Network Menu

Tidigare program under 2019 – Lissabon

Här kan Du läsa om de program, vi haft tidigare i år.

Om Du klickar på bilderna, så får du upp dem i ett större format.

SWEA-kören firar Lucia

SWEA-kören lucia 2019Den lilla kyrkan i Parede var fylld till bredden av både församlingsmedlemmar och svenskar när SWEA – kören, på inbjudan av den lokala Vox Laci – kören, firade Lucia.

De vackra sångerna fyllde kyrkan och många svenskar kände nog en speciell glädje och stolthet för våra fina traditioner. Sweorna och deras manliga körsångare var väl förberedda med lucialinnen, stjärngossestrutar och tomteluvor. Som komplement till sångerna fick vi också njuta av stämningsfullt framförd julmusik på cello, flöjt, gitarr och piano. Varma applåder mötte sångarna när de avslutade uppe på länkaren.

Efter framträdandet fanns det lussefika att njuta av, på kyrkbacken.

SWEA-kören lucia 2019
SWEA-kören lucia 2019

Varmt tack till hela kören med solister för en fantastiskt fin luciakväll!

_______________________________________________________________________________________________________________

SWEA-kaffe 4 december 2019

SWEA-kaffe 4 december 2019

Gunilla serverar!

SWEA-kaffe 4 december 2019

Maria presenterar programmet!

SWEA-kaffe 4 december 2019

En skara på 57 träffades och lät sig väl smaka av bullar och kakor. Gunilla serverade kaffe.

Maria, ordförande i pg inledde med att presentera dagens program. Lena presenterade sin “framåtriktade” enkät som kommer att mailas ut till alla. Madeleine berättade därefter om Ambassadbasaren, där SWEA gjort en god insats för insamlingen till “annorlunda sjukdomar”. Hon hoppades på god uppslutning även nästa år.

Lottie, som varit präst i svenska kyrkan, erbjöd sig att förrätta dop, delta i vigselceremonier och att ha själavårdande samtal, såväl religiösa som allmänmänskliga. Hon underströk prästens absoluta tystnadsplikt.

Vår ordförande Marie gjorde en uppskattad presentation av Världsmötet i Dubai den 14-17 november. 15 sweor från Portugal deltog varav sex från Lissabon och nio från Algarve.

SWEA-kaffe 4 december 2019

Marie berättar om sina intressanta erfarenher från Dubai

 

 

Traditionella julsånger utlovades och ingen blev besviken. Kerstin och Camilla stod för ledningen av en fantastisk “57-mannakör”.

Dagens avslutades med mingel och alla önskade GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR 2020!

SWEA-kaffe 4 december 2019

Dagens SWEA-kör.

SWEA-kaffe 4 december 2019

Kerstin leder kören…

SWEA-kaffe 4 december 2019

….tillsammans med Camilla.

Bilder till SWEA-kaffe den 4 december 2019

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Julglögg 1 december 2019

Marie hälsar välkommen

Marie hälsar välkommen

Julglögg 2019-12-01

Ett glatt gäng serverar glögg.

Ett rekordstort antal Sweor med familj och vänner mötte upp på Hotel Eurostarstill den traditionella julglöggen. Julstämning denna första advent förstärktes med värmande glögg och goda tilltugg. Alla lät sig väl smaka av lussekatter, pepparkakor mm.

SWEA-kören, för dagen utökad med gitarr, förgyllde med härliga julsånger. Lotteri, där all behållning går till välgörande ändamål, lockade med fina vinster, som skänkts av bla närliggande golfklubbar, frisörer, hotell och butiker.  En härligt varm och god stämning rådde i den välfyllda lokalen.

Julglögg 2019-12-01

En uppskattad körledare.

Julglögg 2019-12-01

Vi njuter av traditionella julsånger.

Julglögg 2019-12-01

Gitarr och tvärflöjt är behagliga instrument.

Julglögg 1 december 2019.

Ett besök på HairLobby!

Julglögg 1 december 2019.

Ny frisör kanske?

Julglögg 1 december 2019.

Passande och rolig!

