Network Menu

Tidigare Program under 2013

 

16 december Julpyssel i Svenska skolan.
Svenska skola bjöd in föräldrar, mor- o farföräldrar till julpyssel i skolan. Skolan bjöd också på kaffe och lunch.

15 december Svenska klubbens jullunch.
På Restaurang Conversas na Gandarinha på CCC serverades det en tradionell jullunch med över 100 närvarande svenskar.

13 december Luciatåg.
Svenska skolan bjöd på kvällen på ett Luciatåg i St Pauls Church.
SWEA Lissabon stod för kaffet.

13 december Lunch på Svenska Residenset
Svenska Ambassaden och Svensk-Portugisiska Handelskammaren arrangerade en jullunch på Svenska Residenset.

4 december Kaffe med dopp.
Till kaffet kom denna gång  Maj-Lis Johansson och berättar om sitt innehållsrika liv och sitt omfattande arbete, för att trygga ett något bättre liv för de mest utsatta människorna i och runt Lissabon.

Flera av våra Sweor tog med en välfylld kasse med mat och kläder som en julklapp till Maj-Lis stiftelse.

1 december  Glögg.
I en för ändmålet mycket fin lokal och med mycket förberedelser bjöds vi, runt 50 personer på en mingeleftermiddag, på glögg, vin och många goda tillbehör. Några hade också tagit tillfället i akt att att bidra till Ulla Rapazotes årliga och också  mycket nödvändiga julkorgar. Mycket uppskattad tillställning inte bara av oss Sweor utan många positiva kommentarer även från våra män.

22-23 november Diplomatkårens Julbasar.
I SWEA Lissabons regi hade vi ett mycket vackert bord. Hela basaren sjöd av liv och färger från all världens hörn! Flera av oss Sweor var uppklädda i vackra hembygdsdräkter. På fredagen hedrade vår Ambassabör Caroline Fleetwood med sin närvaro. Allt var mycket lyckat!

20 november  SWEA-middag.
Vi var ett glatt gäng som intog en god middag under uppsluppna former. Tyvärr var bordet mycket avlångt, så kontakten med bordsändarna var obefintlig. Vi fick också ett ögonblicksbesök av tidigare Cascaisbor, som var på genomresa.

6 november kl.11:00. Kaffe med dopp.
Vår ordförande Ulla och medlem Laila berättade om sina intryck från Bologna. Ulla berättade om Värlsmötet och Regionmötet och vad som avhölls där. Laila berättade om de sociala aktiviteter hon deltagit i. Anna König hade dagen till ära bakat en Gustav Adolfs tårta.

5 november. Heldagsutflykt till Mafra .
I jaktparken Tapada National de Mafra blev vi guidade runt i ett litet tåg på skumpiga små vägar av en guide från parken. Vi såg en hel del hjortar ute i det fria och även hästar i en hage. Vi fick också uppleva en uppvisning av en falkenerare, där flera av oss Sweor aktivt deltog. Efteråt intog vi en gemensam lunch i Ericiera.

22 oktober. Middag på Urban Science i Lissabon.
Drygt 30 personer åkte in till Lissabon. Vi fick uppleva en helt fantastisk fadoafton, och avnjuta en mycket god buffé. De två sångarna var mycket, mycket duktiga, där även de åhörare som inte var några större fadoentusiaster föll till föga.

17 oktober. Besök på Farmacia, apoteksmuseet.
Ett besök på det fantastiska apoteksmuseet i Lissabon där vi ledsagades av den helt charmerande guiden och museets eldsjäl Dr Neto.
Den efterföljande lunch intogs på museets restaurang, en restaurang väl värd ett besök även om man inte ska gå på museet.

3-6 oktober Världsmötet och Regionmöte 2013 i Bologna.
Finns utförligt redovisat på första sidan.

2 november. Kaffe med dopp.
Vår SWEA Olga Petrik ung doktorand från KTH, berättade om sin uppväxt i Murmansk och hur hon kom till Sverige och sedan Portugal.

17 september Champalimaud i Lissabon.
Besök på Champlimaud internationella forskningscenter, i vars regi en av världens mest framstående cancer- och neurologiforskning pågår. Ett intensivt och mycket givande besök i ackompanjemang av en fantastiskt kunnig och trevlig guide. Efteråt avnjöts en mycket god lunch på restaurang Darwin, med vidunderlig utsikt över floden.

12 september. Ost och Vin hemma hos Mita.
Knappt 30 glada Sweor, gamla som nya ansikten, mötte upp till en mycket rolig kväll. Glada återseende efter sommarens uppehåll. Vi möttes av ett dignande bord, som vi med stor entusiasm högg in på.

4 september. Kaffe med dopp
Som vanligt på House of Wonders, många glada Sweor mötte upp på höstens första sammankomst.

