Network Menu

Tidigare program under 2018 – Lissabon

Här kan Du läsa om de program, vi haft tidigare i år.

Om Du klickar på bilderna, så får du upp dem ett större format.

SWEA-kaffe 5 dec 2018

Med liv och lust sjöng ett 40-tal Sweor alla 12 verserna till SWEA-kaffe 5 dec 2018Tomtarnas Julnatt när Camilla och Kerstin ledde sången! Och inte nog med det, även pepparkaksgubbarna och sockerbagaren ljöd glatt liksom Nu tändas tusen juleljus. Helt underbart!

Medan solen sken utomhus spred sig julstämningen inne på Hotel Londres med kaffe, lussebullar och pepparkakor. Både mångåriga medlemmar och helt nya Sweor fanns på plats, liksom två tidigare ordföranden samt tre gäster från Algarve. Vår ordförande Marie hälsade alla varmt välkomna och berättade om Regionmötet på Mallorca samt bjöd oss alla att boka datumet för nästa världsmöte den 14-17 november i Dubai. Mer information om VM finns här!

Diplomatbasarens ledare och samordnare Mita och Madeleine rapporterade om en mycket lyckad insats som gav över 1000€ till insamlingen. Denna gång till behövande inom äldrevården. För att vara ute i god tid börjar förberedelserna inför nästa års evenemang redan NU. Kontakta dem gärna om du har idéer.

Medlemsansvarig Kerstin informerade om några ändringar inför det nya året. Alla ombeds att fylla i blanketten för Förnyelse av medlemskap på hemsidan i samband med betalning av årsavgiften för 2019. Men först efter årsskiftet, så vi kommer på rätt räkenskapsår. Utförlig information kommer via e-post.

Programansvarig Britta gläntade lite på locket till vårens aktiviteter som inom kort kommer upp på hemsidan. Bra att skriva in i nya almanackan. En enkel utvärdering av höstens program gick snabbt att fylla i. Det fanns också utrymme att skriva in egna tankar om vår verksamhet. Återkoppling på enkäten kommer på vårens första kaffe.

Tiden gick alldeles för fort som vanligt när Sweor möts. Alla önskades en riktigt God Jul av Marie innan solskenet lockade.

SWEA-kaffe 5 dec 2018
SWEA-kaffe 5 dec 2018
SWEA-kaffe 5 dec 2018

Här finns fler bilder!

_______________________________________________________________________________________________

 

Första adventsfirande med glögg

Första advents mingel 2018Glögg och pepparkakor, vacker körsång och många trevliga Sweor med respektive! Bättre kan det väl inte bli!

Vi var många som träffades för att njuta av glöggen, nybakade lussebullar och de fina tilltugg som Hotel Eurostars så vackert och rikligt dukat upp. Kören underhöll med stämningsfulla advents- och julsånger och resten av kvällen gick alldeles för fort. Lotterna tog snabbt slut och spänningen var stor vid dragningen. Liksom tidigare år var det fina priser, bl a middagar för två, en hotellövernattning, hudvårdsset, manikyr och greenfee. De som inte vann kunde i alla fall njuta av allt gott på buffébordet och det trevliga sällskapet.

Maj-Lis Johansson och Ulla Rapazote tog tacksamt emot de kassar och bidrag som lämnades till deras respektive välgörenhetsorganisationer.

Första advents mingel 2018
Första advents mingel 2018

Första advents mingel 2018
Första advents mingel 2018

Här finns fler bilder!

______________________________________________________________________________________________________________

 

Diplomatbasaren i Belem

Diplomatbasaren nov 2018

Det svenska bordet på Diplomatbasaren lockade som vanligt många besökare. En av dem Portugals president, Marcelo Rebelo de Sousa. Han provsmakade vår fina glögg och fick en pepparkaka till och såg verkligen ut att trivas bland de finklädda Sweorna.

Förutom glögg och pepparkakor fanns det fina adventskransar, nybakade kanelbullar och småkakor, doftande hyacinter och dekorerade ljus, underbara tomtar med långa vita skägg i fårskinn, väggdekorationer, smarrig kola, broschyrer från ambassaden om Sverige och svenska traditioner, små mössor till barnbarnen och mycket mer.

