lärde sig nog ett och annat om julen. Alltifrån Tomas fylletunna till hur många tomtar man har på Island; roligt!

Hantverksgruppens tomtar såldes till köpsugna. Pengarna går till välgörenhet. Kontakta kerstin.amnell(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com. Hon kan ha någon tomte kvar!

Sussannes recept på storkok av glögg var spännande att ta del av. Fem liter färdig glögg, trevlig julpresent till familj och vänner. Du hittar receptet på vår hemsida www.lissabon.swea.org klicka på Aktiviteter – Tidigare program under 2020. Om någon har ett speciellt recept att dela med dig av skicka gärna ett mail till sussanne_friman(Replace this parenthesis with the @ sign)hotmail.com">sussanne_friman(Replace this parenthesis with the @ sign)hotmail.com

Fin sång avslutade årets mingel. Först ett litet smakprov från körens repertoar och därefter sjöng Helen Sjöholm ”Vinterhamn”.

Vilken fin julkänsla det blev!

Julmingel Första advent 29 november 2020

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Glögg till första advent 2020

Sussannes Julglögg

Julglögg till första advent 2020

Ingredienser

5 liter svagdricka

5 skalade och skivade potatisar

1 paket bakjäst

1 påse nejlikor

1 påse kardemummakärnor

1 bit färsk skalad ingefära, ca 5 cm

1 kanelstång

500 gram russin

2,5 kg strösocker

 

 

Process                                  

Blanda allt i en 10 liters hink, täck och förslut med plastfolie. Gör några små hål i folien (6-8 stycken). Ska sedan stå i rumstemperatur i minst sex veckor.

När du häver med plastslang, var noga med att lämna all bottensats kvar.

Receptet ger ca 5 liter färdig glögg.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Portugisiska kvinnans rättigheter. Föredrag av Helen K Valle. 25 november 2020

SWEA-möte 25 november 2020

Helene Källström Valle

50 sweor samlades på Zoom för att lyssna på Helene Valle som idag, väl förberedd som alltid, greppade ett stort område i sin presentation av ”Att vara kvinna i Portugal”.

Helene inledde med 1910 och Portugals första steg mot demokrati vid införandet av första republiken. Redan året efter klev pionjären Carolina Beatriz Angelo in på den politiska arenan. Som änka och därmed familjens försörjare gick hon till vallokalen för att rösta. Hon väckte uppmärksamhet men det fanns tydligen inget sakligt skäl att tillåta henne avlämna sin röstsedel. Men inte förrän vid andra revolutionen, 1974, infördes allmän och lika rösträtt.

1933-1974, under Salazars tid (1926-1974 diktatur under Salazar och Caetano) var kvinnan en andra rangens medborgare. Mannen styrde över hennes rätt till arbete och att ha egna pengar. Tillåtna arbeten var sjuksköterska, lärarinna och telefonist. Idag ser vi många män i serviceyrken, vilket har sin grund i deras dåvarande dominans på arbetsmarknaden.

Kvinnorna utsattes för våld i hemmet, vilket tyvärr fortfarande sker. Helene gav skrämmande fakta. Under de senaste sex åren har 111 kvinnor dödats av män som står/stod dem nära. Våldet har förvärrats under pandemin.

Den 25 november uppmärksammas våldet mot kvinnor i FNs internationella dag för avskaffande av mäns våld mot kvinnor. Fotbollsspelarna i den italienska ligan stöttade och synliggjorde kampanjen med ett rött streck på kinden. Vi som såg matchen Milan mot Napoli den 24 november uppmärksammade Zlatans röda märke. (Lilians kommentar)

Det finns i Portugal olika slags giftermål. Ett exempel är separação de bens. Efter 60 års ålder får endast sådant äktenskap ingås.

En sambolag finns från 2008 och gäller per automatik efter två års samboförhållande. Från 2015 är det tillåtet att ingå samkönat äktenskap.

Skilsmässofrekvensen är ganska hög, lite över hälften av alla äktenskap som ingås slutar i skilsmässa.

Fertilitetsgraden (antal födda barn per kvinna) var 2019 endast 1,42. Detta innebär i praktiken en folkminskning, som kan uppvägas med invandring (uppgifter om detta saknas dock). Föräldrapenningen omfattar 120 dagar (100% lön) eller 150 dagar (80% lön). Barnomsorg finns men är kostsam för familjeekonomin. Kvinnor får sitt första barn vid 30 års ålder.

I Portugal är den generella utbildningsnivån låg. 2011 fanns 30 000 analfabeter i årsgruppen 18 till 65 år och 20 000 över 60 år. Från 1986 infördes 9-årig skolgång och 2005 obligatorisk 12-årig. Alla fullföljer dock inte denna. Föräldrarna måste bekosta skolmat, böcker och annan skolmateriel, vilket är betungande för många familjer.