Här finns fler bilder Bilder tilL julglögg 1 december 2019

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Introduktionsträffar hösten 2019

Introduktionsträff 4 och 5 – 2019!

Vid två tillfällen under hösten träffades sammanlagt tretton nya medlemmar hemma hos ordförande Marie resp. hos medlemsansvariga Kerstin.

Kvällarna fylldes av fin samvaro, delade erfarenheter, frågor och funderingar och glada skratt.

Det är roligt att ta del av allas berättelser om hur man har tagit beslut om att flytta till Portugal och hur det går att finna sig tillrätta här. Det är en spännande tillvaro full av förväntningar inför framtiden!

Det här var de två sista träffarna för året. Sedan vi startade välkomstträffarna förra året har vi nu haft nöjet att möta 72 nya Sweor i hemmiljö under avslappnade och trevliga former.

Vi fortsätter naturligtvis nästa år och återkommer med vårens datum!

Introträff 4 o 5 2019
Introträff 4 o 5 2019
Introträff 4 o 5 2019

_______________________________________________________________________________________________

SWEA-kaffe 6 november 2019

Novemberkaffe 2019SOS-barnbyar är vi nog många som känner till, men kanske inte att det finns en alldeles nära i Estoril. På kaffet fick vi en inblick i deras verksamhet, både i Portugal och i Bicesse som är den närmaste barnbyn.

Det finns många barn som är i behov av hjälp. Manuel Matias uppskattade det till ca 6000 barn i Portugal. Att få växa upp med en förälder som bryr sig, och få känna sig älskad är tyvärr ingen självklarhet.

I barnbyn får man en ny chans, med en mamma som finns där och tar hand om barnen från tidig ålder tills de är redo som vuxna. Man har också  projekt som stöttar familjer i svårigheter så barnen kan bo kvar hos sina egna föräldrar.

Det var en fin presentation av en mycket behjärtansvärd organisation och många passade på att ställa frågor. Manuel hälsade oss alla välkomna att besöka verksamheten innan han och Marta, som hjälpte till med bilderna, tackades av vår programansvariga Mia Ekström.

Novemberkaffe 2019På en litet bord längst fram stod en ros och ett tänt ljus. Där fanns också ett fint foto på Marianne Ahnfelt Rocha Martins som i förra veckan lämnade oss.

Hon var med i SWEA Lissabon redan från början, en fantastisk kvinna som startade Svenska skolan i Lissabon och under alla år även efter sin pensionering tog en aktiv del i skolan. Vi är många som minns hennes humoristiska berättelse om hur hon kom till Portugal på 1950-talet och livet här, vid ett SWEA-kaffe för 1½ år sedan.

Vi som haft förmånen att få lära känna henne minns henne med värme.

Några bilder från presentationen:

_

Novemberkaffe 2019
Novemberkaffe 2019
Novemberkaffe 2019

Avtackning och lite tid för mingel avslutade kaffet:

Novemberkaffe 2019
Novemberkaffe 2019

___________________________________________________________________________________________________________________________

 

SWEA-resa till Alentejo (Lissabon)

Höstresa till Alentejo nov 2019Årets SWEA – resa gick denna gång till Alentejo – Portugals Provence.

Vi var 29 glada och förväntansfulla Sweor som fick njuta av Alentejos vackra landskap.

Vår första dag besökte vi den privata vingården Monte da Ravasqueira och förutom vinprovning och god lunch fick vi se en av landets största samlingar av gamla vagnar i familjen Mellos ägor.

Vi fortsatte mot Evora och besökte Dianatemplet, Katedralen och benkapellet i São Francisco kyrkan.

Nästa dag var full av nya upplevelser som mystiken kring korkhantering och tillverkning av olika föremål i kork, besök i klostret Convento de São Paulo som har den största samlingen av kakelmålningar, samt besök i en marmorgruva, vilket var en hissnande upplevelse.

Vår sista dag besökte vi den pittoreska orten Arraiolos och museet för handbroderade mattor med gamla anor från moriskt inspirerande mönster, de tidigaste mattorna härstammar från 1600-talet.

Fullmatade av intryck av Alentejo var vi alla eniga, hit vill vi komma igen!