Diplomatbasaren lockar varje år ett stort antal besökare som letar julklappar och vackra ting bland de många olika stånden från världens alla hörn. Vinsten går oavkortad till den insamling varifrån presidenten sedan delar ut bidrag till behövande här i Portugal.

Diplomatbasaren nov 2018

Vem kan väl motstå en pepparkaka?

Diplomatbasaren nov 2018

Diplomatbasaren 30 nov 2018
Diplomatbasaren nov 2018

Bilder från förberedelserna inför basaren:

Diplomatbasaren nov 2018
Diplomatbasaren nov 2018

___________________________________________________________________________________________________________

 

 

Introduktionsträff 4 för nya medlemmar

Introträff 4 nov 2018
Introträff 4 nov 2018

 Den 21 november samlades sex nya medlemmar hemma hos medlemsansvarig Kerstin tillsammans med ordförande Marie för att få chans att träffa andra i samma situation, få matnyttig information och kunna ställa frågor. 

Alla fick berätta om sig, sina tidigare erfarenheter i livet och hur det har varit att flytta till Portugal.  

Det var ett par intensiva timmar med många skratt i härlig samtalsform och delad glädje över att bo och verka här i Portugal. Tiden bara rusade iväg, som den gör när man har trevligt! 

Detta var den fjärde och sista introduktionsträffen för i år. Vi fortsätter med träffarna nästa år med start i mars!

_______________________________________________________________________________________________________________

 

Svampresa till Belmonte

Svampresa nov 2018Svampresan till Belmonte den 13-15 november, en favorit i repris!

Denna gång var det Britta Ternheim och Cecilia Vieweg från programgruppen tillsammans med vår guide Isabel Höckert som planerat innehållet i denna mycket uppskattade resa. Vår duktiga busschaufför, Armenio rattade bussen tryggt och säkert fram och åter. Vi som deltog var 29 st Sweor, varav 4 st från Algarve.

Resan gick mot Belmonte via Idanha-a-Nova där vi serverades traditionell portugisisk lunch på restaurang Nossa Senhora de Almartão. Ett kort besök gjordes i kapellet med samma namn som ligger intill restaurangen.

Under bussresan gav Isabel oss många intressanta fakta om Portugals historia samt de platser vi passerade och besökte. Britta och Cecilia hade knåpat ihop en mycket bra frågesport som handlade om Portugal, dåtids- och nutidsfrågor inom historia, vin, mat mm allt i en härlig blandning. Frågesporten höll aktiviteten igång under stora delar av bussresan.Svampresa nov 2018

Vi bodde på vackra Pousada Convento de Belmonte, ett medeltida kloster som idag är ombyggt till ett charmerande boutiquehotell. Läget på Esperancabergens sluttning ger en fantastisk utsikt över Estrelabergens naturreservat. Vi var 29 glada Sweor som checkade in, vilket fyllde hela Pousadan som vi fick ha helt för oss själva. Chef Valdir Lubave samt hans personal såg till att vi fick avnjuta fantastiska gourmetmåltider.

Svampresa nov 2018Resans höjdpunkt var svampplockning med Chef Valdir. Samtliga deltagare, även hotelldirektören som anslöt till vårt sällskap, utrustades med ”svampletarpinne”. Sedan bar det av ut i pinjeskogen för att spana efter svamp. Vi lärde oss snabbt att pinnen skulle användas för att lyfta undan pinjebarren, för där under fanns svamparna. Till vår förtjusning så fyllde vi samtliga korgar till bredden. Vi hittade smörsoppar, blodriskor, röksvampar mm. Hemkomna med vår stora svampskörd så välkomnades vi in i köket för att skölja och rensa en del svamp. Sedan fick vi se på när Chef Valdir tillagade tre olika svamprätter som vi dessutom fick avnjuta.

På hemvägen styrde vi först mot byn Monsanto, en by som omnämns som den mest portugisiska i hela landet. Byn är byggd helt av granitsten, de pyttesmå husen är uppbyggda kring stora stenblock och gatorna är slingrande och trånga. Högst upp återfinns resterna av tempelriddarnas borg. Utsikten är magisk och man ser ut över vidsträckta vidder, ända till Spanien.