Ca 55% av kvinnorna läser på universitet/högskola. Terminsavgifterna är mellan 180€ och 500 €. De högre avgifterna gäller för utbildning på prestigefulla lärosäten.

Färre än en tredjedel av parlamentsledamöterna är kvinnor (91 av 230).

Avslutande statistik:

Helene hänvisade till en intressant undersökning gjord utifrån en population på 2,7 miljoner i åldersspannet 18-64:

 • Endast 16% läser fler än 6 böcker /år
 • 1/3 är rökare
 • 43% är överviktiga
 • 15% har BMI > 30
 • 1 av tre som är äldre än 27 år säger sig vara icke troende. (besynnerligt då kyrksamheten är stor)
 • 81% använder internet.

MeToo verkar inte ha satt några påtagliga spår i Portugal. En relevant och intressant fråga bland många från Sweorna, gav ett talande svar.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Kakelmålning 18 november 2020 – Azulejos Manuel Marques Antunes & Tiles

Kakelmålning 18 november 2020
Kakelmålning 18 november 2020
Kakelmålning 18 november 2020
Ett besök på en kakelfabrik känns som att träffa en del av Portugals hjärta! Företaget startade för 35 år sedan, köpte upp kakel från gamla hus, sålde och renoverade skadade kakelplattor samt har idag en stor samling konstföremål i kakel.

De använder traditionella metoder vid tillverkningsprocessen och jobbar mest med att kopiera gamla mönster framförallt från 17- och 1800-talen. Men även nya mönster efter kundernas önskemål finns med i produktionen.

Vår guide visade på kakelplattor från arabisk tid, äldre än 1700-talet. De känns igen med sin tredimensionella karaktär. Motiveringen var att man inte kommit på hur man skulle skilja färgerna åt och då var upphöjningar i materialet ett sätt att separera färger.

I samlingen finns, utöver portugisiska föremål, även kakel från holländska Delft, mest känt för blå dekor, men har även andra kulörer. Kakelmålning 18 november 2020

Vi fick se portugisiska kakelarbeten från 1700-talet och framåt, alla i blått och vitt och med imponerande motiv. Vilka fantastiska måleriarbeteten! Under 1600-talet var gul en vanlig färg men även grön förekom. Idag finns två anställda konstnärer på företaget. I Portugal finns endast ett fåtal personer i yrket.

Tillverkningsprocessen

Kakelmålning 18 november 2020
Kakelmålning 18 november 2020
Kakelmålning 18 november 2020
Kakelmålning 18 november 2020

Leran till kakelplattorna hämtas i Alentejo. Plattorna är handgjorda och bränns i olika ugnar, en med plats för 500 och ytterligare några för mindre arbeten om 150 plattor. Det tar 9 timmar att värma upp ugnen och 12 timmar för att den att svalna. Energin kommer från gas respektive el.

Dagen avslutades med att var och en fick måla en kakelplatta. Med benäget bistånd kunde alla göra en insats för konsten! Väldigt roligt och intressant besök, igen!

Kakelmålning 18 november 2020
Kakelmålning 18 november 2020
Kakelmålning 18 november 2020

Kakelmålning 18 november 2020
Kakelmålning 18 november 2020

 

Här hittar du fler bilder Bilder till kakelmålning 18 november 2020

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Digitalt SWEA-möte den 4 november; Helena Pilsas

Digitalt SWEA-möte 4 november 2020.Helena Pilsas, Sveriges ambassadör i Lissabon, talade tillsammans Digitalt SWEA-möte 4 november 2020.med Cecilia Köhler Sandgren, Första ambassadsekreterare, om ambassadens uppdrag. Det var 38 Sweor som deltog i zoom-mötet. Ett mycket uppskattat anförande!

Hon inledde med att berätta om sig själv och då främst om sin breda och långa erfarenhet av att vara verksam inom olika beskickningar. I Lissabon har hon varit sedan 2017. Hon trivs mycket bra i Portugal och framhåller portugisernas sätt att ta hand om varandra, umgås över generationsgränserna och inte minst att det finns så mycket intressant att uppleva och se överallt. Portugal har en lång historia!

Helena menar också att från Portugal ser världen/Europa annorlunda ut. Landet har ett globalt, transatlantiskt perspektiv, riktat mot ex. Brasilien och Afrika. Det har varit ett imperium som fortfarande hålls ihop av språket. Digitalt SWEA-möte 4 november 2020.

På ambassaden finns tre utsända från Sverige, Ambassadören, Första ambassadsekreterare och Ambassadrådet (Maria Linderyd Linder). Utöver dessa finns ytterligare 6-7 lokalanställda. Detta är en normalstor ambassad, vars verksamhet har tre olika spår.

 1. Det politiska; omfattar att vara serviceorgan åt och rapportera till den svenska regeringen.

Tar emot ”högnivåbesök” dvs från ministrar mfl.