Höstresa till Alentejo nov 2019
Höstresa till Alentejo nov 2019
Höstresa till Alentejo nov 2019

Här finns fler bilder!

_______________________________________________________________________________________________________________________________

SWEA-resa till “porslinsriket” 23 okt 2019

Bordalo PinheiroPorslinsresan den 23 oktober gick till tre factory outlets och det shoppades för fullt.

Vi besökte SPAL i Alcobaca, Molde och Bordallo Pinheiro i Caldas da Rainha.

Lunchen intogs Caldas da Rainha mellan besöken för att bibehålla kraft och energi.

De tre olika porslinstillverkarna har lite olika inriktningar, vissa legotillverkar för både internationella och inhemska designers medan andra designar och tillverkar bara sitt eget porslin. Detta gjorde att vi fick se lite mer av Portugals utbud av porslin.

 

Bordalo Pinheiro

Vid pennan: Mia Ekström

Här finns fler bilder!

_______________________________________________________________________________________________

 

Vandring i Pálacio Marquês de Pombal och Parque dos Poetas 2019-10-09

Vandring i Oeiras 2019-10-09 Ingen kommer för tidigt i Portugal…

Margareta Ekvall bjöd på en fullmatad dag och visade såväl slottet som parken. Vi blev också inbjudna till ett mycket uppskattat besök i Margaretas vackra våning, där vi fick smaka på traktens dessertvin (Vila Oeiras, Carcavelos) med gott tilltugg. Stort och varmt tack!

…men efter en kort väntan var vi på väg in till borggården och den pampiga entrén.

Vandring i Oeiras 2019-10-09

Vandring i Oeiras 2019-10-09

 

Fler bilder kommer här Bilder till Vandring i Pálacio Marquês de Pombal och Parque dos Poetas 2019-10-09

_______________________________________________________________________________________________

SWEA-kaffe 2 oktober 2019

SWEA-kaffe okt 2 2019
SWEA-kaffe okt 2 2019

Dagens program handlade om meditation. Bertil Nilsson åker årligen till retreat i Indien. Tiden mellan kl 5 på morgonen och 9 på kvällen ägnar han, tillsammans med ett antal andra västerlänningar, till stor del åt meditation iklädda, för Zen-Buddhisterna obligatoriska, svarta kläder. Centralt för Bertil är det välbefinnande han uppnår. Han får distans till sina tankar och känner stillhet, större närvaro, lugn och “triggas inte igång”.

Vi fick även pröva på meditation eller som Bertil uttryckte det “fick smaka på kanelbullen”. Viktigt vid meditation är sittställning och andning. Det gick ett lugn genom SWEA-gruppen när samtliga 47 närvarande slöt ögonen och koncentrerade sig på andningen.

Ett uppskattat inslag.

SWEA-kaffe okt 2 2019

Fler bilder hittar du här

Bilder till SWEA-kaffe 2 oktober 2019

_________________________________________________________________________________

Uppstartsmingel 19 september 2019

Glada skratt, många goa kramar och en härlig palett av små goda tilltugg.

Det lockade över 60 Sweor till Hotel Eurostars en solig septemberdag. Det är alltid så roligt att ses igen efter sommaren, att möta kära vänner och också träffa våra allra nyaste medlemmar. Sorlet steg snabbt och och glasen klirrade.

Marie presenterade styrelsen och programgruppen liksom valberedningen som passade på att efterlysa nya aktiva inför nästa år. Sen gick alla lös på de fina små snittarna och läckert fyllda shotsglasen medan man minglade runt bland ståborden.

Här finns fler bilder!  Bilder från uppstartsminglet sep 2019

__________________________________________________________________________________________________________________________________

 

SWEA-kaffe 4 september 2019

Dagens föreläsareAtt få höra om olika vingårdar kring Lissabon lockade över 60 Sweor till höstens första kaffe. Glada åhörareHela rummet surrade när alla tog kaffe och liten kaka eller bulle inför föredraget. Marie Ahlberg och Mia Ekström hälsade välkomna och påminde om nästa trevliga evenemang, vårt uppstartsmingel på Hotel Eurostars den 19 september. Anmälan är redan öppen!