Vi gjorde ett lunchstop i Castelo Branco på restaurang Kalifa, där vi bjöds på ännu en traditionsenlig portugisisk lunch. På hemvägen utmanade Berit Johansson oss på ett klurig frågequiz om fåglar, väldigt uppskattat och roligt.

Jättenöjda och glada anlände vi med bussen till Estoril/Cascais vid 18-tiden.

Ett stort tack till våra reseledare Isabel, Britta och Cecilia som sett till att vi haft underbara dagar fyllda med aktiviteter, trevlig samvaro och en massa god mat.

Vid pennan: Ylva

Här finns fler bilder!

Svampresa nov 2018
Svampresa nov 2018
Svampresa nov 2018

_______________________________________________________________________________________________________

 

SWEA-kaffe 7 november 2018

November månads SWEA-kaffe lockade rekordmånga 65 Sweor med sitt intressanta program:SWEA-kaffe 7 nov 2018

1)    Mita Zell och Madeleine Algotsson inledde med att berätta om hur välgörenhet kan se ut nu inför jul, t ex som en plastkasse att fylla hos din lokala affär för att sedan lämna till scouter eller annan organisation vid utgången.

SWEA Portugal har valt att stötta Maj-Lis Johanssons filantropiska insamlingsstiftelse samt Ulla Rapazotes välgörenhetsarbete inom SIS i Cascais och uppmuntrar alla Sweor att bidraga med julkassar på SWEAs julglögg den 2 december. Ett förslag kan vara att ta med två likadana julkassar varav en går till Maj-Lis insamling och en till Ullas insamling. Att lämna ett pengabidrag är också väldigt uppskattat. Separat information om vad en ”julkasse” kan innehålla samt kontonummer för insättning av bidrag kommer att skickas ut till alla Sweor.SWEA-kaffe 7 nov 2018

Vidare informerade Mita och Madeleine om Diplomatbasaren som anordnas fredagen den 30/11 samt lördagen den 1/12 i Centro de Congressos i Belém. Många länder från hela världen är representerade på basaren. SWEA kommer i år att delta med ett bord där egenhändigt gjort hantverk, hembakade kanelbullar och kakor mm kommer att säljas av engagerade Sweor som representerar Sverige klädda i folkdräkter eller blågult.

Mita skickade runt listor där de som vill engagera sig i Diplomatsbasaren kunde anmäla sig. Är du intresserad så kontakta mita.zell(Replace this parenthesis with the @ sign)outlook.com

2)    Kerstin Amnell presenterade två projekt i Cascais som man som invånare genom direktdemokrati kan rösta på, Projekt OP21-Gångväg och Projekt OP15-Klättervägg. Kerstin delade ut röstinformation till alla som var intresserade att rösta. Röstningen pågår just nu fram till 7 december. Mer info finns på kommunens hemsida: cascais.pt

SWEA-kaffe 7 nov 20183)    Britta Ternheim presenterade dagens föreläsare Karin Oldebäck. Karin har under mer än 20 år arbetat med att stärka människor när de står inför utmaningar och förändringar genom sitt arbete som ledarutvecklare, kommunikationstränare, coach samt KBT- och stressterapeut. Karin presenterade sig själv som ”beteendenörd” och bjöd oss på en fantastiskt inspirerande föreläsning där både teori och praktik blandades. Hon gav oss tips och idéer om hur vi kan tänka och göra för att känna ökad glädje och livstillfredsställelse.

Att vi påverkar livet positivt genom att sova bra, äta bra och röra på oss är välkänt. Men Karin belyste även vikten av att vi jobbar med vår mentala inställning för att uppnå en optimal livstillfredsställelse. Det gäller att hålla stressen nere och se till att hjärnan riktas bort från negativa tankar. Att sluta älta är något vi kan hjälpa varandra med när vi ibland fastnar då livet drabbar oss. Att röra på sig för att skapa ett positivt tillstånd genom att dansa eller rent av ”hoppsa” som Pippi kan vara ett bra knep att ta till.

Att göra något för en medmänniska, med en äkta vilja att osjälviskt hjälpa som leder till handling, kan fungera som ett skydd mot oro och stress samt leda till ett förlängt liv.