Medlemskapet i EU. Portugal och Sverige tänker lika i många frågor ex klimat, miljö och mänskliga rättigheter. Från 1 januari 2021 innehar Portugal ordförandeposten (för fjärde gången) och här kommer ambassaden att rapportera, följa möten och hjälpa till med praktiska ting.

Bygger kontakter med olika befattningshavare i Portugal och med de övriga nordiska länderna, som finns på plats. Viktigt är också att delta i nätverket av kvinnliga ambassadörer.

 1. Främjande;

Gäller handelsutbyte, kultur, miljö mm. Vår ambassadör framhåller Team Sweden med representanter för Svenska klubben, Handelskammaren, skolor och SWEA.

Svenska språket undervisas det inte i, men Portugal har visat intresse för film och utställningar kopplade till Sverige. Från svenska riksdagsvalet, 2018, TV-sändes valvakan.

 1. Författningsenligt;

Öppettider, utfärdandet av pass och ID-kort, hjälpa svenskar i nödsituationer, erbjuda möjligheter att rösta. Ambassaden har vigselrätt, men en av parterna måste vara bosatt i Portugal.

Övriga uppgifter är att ta emot hittegods, utfärda körkort, stämpla levnadsintyg och hjälpa till vid faderskapsutredningar. Om någon avlider vänder sig ex familjemedlem till ambassaden som utfärdar dödsbevis.

Kontakter; Hemsida, Sweden Abroad, Facebook och Twitter.

Helena Pilsas uppmanar alla svenskar i Portugal att fylla i Svensklistan, vilken endast används i nödlägen.

Coronan har bidragit till den största förändringen i ambassadens arbete någonsin. Från ambassaden måste man rapportera till Sverige och lägga all relevant information på hemsidan.

Helena avslutar med att beskriva ambassadören som: ”Dörröppnare, kommunikatör, fixare, skribent, värdshusvärd” kort sagt allehanda mångsysslare vars uppdrag är att arbeta med ”allt som är bra för Sverige”.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Utflykt till Queluz 22 oktober 2020.

Utflykt till Queluz 22 oktober 2020.
Ett 40-tal Sweor besökte nationalpalatset i Queluz. Pga av Covid 19-restriktioner gick vi fyra Sweor + en guide i tio olika grupper.
Efter jordbävningen 1755 flyttade den kungliga familjen till Queluz. Arkitekturen är representativ för den extravaganta period som följde upptäckten av guldet i Brasilien 1690. Palatset har i sin utformning inspirerats av slottet i Versailles. En stor park rymmer en kanal, där du kan se azulejos ( kakelplattor) föreställande scener från slottslivet på 1700-talet.
Det blev ett lyckat besök med mycket ny kunskap om Portugal.
Utflykt till Queluz 22 oktober 2020.

Asien

Utflykt till Queluz 22 oktober 2020.

Europa

Utflykt till Queluz 22 oktober 2020.

Amerika

Utflykt till Queluz 22 oktober 2020.

Kakelpanelen från 1784.

Utflykt till Queluz 22 oktober 2020.
https://lissabon.swea.org/wp-content/uploads/sites/53/2020/10/Musikrummet.jpg
Utflykt till Queluz 22 oktober 2020.
Utflykt till Queluz 22 oktober 2020.

Kejsare av Brasilien tillika kung av Portugal. (d. 1834)

Utflykt till Queluz 22 oktober 2020.

/Berit Johansson
_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Digitalt SWEA-möte 7 oktober 2020 Bernardo Corrêa de Barros

 

Sr. Bernardo på SWEA-möte 20201007

Miljötänkande i Portugal där Cascais är en förebild  

31 sweor samlades för att via ZOOM lyssna på Bernardo Corrêa de Barros. Miljö och hållbarhet kom lite i skymundan, men vi fick höra mycket annat av intresse!

Margareta inledde med att koppla Sverige till Portugal. Lisbon is 2020 European Green Capital Award winner! Samma utmärkelse fick Stockholm 2010.

Sr. Bernardo inledde med att Cascais är en otroligt framåt stad på många områden. Han gjorde en kort historisk återblick för att visa på förklaringar till denna utveckling:

Carl I flyttade till Cascais vilket gav upphov till mängder av celebra besök och även att pampiga byggnader uppfördes.

Fausto de Figueiredo står Staty i Estoril Casinopark. Hans dröm var att göra Estoril till en turistort i världsklass. Han lade grunden till Casinot och elektrifieringen av järnvägen vilket var nödvändigt för hans stora projekt skulle gå i uppfyllelse.

WWII och Portugals neutralitet under kriget var ytterligare ett skäl till Cascais/Estoril storhet idag, enligt Sr. Bernardo. Hit kom kungliga notabiliteter och den tidens jetsetare. Ian Fleming nämndes och att han hade Casinot i Estoril som förebild i ”Casino Royal”.