11 juni. Sardinens dag.
Camilla Omberg ordnade en fantastiskt trevlig-och smaklig sardinlunch, som vi till vår stora glädje kunde avnjuta ute i hennes vackra trädgård i Colares. Vi, som kom från Cascais-hållet, lämnade ett grått och ganska kyligt väder och över bergen hängde molnen lågt-så vi var med paraplyer och fleecejackor förberedda på regn uppe i bergen-men tvärtom-i Colares strålade solen från en klarblå himmel!! Lunchen bestod av helgrillade sardiner, sallad, potatis och till efterrätt glass med jordgubbar-allt inmundigades under överinseende av Elsa – Camillas stora mastiff. Text och bild: Birgitta Benthede

6 juni Nationaldagsfirande.
I svenska skolans regi.

5 juni. Kaffe med dopp.
Sista gången innan sommarlovet samlades vi 12- 15 Sweor för vårt sedvanliga, givande och roliga onsdagskaffe.

25 maj. Konsert I S:t Andrew´s kyrkan i Lissabon.
Än en gång fick vi tillfälle att få uppleva den underbara mezzosopranen Kathrin Hildebrandtmed hennes pianisten Elisabeth Ann Allen och den fantastiska kammarkören Cantabile Så vackert!!

16 maj. Regelbundet återkommande Torsdagsmiddag.
Vi intog Sushi i på det fina designhotellet Farol i Cascais. Eftersom det var sista middagen för säsongen fick vi även sällskap med “Swea Livgarde”.

12 maj. Konsert på Palacio de Monserrate i Sintra.
I det till en del nyrenoverade slottet med tillhörande fantastiskt underbara parken, sjöng mezzosopranen Kathrin Hildebrandt under ackompanjemang av pianisten Elisabeth Ann Allen och kammarkören Cantabile framförde de tillsammans och var för sig, verk av Schumann, Mendelsohn, Mahler och Brahms. Helt magiskt i en underskön miljö med mycket vacker sång.

8 maj. Konsert av Tunakören i kyrkan i Cascais.
Tunakören en drygt 30-man stor kör från Sundsvall gav en vacker, fin och mycket bejublad konsert under ledning av Chatrine Bergendahl. Akustiken i den vackra kyrkan är helt fantastisk, vilket förhöjde framförandet än mer.

19 april och 4 maj Terry Fox.
Terry fox är en världsomspännande organisation som stöder cancerforskning. den 19/4 hölls en välgörenhetslunch på Hotel Ritz i Estoril och den 4 maj gick Terry Fox Maraton plus ett kortare lopp av stapeln i Parque das Nacões i Lissabon. En handfull Sweor med Livgarde deltog på lunchen och fem Sweor lunkade runt det kortare loppet.

30 april kl. 19:00. Valborgsfirande tillsammans med Svenska klubben.
Under en kall nordanvind avnjöt vi först en välkomstdrink med rikliga och underbart goda tilltugg. Under tiden lyssnade vi både till vår Ambassadör Caroline Fleetwoods fina kärnfulla tal till våren. En SWEA-kör, som trots mycket kort förberedelse lyckades utmärkt med att sjunga in våren. Efter det åt vi alla hundra ditkomna gäster en god laxmiddag.
Observera att Valborgsmässoafton har ett eget bildarkiv, där många fler bilder finns att se.

24 april Onsdagskaffe.
Vår gäst denna gång var vår Ambassadör Caroline Fleetwood, som berättade mycket givande och intressant för oss 24 glada Sweor om Kuba, där Caroline tidigare var ambassadör under fyra år. Fängslande och fascinerande!

18 april på restaurang Travessa do Fado i Fadomuséet.
Sex pigga Sweor mötte upp och åt portugisisk tapas.

8 april Palaçio Ajuda.
Vi besöker den portugisiska konstnären Joana Vasconcelos fantastiska och omtalade utställning. Med en sagolikt duktig guide som tog oss igenom hela slottet, där vi blev guidade både i slottets historia och presenterade för en nydanande och originell konstnärs alster. Ni som inte hade möjlighet att följa med denna gång, försök att göra ett besök framöver! Utställningen kommer att pågå fram till den 25 augusti.

3 april Onsdagskaffe.
Den i Sverige så kända portugisiska formgivaren Teresa Mateus berättade för oss om sin mycket vackra kermik och sina välgörenhetsengagemang i både Stadsmissionen och stiftelsen MinStoraDag, som hjälper svårt sjuka barn att förverkliga sina önskedrömmar. Hon har sin produktion förlagd i en fabrik, där 90 anställda arbetar med hennes 600 olika produkter.
De säljer i många länder över hela världen, inkl. USA, de senaste länderna som tillkommit är Dubai och Japan.
Vi fick också lära oss skillnaden mellan porslin och keramik.
Ja, denna dam har många strängar på sin lyra, för dem som inte hade möjlighet att närvara finns mycket mer att ta del av på Mateus hemsida.