Ta chansen att skratta för ett skratt förlänger livet!

Karin gjorde bl a en andningsövning med oss där vi fick testa hur djupandning samt tankar på något vi är tacksamma över kan påverka stresshormonerna positivt så vi känner mer lugn och avspänning. Oro är vår största fiende och andningen är vår största vän!

En sammanfattning av presentationen kommer att skickas ut till alla som var med, där kan vi återfinna de tips och idéer som vi fick ta del av.

Föreläsningen var mycket uppskattad och Karin inspirerade oss med sitt härliga engagemang. Vår ordförande Marie Ahlberg tackade henne med en liten gåva och alla Sweorna instämde med en varm applåd.

Minnesanteckningar skrivna av Ylva

Här finns fler bilder!

_________________________________________________________________________________________________________________

 

Introduktionsträff 3 för nya medlemmar

Den 24 oktober samlades sju nya medlemmar hemma hos ordförande Marie  tillsammans med medlemsansvarig Kerstin för att få chans att träffa andra i samma situation, få matnyttig information och kunna ställa frågor. 

Var och en presenterade sig själv och tog upp de frågor som känns mest angelägna i samband med flytten till Portugal. 

Det var ett par intensiva timmar med många skratt i härlig samtalsform och delad glädje över att bo och verka här i Portugal.

Intromöte 3 2018
Intromöte 3 2018

________________________________________________________________________________________

Rapport från RM Mallorca 2018

RM 2018 Mallorca

Glada SWEA Portugal medlemmar på RM

Kära Sweor! 

SWEA är så mycket mer än SWEA Portugal. SWEA är en världsvid organisation av svensktalande kvinnor som skapar nätverk, hjälper och stödjer varandra och samtidigt främjar svensk historia, svenska traditioner och kultur och det svenska språket.

 SWEA har idag 7 000 medlemmar fördelade över 70 olika avdelningar i ett trettiotal länder.

I dagarna har jag haft förmånen att vara med på ett RM, dvs regionmöte, på Mallorca. Det är VEMAs (Västra Europa) och OEMAs (Östra Europa) 22 SWEA-avdelningar som har träffats. Under fyra intensiva dagar har vi, ett nittiotal deltagare, haft interna möten för att utbyta erfarenheter från de olika avdelningarna, lyssnat på intressanta föredrag om bl a personlig utveckling, vikten av vardagsmotion samt om det moderna svenska språket och lärt känna varandra under trevliga former.  

Alla SWEA medlemmar är välkomna att deltaga i RM. För dem som inte är AOs (avdelningsordförande) anordnas utflykter av Sweorna på orten. En fantastisk möjlighet lära känna nya platser och nya människor under synnerligen trevliga former. 

Glöm inte: Nästa möte kommer att hållas i DUBAI 14 – 17 november 2019. Mer information kommer snart på hemsidan. 

Hjärtligt välkomna!

Marie Ahlberg

Ordf. SWEA Portugal

Härliga bilder från årets RM:

RM 2018 Mallorca

Föredrag av vår internationella ordförande Christina Hallmert och grupparbete:

 

RM 2018 Mallorca
RM 2018 Mallorca

VEMA-gruppens ordförande Eva Kars:

RM 2018 Mallorca
RM 2018 Mallorca

Men det var inte bara allvar …


RM 2018 Mallorca

Här finns fler bilder från glada stunder!

____________________________________________________________________________________

 

Besök på Convento dos Cardaes i Lissabon

Convento dos CardaesTorsdag 18 oktober 2018 var det dags för en spännande och givande SWEA-aktivitet. 33 Sweor, uppdelade i två grupper, fick en guidad visning av det unika Convento dos Cardaes strax intill Príncipe Real parken. Unikt givet att det byggdes 1681 och klarade sig i princip helt oskatt genom jordbävningen med efterföljande bränder 1755.  

Klostret byggdes av Dona Luísa Távora – från en familj som i mitten av 1700-talet helt utplånades av Marques de Pombal efter ett påstått mordförsök på dåvarande kungen. Vår guide berättade med inlevelse om livet i klostret, hur 20 nunnor i Karmelitorden levde där i tystnad och var helt avskärmade från omvärlden. Idag finns 4 Dominikansystrar kvar – de hjälper till med den sociala verksamhet som bedrivs i Convento dos Cardaes sedan 1878. Sedan 1960-talet är klostret ett hem för drygt 30 kvinnor med olika funktionsnedsättningar.