Vidare fick vi veta Cascais gjort en undersökning beträffande människors uppfattning om orten. Svaret man fick var att Cascais var ”en plats att bo i”. Motto: Den bästa stad att besöka en dag och att bo i hela livet.”

Vad uppfattades då som viktigast för människorna:

 1. Utbildning – därför satsar Cascais mycket på utbildning och Sr. Bernardo menade att 2024 skulle man ha 5-6 universitet (Lilian kommenterar: kan jag ha uppfattat rätt?).
 2. Säkerhet/trygghet var nummer två. Cascais har satsat mycket på säkerhet och investerat i polisväsendet, även lokalt. Portugal är det tredje säkraste landet i världen.
 3. Miljö; 1/3 av arean är naturparker. Man jobbar på att säkra trottoarerna och att utöka dem. De har fyra team som varje dag arbetar på olika platser. Vattenskyddat område är statens angelägenhet men Cascais gör även här insatser. Barnen utbildas i skolan till att var rädda om naturen och att inte kasta skräp.

Cascais är också långt framme då det gäller teknologi.

Ett centralt begrepp är Mobilitet. Sr. Bernardo underströk att det var viktigt för invånarna med god kommunikation mellan de olika delarna av staden. Bussar och cyklar skall underlätta.

Sr. Bernardo menade att Visit Cascais kan bistå med .tex. att inför val informera om olika politiska partier.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Introduktionsträff 3 – 2020

Introträff 3 2020

Äntligen en ny introduktionsträff!

Den 5 oktober träffades fyra nya medlemmar hemma hos ordförande Marie Ahlberg tillsammans med medlemsanvarig Kerstin Amnell! Var och en delade med sig av sina erfarenheter tidigare i livet och hur det är att leva i Portugal. Några av oss har bott här flera år och några har precis ha landat i sitt nya hemland. Så spännande att lyssna till varandra!

Kvällen fylldes av delade erfarenheter, funderingar, information och tiden bara rusade iväg!

Vandring i Lissabons bakgårdar – guidad tur 2020-09-25.

Vandring i Graça – Grupp 1 (av fyra) Lissabons bakgårdar. Event 2020-09-25

Nio Sweor med guide fick uppleva utsiktsplatser, bakgårdar och bakgator och ta del av dess historia. Vi såg kyrkor, kloster och en militäranläggning som ska byggas om till hotell. En bakgård besöktes där man förr tävlat med duvor, samt ett kvarter med loftgångar som byggdes 1908 och som heter Bairro Estrella Dóuro. På en sidogata till torget Lago da Graça, där vi började och avslutade vår vandring, ligger ett charmigt område som byggdes av en brasiliansk släkt. Gatan heter Vila Berta och är väl värd ett besök. /Berit Johansson.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vandring i Lissabons bakgårdar 2020-09-25Grupp 3 gick också i kvarteren runt Graça och började i en utställning som visade modellen av en Corpus Christi-procession från mitten av 1700-talet.  En “modell” som föreställde kunglig propaganda från tiden när Joao V (d. 1750) regerade.

Figurerna i processionen var en hobby för sonen till den brasilianska byggaren Francisco Tojal, som byggde ett kvarter för familj och arbetare. Det kom att kallas Vila Berta i Graça, som vi besökte.

Vi kikade också in på flera bakgårdar från sekelskiftet 1900 med hus uppförda av välbeställda portugiser som hyrde ut små lägenheter med uppskattningsvis en boyta på 40-50 m2. /Lena Eckerbom

 

Vandring i Lissabons bakgårdar 2020-09-25
Vandring i Lissabons bakgårdar 2020-09-25.

Vandring i Lissabons bakgårdar 2020-09-25

Grupp 2

Lissabons bakgårdar 20200925
Lissabons bakgårdar 20200925
Lissabons bakgårdar 20200925

__________________________________________________________________________________________

Digitalt SWEA-möte 9 september 2020. Isabel Höckert om olika boendeformer.

2020-09-09

Digitalt SWEA-möte 2020-09-09. Isabel om boende i Portugal.Vår Swea Isabel Höckert talade på det digitala SWEA-mötet om hur vi med fördel kan resa runt i Portugal och bo hemma hos familjer på herrgårdar, mindre gods eller andra gamla anrika familjeställen ofta med vackra trädgårdar.

Här hittar du Isabels ppt:

Portugal på egen hand. Isabel Höckert 2020-09-09.

Här hittar du ytterligare information:

Portugal på egen hand. Isabel Höckert 2020-09-09.

Portugal på egen hand. Isabel Höckert 2020-09-09.

Portugal på egen hand. Isabel Höckert 2020-09-09.