Därefter berättade Isabel Höckert om intressanta vingårdar att besöka i närheten av Lissabon, både öster, norr och söder om staden. Vin har en lång tradition i Portugal, ända sedan romarna 218 f Kr tog hit vinstockar. Eventuellt hade redan de gamla grekerna börjat odla vin här. Det finns gott om kalkhaltig mark som lämpar sig väl. Många av de vackra gamla “Quintorna” har en lång historia, en del ända från 1500-talet och är värda ett besök även av den anledningen.

Isabel redogjorde också lite kort om de olika druvor som används, både inhemska och importerade. En lista på gårdar med adresser och kontaktuppgifter finns här: Isabels tips på vingårdar!   Ett gott råd är att alltid kontakta gården före ett besök.

Kaffet avslutades med lite tid för mingel.

Septemberkaffet 2019
Septemberkaffe 2019
Septemberkaffe 2019

Fler bilder från kaffet finns här!

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

SWEA-kaffe 5 juni 2019

Nationaldagsfirande 2019 SWEA-kaffet, som den stundande Nationaldagen till ära, var ersatt med bubbel och jordgubbar. Marie inledde och hälsade alla varmt välkomna och lämnade ordet vidare.

Kerstin berättade därefter kort om arbetet i styrelsen och hoppades att fler har möjlighet att engagera sig. Mia informerade om kommande SWEA-aktiviteter och påminde  om att med jämna mellanrum gå in på hemsidan för att vara uppdaterad.

Traditionella och älskade Sommarsånger under Camillas ledning gav oss en härlig avslutning på våren och inledning på sommaren.

Fler bilder från dagen hittar du här.

Bilder till SWEA-kaffe 5 juni 2019

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

SWEA-utflykt till Tomar, 23 maj 2019

Vi upplevde en heldag med Tempelriddarna i Tomar. Vår fantastiska guide lyckades med entusiasm, kunnighet och humor levandegöra, den av påvens bannbulla upplösta (1312), Tempelherreorden.

Utflykt till Tomar 2019-05-23

 

Att utnämna Convento de Cristo och Castelo dos Templários till Världsarv (1983), måste ha varit ett enkelt val för UNESCO.Utflykt till Tomar 2019-05-23

På bussen berättade Isabel Höckert engagerat om bakgrunden till borgen och hur dess riddare påverkat Portugals historia från 1100-talet och framåt.

Guiden som visade oss Tomars huvudattraktion valde att göra en arkitektonisk vandring i tid och rum fram till 1800-talet och med början 1162. Han berättade om ordens bistra öde (1312) då påvens bannbulla bokstavligt talat utplånade dess medlemmar. Portugal, som var välvilligt inställt till den välbemedlade orden, lyckades att få överföra tillgångarna och privilegierna till en nybildad Kristusorden.

Vi fick ta del av munkarnas dagliga liv i klostret alltifrån tvätt till mat och sovceller. Guiden visade på hur varje tidsepok satt sin prägel på den kontinuerliga utbyggnaden.

Lunchen på Hotel dos Templarios var magnifik.

Isabel visade ytterligare två axplock från den mängd av sevärdheter som finns i Tomar nämligen Museu dos Fósforos och ett krukmakeri, där flera av oss utökade sitt keramikförråd.

En underbar, sagolik dag.

Klicka här för fler bilder

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Intro-träff nr 3 2019

Intro-träff 3 2019Den 22 maj träffades sex nya medlemmar hemma hos medlemsansvarig Kerstin tillsammans med ordförande Marie!

Det var deltagare från Lissabon, Cascais, Estoril och Nazaré!

Kvällen fylldes av delade erfarenheter, funderingar, information och många glada skratt!

Det är härligt att ta del av allas berättelser och höra hur väl man har funnit sig tillrätta i vårt nya vackra och spännande hemland Portugal!

 

Det här var den tredje och sista introträffen för våren. Sedan vi startade välkomstträffarna för ungefär ett år sen har vi nu haft nöjet att möta 58 nya Sweor i hemmiljö under avslappnade och trevliga former.

Vi fortsätter naturligtvis i höst och återkommer med nya datum!