Convento dos Cardaes 18 okt 2018

Klosterkyrkan med holländska kakelmålningar

 Vår guide visade oss alla skatter som finns kvar i klostret – man har lyckats klara sig utan att behöva sälja av den vackra konst som donerats av de kvinnor som gick in i klostret. Många kom från välbärgade familjer. På 16- och 1700-talet var ett liv i kloster ofta det enda alternativet till tvångsgiftermål för unga kvinnor. 

Efter visningen kunde vi inhandla olika marmelader tillverkade i klosterköket. Vår guide puffade också för den brunchservering som hålls i klostret på helgerna från mitten av november fram till jul varje år! Många av oss blev nog sugna på att avnjuta den! 

En mycket intressant och givande eftermiddag!

Här finns fler bilder!

______________________________________________________________________________________________

 

SWEA-kaffe 3 oktober 2018

Oktoberkaffe 2018

Marie, Elin, Jennifer och B

Ett möte med Jennifer Ekström och Elin Forzelius från Handelskammaren i Lissabon lockade 34 Sweor att intresserat lyssna på presentationen och ställa frågor. Solen gassade på badande turister vid poolen på hotellet men inomhus var uppmärksamheten helt inriktad på hur Handelskammaren kan vara en förmedlande länk mellan Sverige och Portugal.

Kammaren är en icke vinstdrivande organisation med medlemmar ur allt från enmansföretag till stora internationella aktörer. Elin och Jennifer underströk att Handelskammaren vill vara en “gateway” och nätverkshub, man vill främja och stötta ett ekonomiskt, kulturellt och socialt utbyte mellan länderna. Ett spännande och säkerligen mycket roligt och utmanande uppdrag!

Speciellt roligt var det att höra att Portugal går framåt. En indikator är att Webb-summit stannar kvar i Lissabon i minst fem år till, och att flera stora bilföretag har sina digitala hubbar här.

Handelskammaren stöttar också svensk kultur genom sina julluncher och sin serie av föreläsningar för nyanlända Discover Portugal, med inblick i politik, ekonomi och kulturhistoria. Aktuellt just nu är ett seminarium: Living and investing in Portugal. Det är alltså många  spännande saker på gång!


Oktoberkaffe 2018

Vår ordförande Marie och alla Sweor tackade Jennifer och Elin med en varm applåd.

Medlemsansvarig Kerstin presenterade den söta och förhoppningsvis fr o m nu väl använda förslags- och förbättringslådan! Har du tankar och idéer, något du gillat, något du vill föreslå eller ändra på. Skriv en lapp och lägg i lådan! Den kommer att finnas på plats vid varje SWEA-kaffe.

Dagen till ära fanns det kanelbullar till kaffet – en liten tjuvstart på kanelbullens dag!

Oktoberkaffe 2018
Oktoberkaffe 2018

_______________________________________________________________________________________

Härlig uppstartskväll i Cascais

En strålande eftermiddag i september samlades 40 Sweor på Hotel Eurostars Cascais för att starta upp säsongen 2018/2019 med SWEA.  

Efter att vår ordförande Marie Ahlberg hälsat  alla välkomna – bland oss flera helt nya Sweor – härligt! – gick hon kort igenom vad SWEA handlar om och hur allt fungerar med aktiviteter, intressegrupper, samarbeten m.m. Marie avslutade med att berätta den glada nyheten att SWEA Portugals donation i år går till Glada Hudik-teaterns projekt i Algarve! Toppen! 

Kerstin Amnell – medlemsansvarig – puffade för nästa introduktionsträff för nya medlemmar den 24:e oktober och Britta Ternheim nämnde kort SWEA-kaffet nästa vecka med Jennifer Ekström från Svenskportugisiska Handelskammaren som föreläsare. 

Sedan kunde vi gå loss på en delikat buffé med goda ostar, fruktspett och diverse annat gott – inte minst en liten strut fylld med tonfisktartar – underbart god! Det serverades vin eller alkoholfritt till, av mycket trevlig personal.  