 

______________________________________________________________________________________________

Digitalt SWEA-möte 3 juni. “Sång-kaffe”

SWEA-möte 3 juni 2020

Bild Hasse Lundqvist, Pixabay

28 Sweor samlades på ZOOM för att njuta av körens skönsång för första gången digitalt. Ordföranden inledde med att önska trevlig sommar till alla och manade samtidigt till försiktighet. Virusfaran är ännu inte förbi.

Vackert inramad av grönskan i Mitas trädgård inledde kören med I like the flowers, Nu grönskar det… och Dona Novus Pacem. Sommarpsalmen framför andra Den blomstertid nu kommer höjde sommarstämningen ytterligare. Digital sångavslutning juni 2020

I de två avslutande melodierna Sommarpsalm och Idas sommarvisa förstärktes kören av de på ZOOM närvarande Sweorna.

Mita önskade fler Sweor välkomna till kören och underströk att sång är hälsofrämjande, utvecklar sångrösten och gör dig mer harmonisk och glad.  Även herrar mottages med glädje! Du kan anmäla dig på hemsidan under INTRESSEGRUPP 2. Den1 september börjar höstens övningar men innan dess avslutas vårens sångträningar tisdagen den 9 juni.

Lena, som visar stor säkerhet vid ZOOM-rodre,t avslutade dagens möte med Musik-quiz. Tre frågor och sju musikstycken ingick. Resultatet visade att samarbete ger resultat. Sex rätt av sju!

Lena tipsade också om Hela Sverige sjunger i P2:s valborgskör. Denna hittade jag: https://news.cision.com/se/p2-sveriges-radio/r/p2-bjuder-in-till-digital-valborgskor,c3092471

___________________________________________________________________________________________________________________

“Portugals pärlor”. Digitalt SWEA-möte 6 maj 2020. Del 2

SWEA ZOOM-kaffe 15 april 2020

Foto Kropekk.pl från Pixabay

Inte mindre än 44 Sweor väntade idag på att få ta del av fem utvalda pärlor. Ingen blev besviken. Vi bjöds på en varierad kompott av både innehåll och geografi. I detta andra ZOOM-möte reste vi till Alentejo, Azorerna, Beira Interior, Estremadura och Lisboa.

Länk finns här till ppt med bilder från dagen. I ppt hittar du också användbara länkar: Portugals pärlor 6 maj 2020. Del 2

Margareta Ekvall; Inbjöd oss till Alentejo och orterna Vila Nova de Milfontes och Monsaraz. Geografiskt ligger de i en liksidig triangel där Lissabon utgör det tredje hörnet. Avståndet mellan orterna är 19 mil. Det finns alternativa vägar till Vila Nova de Milfontes, den snabba A2 eller den vackra kustvägen söderut. Väl framme i den kustnära orten finner du en charmig stad med närbelägna fantastiska stränder. Återfärden från Monsaraz till Lissabon går med fördel via Vasco da Gama-bron.

Monsaraz ingår i UNESCO världsarv. Ringmuren kringgärdar den medeltida staden vilken beskrivs som ”enastående”. Ett riktigt upplevelsebesök! Swean Gunilla Possenius bor sedan många år i Monsaraz och delger gärna besökare sin gedigna lokalkännedom.

Annika Hietala; Har besökt Azorerna flera gånger och rekommenderar ögruppen varmt. Azorerna består av nio öar varav Sao Miguel är den största och kallas ”Den gröna ön”. Huvudstaden är Ponta Delgada. Hit kommer man efter en flygtur på två timmar med Azores Airlines.

Bästa tid att åka hit är:

I slutet av juli då hortensiorna blommar i blått och vitt eller i maj då azaleorna står i blom. Under Kristi himmelsfärdshelgen lyses kyrkan upp av 250 000 lampor. Helgen tillägnas ”Den helige Anden”.

Maj till oktober är valarnas tid. Magiskt och värt en resa.

På ön finns två teplantager, de enda i Europa. På ananasplantager växer den fantastiskt goda frukten, liten och söt, som tar 2 år att mogna jämfört med Abacaxi som blir ätfärdig på 6 månader. Detta förklarar prisskillnaden dem emellan.

Den naturintresserade får sitt verkliga lystmäte i ett av Portugals sju underverk nämligen i ett vulkanområde. Här finns en krater med två sjöar, Lago Azul och Lago Verde. Missa inte Furnas där du kan bada hälsobad i föryngrande syfte. Du badar och njuter i en varm källa. Missa inte pão levedo som äts med god marmelad!!

Ulrika von Wachenfelt; För att komma till Aldeias Históricas körde Ulrika mot Tomar och valde därefter småvägar. Hon visade oss bilder från några av flera historiska byar i området Serra de Estrela. Trots att dimman låg ganska tät och att det såg ut att vara fuktigt och svalt lyckades Ulrika att göra oss nyfikna och få oss att längta dit. Vi fick också följa med till Piódão (med skiffer som dominerande byggnadsmaterial och med blåmålade dörrar och fönster). Linhares da Beira med byggnader i granit ligger i Mondegos dalgång där romarna en gång hade byggt en väg mellan Coimbra och Guarda. Sortelha ”Ringen av sten” en by byggd i granit med medeltidsfestival i september.