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

SWEA 40 år – Fest i Lissabon

 

SWEA 40år i Lissabon 10 maj

År 2019 är det 40 år sedan SWEA såg dagens ljus i ett garage i Los Angeles hemma hos Agneta Nilsson.  Mycket har hänt sedan dess och idag är vi cirka 7 000 medlemmar i ett 30-tal länder!

Med anledning av detta jubileum firade alla avdelningar SWEAs 40-årsdag den 10 (eller 11) maj. Det var med andra ord en världsomspännande fest på över 70 olika avdelningar!

I Lissabon firade vi med en festlig lunch på Hotel Miragem i Cascais. Vitklädda och fina fyllde vi trappan upp till matsalen. Vi passade också på att skicka en hälsning till övriga avdelningar i form av en liten kort sång.

Sedan väntade en utsökt lunchbuffé. Vår ordförande Marie ledde tankarna tillbaka till 1979 med musik och händelser från just det året. Oriflame sponsrade med en liten välfylld Goodiebag. Festen avslutades så småningom med SWEA-sången innan deltagarna spriddes. Efter lunchen kunde de som så önskade fortsätta att mingla i solskenet på altanen. Svenska flaggan vajade dagen till ära i havsbrisen.

Klicka här för att se fler bilder.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

SWEA-kaffe 8 maj 2019

Ibland är det skönt att det regnar! SWEA-kaffe 8 maj 2019I synnerhet när man får tillfälle att träffa andra Sweor och njuta av bokprat och trevlig samvaro!

Vid majkaffet inledde vår ordförande Marie med lite info och därefter fick vi en tydlig genomgång av de olika intressegrupperna på hemsidan av medlemsansvarig Kerstin.

Med en dikt som med sin knorr överraskade de flesta av oss tog Berit Johansson över ordet och styrde in oss på dagens tema – bokklubbar och böcker. Vi fick en tipslista inför ev uppstart av en ny bokklubb. Sen presenterade Berit “sin” bokklubb och deras tanke med att läsa böcker som har anknytning till vårt vackra Portugal plus en lista på de böcker som bokklubben redan läst. Se länk Böcker om Portugal 

SWEA-kaffe 8 maj 2019

Berit i schwung 🙂

En av dessa böcker är José Saramagos Baltasar och Blimunda som Berit med inlevelse serverade som en aptitretare. Alla vill vi nog läsa om hur det går för B&B efter detta.

Berit överraskade en gång till – under några av stolarna fanns det ett hjärta och den som hittade ett sådant vann en bok, några ex av just Baltasar och Blimunda m fl böcker.

En lista gick runt för den som gärna vill vara med i en ny bokklubb och många antecknade sig. Om du missade detta kan du höra av dig till Berit via vårt SWEA mail: swea.lissabon.portugal(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com

Här finns fler bilder!

Väl mött på nästa SWEA kaffe!

____________________________________________________________________________________________________

Besök på Palácio de Marques de Pombal och Parque dos Poetas

Besök Oeiras 23 april 2019Vilken tidsresa att få vandra genom de vackra rummen i det gamla palatset i Oeiras!

Vi var ett trettiotal Sweor som trotsade regnmolnen tidigare på morgonen och tog tåget till Oerias där vår ciceron och Swea Margareta mötte upp. Palatset ligger som en rosa gräddbakelse mitt i Oeiras, en liten oas med utsökta kakelmålningar, ett fint litet kapell och otroligt

vackra detaljer, dock helt utan originalmöbler. Den vackra trädgården är öppen för allmänheten.

Vi fick också ett litet smakprov på Oeiras/Carcavelos eget dessertvin innan vi fortsatte uppför backen till ingången till konstparken Parque dos Poetas. Solen glittrade i vattnet nedanför när vi gick genom de tre avdelarna ner mot Tejo. Poeterna representeras av vars ett litet “rum”. Detta är en park att återvända till för att upptäcka mer.

En rungande applåd tackade Margareta för en fantastisk rundtur!

Besök Oeiras 23 april 2019
Besök Oeiras 23 april 2019

Här finns fler bilder!