Syftet med evenemanget var att bjuda på tillfälle att knyta nya kontakter och samtidigt naturligtvis återförenas med alla goda SWEA-vänner, och det blev ett härligt samkväm och sorl i lokalen! 

En fantastisk start på säsongen! 

Uppstartskväll med mingel 27 sep 2018

Marie hälsar alla välkomna

Uppstartskväll med mingel 27 sep 2018
Uppstartskväll med mingel 27 sep 2018

Här finns fler bilder!

_________________________________________________________________________________

 

SWEA-kaffe 5 september 2018

Femtitvå Sweor samlades på SWEA-kaffe 5 september 2018Hotel Londres i Estoril för uppstart av “höstterminen” med säsongens första SWEA-kaffe. Det blev många glada återseenden och härlig stämning. 

 

Det var ett s.k. “pratkaffe” så fokus var på trevliga samtal vid borden. 

SWEA-kaffe 5 september 2018Vår ordförande Marie Ahlberg hälsade alla – bland oss flera helt nya medlemmar – välkomna.  

Ylva Gustafsson från programgruppen puffade för vår Kick-off på Eurostars Hotel Cascais den 27e september. Det brukar vara ett toppenevenemang, detta år på nytt ställe, så se till att inte missa det!  

Kerstin Amnell, medlemsansvarig, meddelade att vi nu är hela 379 Sweor i Portugal, och flaggade för introduktionsträffar för nya medlemmar.  

Sist, men inte minst, tog Britta Ternheim, programgruppsansvarig, mikrofonen. Hon tipsade om en mycket intressant bok om sömn (Sömngåtan) skriven av Matthew Walker som forskat om sömn och drömmar. Ett fascinerande ämne att samtala kring, och det kom fram mycket tänkvärt vid borden. 

Härligt att hösten med SWEA är igång igen!

SWEA-kaffe 5 september 2018

Här finns fler bilder!

____________________________________________________________________

 

SWEA-kaffe 6 juni 2018

Sweor firar Sveriges Nationaldag med körsång, bubbel och jordgubbar! 

Vi var 56 Sweor som firade nationaldagen tillsammans. Vår ordförande Marie Ahlberg inledde med att berätta varför vi firar vår nationaldag. SWEA kaffe 6 juni 2018

SWEAs kör bidrog med att skapa en härlig stämning med många välbekanta sånger. Självklart avslutade de med vår nationalsång  “Du gamla du fria” 

Marie inspirerade oss genom att berätta om SWEAs Sverigemiddag 2 – 3 augusti 2018 i Västerås, som är en av Sveriges äldsta städer, och SWEAs regionmöte 18 – 21 oktober på Mallorca, Medelhavets pärla.

Är du intresserad av att veta mer så gå in på SWEAs hemsida. 

Mita Zell och Madeleine Algotsson presenterade tankar bakom planeringen av Diplomatbasaren som går av stapeln 30 november och 1 december. 

Programgruppsansvarig Britta Ternheim uppmanade alla att gå in på SWEAs hemsida som nu är uppdaterad med höstens intressanta och spännande aktiviteter. Hösten inleds med SWEA-kaffe 5 september. 

Ett antal Sweor hade dagen till ära på sig sin folkdräkt. Många härliga samtal och gott bubbel avnjöts! 

Alla önskades en härlig sommar!

Vid pennan: Britta Ternheim

SWEA kaffe 6 juni 2018
SWEA kaffe 6 juni 2018
SWEA kaffe 6 juni 2018

Här finns fler bilder!

________________________________________________________________________

 

Namngivning av Christina Nilssons rondell i Cascais

Solen lyste varmt över Christina Nilssons familj och alla andra som slutit upp för att vara med vid den högtidliga invigningen av rondellen som nu får bära hennes namn. Rondellinvigning maj 2018Hennes man José Robin de Andrade tog initiativet och Cascais kommun genomförde namngivningen med vackert rött tyg över stenen. Borgmästaren kunde tillsammans med Christinas yngsta barnbarn Sebastião avtäcka stenen och sedan hölls fina tal till Christinas minne av bl a Cascais och Estorils högsta kommunpolitiker och Helena Pilsas Ahlin, vår svenska ambassadör.