Var? Bodde i Ceia som är en större stad. När? I mitten av februari blommar mimosan. Hur? Med bil och motorvägen tillbaka till Lissabon tog det 3 timmar.

Lena Rönnerman; Inbjöd oss på en titt in i Palácio Nacional de Mafra. Hennes pärla var egentligen Basilikan. 1700-talsbyggnaden påbörjades som ett kloster åt 13 franciskanermunkar men när det stod färdigt inrymdes 300 munkar.

Mafra ligger en halvtimmes väg norr om Estoril och i höjd med Ericeira.

Barockbyggnaden uppfördes under 1700-talet på order av kung João V. Några data: 220 m lång och med 7-800 rum. Här finns det kungliga biblioteket med 40 000 volymer. Rikedomar som hämtades från Brasilien användes för det påkostade palatset.

Basilikans interiör är byggd i gul, rosa, vit och blå marmor vilket gör den till ”en ljus och varm kyrka”. De två kyrktornen inrymmer sammanlagt 114 klockor

Första söndagen i varje månad klockan 16.00 spelar man under ca en timme orgelkonserter på de sex orglarna. Fantastisk upplevelse!

Förboka biljetter och hämta dem senast kl. 15.00.

Siv Franzen; Tar oss med på en spännande kulinarisk resa i huvudstaden.

Första stopp är Sivs absoluta favorit, Tagide i Chiado Här serveras god internationell mat. Här måste man ringa på och vänta på att bli hämtad vid dörren. Ett bra tips är en lunchmeny. Du får tre rätter och vin till det facila priset av 20€.

JNĉQUOI   (hur uttalas det? jenesäkoa). Ligger på Avenida Liberdade. Här finns en Sushibar där du även kan få asiatiska rätter. Spännande är att menyn speglar mat från upptäcktsfärderna. Smakrikt och i vacker miljö.

Nästa restaurang är Solar dos Presuntos som ligger på Avenida Liberdade vid Elevador do Lavra. Detta europeiska, inklusive portugisiska, kök lär vara Ronaldos favoritrestaurang. Är man sugen på att äta med kändisar är detta rätt ställe. På väggen hänger bilder av många berömda ansikten.

Lost Inn ovanför Elevador da Glória har europeiskt kök. Lite enklare men med god mat och fantastisk utsikt.

Wine Not är en vinbar. Nu är vi åter i Chiado. Allt vin som serveras här kommer från vingården Casa Ermelinda Freitas, en av Portugals största vinproducenter. Maten är tapas och bl.a. erbjuds mycket goda chèvreknyten.

STORT TACK TILL ALLA FÖR MYCKET FINT UTVALDA OCH PRESENTERADE PÄRLOR!

______________________________________________________________________________________________________________________________

“Portugals pärlor”, Digitalt SWEA-möte 15 april 2020.

                                             

SWEA ZOOM-kaffe 15 april 2020

Foto Kropekk.pl från Pixabay

 

51 förväntansfulla Sweor hade loggat in för att ta del av ”Portugals pärlor”. Eva Östling, Kerstin Amnell, Sussanne Friman och Berit Johansson delade med sig av sina pärlor. De lyckades verkligen presentera sina favoritplatser på ett entusiasmerande sätt. En unison, tyst applåd efter presentationen visade Sweornas uppskattning.

Pärlorna sträckte sig tidsmässigt från romartiden och fram till idag.

Eva visade oss fantastiska Buddha Eden och den medeltida staden Óbidos med slott, ringmur samt ”en uppsjö av bokhandlar”, inrymda i gamla kyrkor. Eva besökte även Peniche beläget på ett område som varit bebott långt före romartiden. Utanför finns ögruppen och naturreservatet Berlengas.

Speciell rekommendation: God skaldjurssoppa!

Kerstins Quinta da Murta har också rötter i romartiden. Arintodruvan introducerades av romarna och av vilken man framställer det berömda vita vinet och som kallas “Prinsen av portugisiskt vin.” Kerstins favoritspumante kommer härifrån och har en bild av William Shakespeare på etiketten. Det sägs att det är detta vin som, under namnet Charneco, nämns i Shakespeares pjäs Henrik VI.

Hemsida: Quinta da Murtat

Speciell rekommendation: Restaurante Barrete Saloio, Bucelas.

Sussanne presenterade Palácio da Bacalhôa som ligger i Azeitao mycket nära Quinta da Bacalhôa. Slottet har medeltida anor. Ägare idag är José Berardo, en av Portugals mest förmögna privatpersoner och som äger stora konstsamlingar. Slottet ligger bara fem minuters bilväg från vingården och ger dig en fantastisk upplevelse. Njut av Sussannes vackra bilder!