____________________________________________________________________________________________________________________

Introduktionsträff 1 och 2, 2019!

Vi har haft två introduktionsträffar hittills i år!

Den 7 mars var det sex nya medlemmar och den 9 april var det 13 nya medlemmar som samlades hemma hos ordförande Marie tillsammans med medlemsansvarig Kerstin. Där fanns det möjlighet att träffa andra i samma situation, få matnyttig information och kunna ställa frågor.

Alla fick berätta om sig, sina tidigare erfarenheter i livet och hur det har varit att flytta till Portugal.

Båda träffarna innebar ett par intensiva timmar med många skratt i härlig samtalsform och delad glädje över att bo och verka här i Portugal. Tiden bara rusade iväg, som den gör när man har trevligt!

Tyvärr glömdes fotot bort 7 mars. Men här är fotot från 9 april!

Kerstin Amnell

Intromöte 9 april 2019

 

SWEA kaffe 3 april 2019

Gorillor fascinerar och lockar!SWEA kaffe april 2019 Ett femtiotal Sweor lyssnade på Madeleine Algotssons spännande och humoristiska berättelse om resan till gorillornas berg i Uganda. Att komma så nära, filma och fotografera samtidigt som gorillahannen närmar sig och vågar sig på en klapp på Madeleines lår – vi var nog många som var glada att det inte var vi som stod där då … Varmt tack för ett härligt föredrag!

Under kaffet fick vi också lite info om kommande evenemang, inbjudan till SWEAs världsvida 40-årsfest den 10 maj, besök på Marques de Pombals palats i Oeiras nu i april och en dagsresa till Tempelriddarnas stad, Tomar, med historiskt utbildad guide (på engelska) i maj. Redan nu finns oxå datum för höstresan, 3 – 5 november och resans mål är Évora med omnejd. Mer info finns på hemsidan! Men blocka datumen redan nu i din kalender!

 

SWEA kaffe april 2019
SWEA-kaffe 3 april 2019
SWEA kaffe april 2019

SWEA kaffe april 2019
SWEA kaffe april 2019

_____________________________________________________________________________________________

 

Portugals historia – föredrag 21 mars

En eftermiddag med Portugals historia!

Portugals historia 21 mars 19Trettio Sweor samlades för att lyssna på Helene Kjellström Valle som på ett fängslande sätt berättade om viktiga milstolpar i Portugals 900-åriga historia.

Helene lotsade oss från 200 år f Kr fram till 1782.

Vi fick bland annat ta del av på vilket sätt fenicierna, romarna, morerna och tempelriddarna har präglat landet.

Portugals historia innehåller många intressanta perioder.

Eftersom vi bara hann fram till slutet av 1700-talet blir en spännande fortsättning i del 2 för samma deltagare lite senare under våren.

Intresset var stort för den här aktiviteten så vi kommer att planera ett nytt tillfälle under hösten 2019.

Föredrag om Portugals historia 21 mars 19
Portugals historia 21 mars 19
Portugals historia 21 mars 19

________________________________________________________________________________________________

 

Internationella kvinnodagen 8 mars 2019

30 Sweor samlades på Hotel Eurostar för mingel med vin/alkoholfritt och små läckra tilltugg.Intl kvinnodagen 8 mars 2019

Vår ordförande Marie Ahlberg hälsade oss välkomna med en anekdot om Drottning Kristina.

Stämningen var på topp med mycket prat och skratt.

Kerstin Amnell hade satt ihop en quiz som handlade om kvinnans utveckling genom historien. Vi jobbade i par med dessa intressanta och svåra frågor.

Vem visste att fram till 1939 kunde man avskeda kvinnor i statlig tjänst om följande skäl förelåg; trolovning, giftermål, havandeskap, eller förlossning.

När fick kvinnor välja sitt eget eller mannens efternamn vid giftermål? 1982!!!