Under 2-31 mars varade SWEA-arts utställning.
Se även under SWEA Arts flik.
Utställningen SWEA Art Lissabon i det vackra kulturhuset Casa de Santa Maria. Under vernissagen såldes flera av de mycket vackra tavlorna. Det var trångt i den stora lokalen och en mycket glad och uppsluppen stämning. Tack alla våra duktiga konstnärer!

29 mars Påskbuffé på Centro Cultural de Cascais.
Arrangerades tillsammans med Svenska klubben 81 personer njöt av den fina buffén och de fantastiska arrangemangen.

27 mars påskhälsning hos Christina Nilsson.
Christina har varit en av grundarna till SWEA Lissabon. Hon fick påhälsning av några påskkärringar i styrelsen, några vårsånger sjöngs och en god lunch avåts, innan alla återvände till Blåkulla.

21 mars Torsdagsmiddag.
Den varje månad regelbundet återkommande torsdagsmiddag avhölls i Villa Albatroz i Ristorante Gulli, där det bjöds på mycket god mat.

16 mars Stadsvandring i stadsdelen Alfama i Lissabon.
Vi samlades på Praça Comerçio nitton stycken både Sweor och några ur Livgardet. Därifrån utgick en drygt tre timmar lång vandring i Lissabons äldsta stadsdel Alfama i dess trånga gränder, och med en spännande historia. Regnskurarna till trots var vandringen både spännande och fascinerande, mycket tack vare vår eminenta guide José Antunes. Dagen avslutades över en god lunch på restaurang Taberna Moderna.

12 mars spionsvandring i Lissabon och möte med Sweor från Spanien.
Vi ville bjuda våra hitresta Sweor från Costa Blanca på vår populära spionvandring. Med en efterföljande lunch på restaurang Aura fick vi glädjen att lära känna våra systrar från den spanska östkusten.

8 mars. Laço-lunchen på Hotel Palácio i Estoril.
På Internationella kvinnodagen deltog Sweor och andra vänner i år på en Rosa bandet-lunch (laço=band) mot bröstcancer. Sweabordet var mycket uppskattat av arrangörerna. Vår vän Lina Serrano, som på onsdagskaffet i februari berättade om sin konst, skänkte ett av sina konstverk till prisutdelningen av lottförsäljningen, som anordnades i samband med lunchen.

6 mars.Onsdagskaffe.
Carlos Silva berättade för oss lite om självförsvar. Hans besök kommer att under våren att följas upp med en kurs i självförsvar. På begäran serverades ännu en gång semlor men även kanelbullar, som Mita så förtjänstfullt hade bakat.

23 februari Karnevalsparty.
i Svenska klubbens regi på Restaurang Baia do Peixe.

21 februari.SWEA-middag
På den lilla restuarangen Tertulia i Monte Estorel.

21 februari besökte vi Maria Joao Bahia.
Hon är en mycket välkänd designer och silversmed inne i Lissabon. Ur sin “skattkammare” visade hon oss sina smycken och sin kristall.

6 februari. Onsdagskaffe.
Kanadensisk-portugisiska konstnärinnan Lina Serrano kom och berättade på ett strålande och glädjefyllt sätt om sin konst, som hon också visade i ett antal medtagna tavlor. Under det att vi mumsade på Annas goda semlor.

31 januari på SOS barnby i byn Bicesse.
Vi var 16 Sweor som fick ett mycket intressant och givande besök. Där vi fick se hur de 51 barnen lever sina liv. Det är i sju mycket hemtrevliga stugor med sju barn och en mamma, som bor i varje hus. Barnen är mellan 3-17 år. Efter sin uppväxt där, slussas de ut i förvärvslivet efter att en tid bott i en genomgångslägenhet under överenseende inne i Lissabon.

24 Januari SWEA Lissabons Årsmöte på Rest. Os Prazeres da Carne
Mötet var mycket välbesökt. Många nya medlemmar hade hörsammat inbjudan. Vilket var mycket uppskattat. Mötet valde styrelsen med flera nya medlemmar, därav en ny ordförande.
Till den efterföljande middagen var även SWEA Livgarde inbjudna.
Maten, servicen och lokalen allt var utomordentligt!
Roligt för både nya och gamla medlemmar att träffas i flera fall för fösta gången.

9 januari Onsdagskaffe.
Årets första onsdagskaffe flyttades fram en vecka.
Filippa Ameln berättade för oss om skönhetsvård. Vad man själv kan göra för ett bättre välmående.