Berit höll sig i närmiljön med sin presentation av Trilho das Vinhas, en naturstig i Cascais. Stigen sträcker sig från parkeringsplatsen bakom Marknaden och fram till Alvide. Planer finns för ytterligare utbyggnad. Missa inte denna väldigt lokala pärla! Väl framme i Alvide kan den som förbokat njuta av en god portugisisk lunch.

SWEA ZOOM-kaffe 15 april 2020Nästa ZOOM-möte blir den 6 maj!

Här hittar du ppt från 15 april:  Portugals pärlor 15 april 2020

_________________________________________________________________________________________________________________________

 

SWEA-kaffe 4 mars 2020 Släktforskning – Svårt eller barnsligt enkelt?

”Kom igång med din släktforskning” var ingen uppmaning från Maria Zingaropoli men det engagerande föredraget väckte nyfikenhet och intresse hos många Sweor att börja egen forskning. Maria inledde med att svara på frågan: Hur börjar man? Hon sammanfattade med orden: Namn, Datum och Plats. Det är lättast att följa den manliga sidan för ibland nämns inte kvinnans namn.Swea-kaffe 4 mars 2020

Huvudkällan är kyrkböckerna men också intervjuer, d.v.s. att tala med sina gamla släktingar kan vara en viktig källa att ösa ur.

Maria visade exempel på Födelse- och dopböcker från olika århundraden samt Husförhörslängder. Bevarat material finns tillgängligt från 1600-talet och visst material ännu längre tillbaka. Alla texter är mer eller mindre välskrivna och på så sätt i olika grad tillgängliga för forskning.

Källkritik är ett viktigt redskap för att bedöma värdet av källorna; Maria varnade för fallgropar och gav exempel på frågor att ställa: När? Var? Hur?

Avslutningen på anförandet var en verklig höjdpunkt. Vi fick höra hur ett barn med ”Fader och moder okänd” postumt fick båda föräldrarna tillbaka.

Vilken Förmiddag!

Här finns länken till Marias informativa PowerPoint bilder:  Släktforskning – Hur börjar man?

SWEA-kaffe 4 mars 2020
SWEA-kaffe 4 mars 2020
SWEA-kaffe 4 mars 2020

 

Fler bilder hittar du här: Bilder till SWEA-kaffe 4 mars 2020 Släktforskning

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Introduktionsträff 2 mars 2020

Den 2 mars träffades fyra nya medlemmar hemma hos medlemsansvarig Kerstin tillsammans med ordförande Marie! Kvällen fylldes av delade erfarenheter, funderingar, information och många glada skratt!  Vi pratade en hel del och keramik, porslin och glas och naturligtvis om hur roligt det är att bo i Portugal och få möjlighet att delta i aktiviteter i SWEAs nätverk!

Introduktionsträff 2, 2020__________________________________________________________________________________________________________________________________

Årsmötet 18 feb 2020

Årsmöte 2020
Årsmöte 2020
Årsmöte 2020
Drygt 90 Sweor, varav en tredjedel från Algarve, samlades på Hotel Inglaterra för att närvara vid SWEA Portugals årsmöte och efterföljande mingel med god mat och gott vin. Stämningen var god redan från början och salen fylldes snabbt. Årsmöte 2020

Ordförande Marie Ahlberg inledde och hälsade alla hjärtligt välkomna. Till mötets ordförande valdes Mita Zell. Enligt portugisisk lag får inte vara sittande ordförande, hålla i klubban. Vår kassör Gunilla Mendes redovisade den ekonomiska verksamheten för 2019, vilken godkändes. Gunilla redogjorde vidare för 2020 års budget, som fastställdes. Årsavgiften 2021 blir kvar på samma nivå som idag för SWEA Lissabon.

Medlemmarna ställde några frågor bl a angående vad Sweas eget kapital skall användas till och fick svar av Marie Ahlberg. En annan fråga gällde den planerade nya avdelningen, SWEA Algarve. Marie redogjorde för såväl den juridiska som ekonomiska processen kring ”Starta ny avdelning”.

Den nya styrelsen valdes, i enlighet valberedningens förslag, enhälligt av årsmötet och avgående ledamöter tackades för sina insatser. Här ser du SWEA Portugals styrelse för år 2020.

Marie Ahlberg informerade om 2019 års donation. Mia Ekström berättade ytterligare om mottagarna, som är SOS Children’s Village Guarda i Portugal. Den ska användas till att inreda ett hus dit IKEA kommer att leverera möbler. Dagens donation är knappt hälften av vad som behövs för att få allt färdigställt, men med ett långsiktigt arbete kan vi bl.a. bli ensamma donatorer till hela huset.

Vidare informerade Marie om bildandet av en ny avdelning: SWEA Algarve. SWEA Portugal byter därför namn till SWEA Lissabon den 1 januari 2021.