Vid pennan: Berit Johansson

Lite bilder från dagen:

Intern kvinnodagen 8 mars 2019
Intern kvinnodagen 8 mars 2019
Intern kvinnodagen 8 mars 2019

Marie och Britta presenterar Hotel Eurostars duktige kock:

Intern kvinnodagen 8 mars 2019

Intern kvinnodagen 8 mars 2019
Intern kvinnodagen 8 mars 2019
Intern kvinnodagen 8 mars 2019

Intern kvinnodagen 8 mars 2019
Intern kvinnodagen 8 mars 2019
Intern kvinnodagen 8 mars 2019

_________________________________________________________________________________________________

 

SWEA-kaffe 6 mars

Marskaffet bjöd på ett uppskattat intro till Helen Källström Valles kommande kurs i Portugals historia. Om du är intresserad så boka den 21 mars, inbjudan kommer via e-post den 12 mars.

Vår ordförande Marie passade också på att tacka av Britta Ternström för mycket uppskattat arbete som ledare för programgruppen under 2018.

Lite bilder från kaffet:

SWEA-kaffe 6 mars 2019
SWEA-kaffe 6 mars 2019

SWEA-kaffe 6 mars 2019
SWEA-kaffe 6 mars 2019
SWEA-kaffe 6 mars 2019

______________________________________________________________________________________________

 

Årsmötet 14 feb 2019

Årsmöte 14 feb 2019Närmare 90 Sweor samlades på Hotel Eurostar för att närvara vid SWEA Portugals årsmöte och efterföljande middag. Stämningen var god redan från början och salen fylldes snabbt.

Till mötets ordförande valdes Mita Zell, enligt portugisisk lag får det ju inte vara sittande ordförande, som svingade klubban med bravur och punkterna på dagordningen prickades av i god takt. Vår kassör Gunilla Mendes redovisade med all tydlighet ekonomin samt nästa års budget. Medlemmarna ställde några frågor bl a angående vad medlemsavgiften används till och fick svar i form av en överskådlig uppställning som Marie Ahlberg redovisade. En annan fråga gällde hur man kan fånga upp äldre medlemmar som inte längre önskar vara med i föreningen. Medlemsansvarig Kerstin Amnell svarade att hon i de allra flesta fall tar personlig kontakt med dem som väljer att gå ur för att undersöka anledning till utträdet. Medlemsantalet fortsätter att öka.

Den nya styrelsen valdes enhälligt av årsmötet och därefter tackades avgående ledamöter av med vackra blommor eller ett lite minne.

Föreningens ordförande Marie informerade bl a om 2018 års donation till Glada Hudik, och om den HLR-kurs som nu startar i Estoril, inspirerad av motsvarande kurs som sedan tidigare finns på Algarve. Inbjudan till Sweorna i Lissabonområdet gick ut idag, på alla hjärtans dag, dvs 14 februari.

Efter årsmötet blev det gott om tid för mingel och lite läskande bubbel. Det var roligt att se så många Sweor från Algarve deltaga i årsmötet. Den efterlängtade middagen dukades upp i konferenssalen, och hungriga Sweor kunde lägga för sig av morotssoppa, salladsbord, varmrätter och lockande efterrätter.

Det skålades vid borden, information och kontaktuppgifter utbyttes och det hördes många glada skratt innan kvällen avslutades. Sweorna från Algarve hade en lång morgondag att se fram emot med besök på ett antal keramik- och porslinsfabriker norr om Lissabon.

Årsmöte 14 feb 2019
Årsmöte 14 feb 2019
Årsmöte 14 feb 2019

Årsmöte 14 feb 2019
Årsmöte 14 feb 2019
Årsmöte 14 feb 2019

Här finns fler bilder från årsmötet och middagen!

_________________________________________________________________________________________________

 

SWEA-kaffe 6 februari 2019

SWEA-kaffe feb 2019En strålande februarimorgon samlades 58 Sweor på Hotel Londres. Vår ordförande, Marie Ahlberg, hälsade oss välkomna – särskilt alla nya medlemmar som fortsätter strömma in till vårt fina Portugal!

Marie nämnde också att det är viktigt att vi, när vi förnyar vårt medlemskap, går in på hemsidan under “Medlemskap”/”Förnya medlemskap”/, och fyller i blanketten som kommer fram när man klickar på “Länk till blanketten”. Eller så kan man gå direkt till https://medlemsblankett.swea.org/fornya-medlemskap/

Detta för att SWEA t.ex. fortsatt ska kunna använda våra e-postadresser för utskick osv.

Sedan var det dags för programgruppens Carin Stegrell att berätta om sin Pilgrimsvandring. Trots lite teknikstrul (Den presentation Carin förberett gick helt enkelt inte igång så hon fick improvisera med hjälp av sina bilder från vandringen!) blev det en fantastisk föreläsning! Carin berättade så inspirerande om sin 87 mil långa vandring till Santiago de Compostela. Hur man packar allt man behöver för 28 dagar utan att det ska få väga någonting! Hon berättade om den vackra naturen, om vikten av att ha rätt skor, om att sova i härbärgen bland snarkningar, om den fina stämningen på vägen och mycket, mycket mer! Det blev ett fantastiskt gensvar från åhörarna med många frågor och anekdoter. Det kändes som om halva skaran ville iväg på egna vandringar så fort som möjligt! Tack Carin!

Vid pennan: Camilla Clarke

SWEA-kaffe feb 2019
SWEA-kaffe feb 2019

SWEA-kaffe feb 2019
SWEA-kaffe feb 2019
SWEA-kaffe feb 2019

_______________________________________________________________________________________________________________

Besök på Casa Museu Medeiros e Almeida, 24 jan 2019

Museu Medeiros e Almeira 24 jan 2019En solig torsdag i januari samlades 41 Sweor ett stenkast ifrån Avenida da Liberdade för att få en guidad visning av Casa Museu Medeiros e Almeida. Vi delades upp i 2 grupper och våra guider, Cristina och Maria – båda kuratorer på muséet, guidade oss igenom huset och alla dess skatter. Vi fick höra hur António de Medeiros e Almeida avbröt sina studier i medicin (det var tänkt att han skulle följa i faderns och broderns fotspår som läkare) för att starta bilhandel. Han gifte sig med Margarida Pinto Basto ifrån Vista Alegre familjen och byggde upp en stor förmögenhet. Förutom halva Azorerna ägde han bland annat flygbolaget som sedermera blev TAP.

Under andra världskriget medlade António de Medeiros e Almeida mellan engelsmännen och Salazar, och som tack fick han utmärkelsen “Honorary Officer of the Most Excellent Order of the British Empire”.

Hans och hans frus passion var konst samt antikviteter och de samlade på sig en eklektisk blandning med fokus på porslin, möbler och klockor. Naturligtvis även konst och vi fick höra om problematiken kring äkta verk och ”versioner” eller till och med förfalskningar. Självporträttet av Rembrandt visade sig t.ex. nyligen vara målad av en av hans elever! Rätt period, material och studio – bara inte helt rätt konstnär! Fascinerande!

Trots drygt 2 timmars visning kändes det som om vi bara skrapade på ytan av allt som finns att beskåda! Återbesök är på agendan!

Vid pennan: Camilla Clarke

Museu Medeiros e Almeida 24 jan 2019
Museu Medeiros e Almeida 24 jan 2019
Museu Medeiros e Almeida 24 jan 2019

_______________________________________________________________________________________________

 

SWEA-kaffe 9 januari 2019

SWEA-kaffe 9 jan 2019Trots bländande solsken lockade årets första kaffe över 40 Sweor till Hotel Londres. Förutom en liten pratstund fick vi en hel del information av programgruppens Britta och en genomgång av allt som erbjuds på hemsidan av Mia. Flera helt nya Sweor var med och gav oss andra en kort presentation av sig själva. Alla nya medlemmar kommer att erbjudas en introduktionsträff. Mer info kommer på hemsidan.

Britta gick igenom resultatet av utvärderingen av höstens aktiviteter. Enkäten genomfördes på decemberkaffet och tanken är att vi ska göra motsvarande vid slutet av våren. SWEA Portugal är ju vad vi gör det till, med gemensamma krafter och initiativ, så bidra gärna med tankar och idéer om vad som bör finnas med i vårt program.

SWEA-kaffe 9 jan 2019
SWEA-kaffe 9 jan 2019
SWEA-kaffe 9 jan 2019

 

Här finns fler bilder!

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________