Det skålades, information och kontaktuppgifter utbyttes och det hördes många glada skratt innan kvällen avslutades. Det var roligt att så många Sweor från Algarve deltog i årsmötet. De hade en intressant morgondag att se fram emot med en guidad vandring i Lissabon.

Årsmöte 2020
Årsmöte 2020

Fler bilder från årsmötet ser du här! Bilder till Årsmöte 18 feb 2020

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Introduktionsträff 1 februari 2020

Introduktionsträff 1 – 2020

Introträff 1 2020

Nu är vi igång med våra populära introduktionsträffar! Den första träffen för året hade vi måndagen den 10 februari hemma hos ordförande Marie.

Fyra glada nyblivna Sweor delade med sig av sina erfarenheter och ställde frågor. Kvällen fylldes av mycket värme och glada skratt!

Nästa träff blir hemma hos medlemsansvarig Kerstin måndagen den 3 mars!

 

 

SWEA-kaffe 5 februari 2020

Glada fötter = glad Swea     –    Visst är det sant!SWEA-kaffe 5 februari 2020

En vacker vårdag med sol och ljumma vindar kunde inte hindra 65 glada Sweor att lyssna till Tobias Lotans föredrag om välbefinnande. Med fokus på våra kära fötter poängterade Tobias den snabba utveckling som skett de senaste 2 miljoner åren när människan lämnade ett kringflackande liv, ständigt till fots, för att bli alltmer bofast och idag mer stillasittande. Det blir många timmar om dagen som vi tillbringar i sittande ställning med fötterna instängda i skor. Tobias förordade skor med bred tå, gärna sk barfotaskor så både fot och tår får jobba med underlaget.

Men hur kan vi hjälpa våra stackars fötter att må bättre? Tobias visade oss hur man enkelt kan mjuka upp fötterna, sedan massera dem med fingrarna mellan tårna, med knogen mot undersidan av foten och genom att ställa sig upp och låta en tennisboll massera både främre och bakre delen av foten. Skorna åkte av, liksom strumporna och alla som kunde jobbade på med sina fötter. Tobias hejade på, fötterna tål mer än man tror! Roligt var det och skönt!

En varm applåd tackade Tobias och sen fanns det tid att prata med bordsgrannen och mingla runt lite innan kaffestunden var slut.

SWEA-kaffe 5 februari 2020
SWEA-kaffe 5 februari 2020

SWEA-kaffe 5 februari 2020

Här finns fler bilder!

_________________________________________________________________________________________________________________________

Pastel de Nata-bakning, jan 2020

Att lära sig baka Pastel de nata lockade närmare 30 Sweor till en trevlig Workshop i Lissabon.SWEA-bakaktivitet jan 2020

Två olika grupper av “bagare” samlades kring bordet under Rosas entusiastiska och kunniga ledning. Man fick lära sig hur man bäst knådar, bankar och kavlar ut degen samt tillagar den goda krämen att fylla dessa smarriga bakverk med.

Rosa lärde också ut hur man känner igen en perfekt Pastel de nata samt lite andra tricks som kan hjälpa nästa gång när vi provar att baka dem hemma.

Det tog en liten stund att lära sig men sen avnjöts de ljumma och krispigt söta bakverken av stolta bagerskor.

Visst ser det ljuvligt gott ut!

SWEA-bakaktivitet jan 2020
SWEA-bakaktivitet jan 2020

Här finns fler bilder från baket!

_____________________________________________________________________________________________________________________________

SWEA-kaffe 15 januari 2020

Som alltid hade en stor grupp sweor samlats på Hotel Londres. Onsdagskaffet är ett populärt evenemang. Aktuell information, mingel och inte minst intressanta föredrag med högst varierat innehåll. Idag var huvudpersonen Kristina Rylander som talade om PLAN international, sitt fadderbarn i Myanmar och sina resor till Vietnam, Myanmar och Nepal. Vi fick bl.a. höra om ett känslosamt möte med Kristinas fadderflicka och hennes familj, som bodde i Myanmar. Alla projekt som bedrivs i PLANs regi utgår från barnens behov och med hjälp av lokalbefolkningen. Fokus i Myanmar är hälsa, möjlighet att delta i o påverka samhället samt hälsosam start i livet.

Swea-kaffe 15 januari 2020

Marie och Maria inleder.

Swea-kaffe 15 januari 2020

Kerstin vänder sig speciellt till de tre nya medlemmarna.

Swea-kaffe 15 januari 2020

Glatt återseende efter helgerna och god fika.

Swea-kaffe 15 januari 2020

PLAN internationals syfte är att stärka barns rättigheter och flickors lika villkor.

Swea-kaffe 15 januari 2020

Kristina talade om sitt engagemang i PLAN intenational.

Ytterligare:

Bilder till SWEA-kaffe den 15 januari 2020

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________