Borgmästaren för storkommunen Cascais avslutade med att vända sig till de yngsta i familjen och talade om den stolthet de kan känna över sin mormor/farmor som uträttat så mycket under sin tid i Cascais.

Christina Nilsson grundade bl a Skandinaviska damklubben, förestod den vida berömda Skandinaviska julbasaren och var en av tre grundare av SWEA Lissabon, numera SWEA Portugal. Läs mer om hennes liv här: Christina Nilsson till minne

Rondellnamngivning maj 2018

En vackert blågul krans från SWEA Portugal till Christinas minne!

Rondellnamngivning maj 2018

Marie Ahlberg, SWEA Portugals ordförande, José Robin de Andrade, Christinas man och Ulla Rapazote, medgrundare av SWEA Lissabon

Rondellnamngivning maj 2018

Barn och barnbarn

____________________________________________________________________________________________________________________

SWEA-utflykt 24 maj 2018

SWEA-utflykt maj 2018Tjugosex glada Sweor trotsade regnvädret och tog katamaranen över floden Tejo till Seixal. Vi började med en promenad längs flodens strand, passerade Benficas träningsanläggning och fick även se en del av de gamla industribyggnaderna som är så typiska i området. 

Därefter promenerade vi genom landsbygd med många exempel på gamla gårdar och hade turen att även möta fåraherden med sin stora fårflock. Turen gick vidare via Arrentelas smala gränder, förbi båtmuseet för ett stopp vid Quinta da Fidalga med sin vackra trädgård. 

God lunch intogs sedan under glada samtal på restaurangbåten Lisboa à Vista.

Mätta och glada styrde vi stegen genom Seixals äldre gator mot färjeterminalen för hemfärd. 

Tack alla tappra Sweor för en härlig dag! 

Programgruppen genom Carin Stegrell

Här finns fler bilder!

_____________________________________________________________________________

 

Introduktionsträff 2 för nya medlemmar

Den 15 maj samlades åtta nya medlemmar för att få chans att träffa andra i samma situation, få matnyttig information och kunna ställa frågor.Introträff 2, maj 2018

 

Var och en presenterade sig själv och tog upp de frågor som känns mest angelägna i samband med flytten till Portugal. 

Det var ett par intensiva timmar med många skratt och delad glädje över att bo och verka här i Portugal.  

 

Vi kommer att fortsätta med dessa introduktionsträffar och meddelar datum i början av hösten!

Introträff 2, maj 2018
Introträff 2, maj 2018

_______________________________________________________________________________

 

SWEA-kaffe 2 maj 2018

Majkaffe 2018

Marie, Sten och Britta

Över sextio Sweor kom till majkaffet för att lyssna på Sten Engdahl från Svenska ambassaden i Lissabon. Sten berättade i korta drag Portugals nittonhundratals historia, gick sedan in på det ekonomiska läget och avslutade med att svara på frågor om praktiska ting som förnyelse av pass och hur man kan gå till väga för att rösta på ambassaden i höstens val. Ett mycket uppskattat föredrag!

Vår ordförande Marie Ahlberg presenterade två nya medlemmar i programgruppen, Carin Stegrell och Ylva Gustafsson. Carin och Ylva håller i planeringen för nästa SWEA-utflykt den 24 maj till Seixal, en kvarts båtresa söder om Lissabon.

Medlemsansvarig Kerstin Amnell informerade om introduktionsträffar för nyblivna Sweor och programgruppens Britta Ternheim presenterade Isabel Höckert som kommer att ta med oss på höstens tredagarsutflykt till pousadan i Belmonte. Boka redan nu datum för denna roliga “svampresa”: 13 tom 15 november! Inbjudan kommer i mitten av maj.

Majkaffe 2018
Majkaffe 2018

Majkaffe 2018

Carin och Ylva

_________________________________________________________________________________

 

SWEA-utflykt till Aqueduto das Águas Livres

Akvedukttur 24 april 2018Tisdag 24 april tog sig 26 Sweor till Aqueduto das Águas Livres.

Majoriteten kom först med tåg till – och sedan buss från – Cais do Sodré och hann med en kopp kaffe på Amoreiras Shopping, medan några kom till fots från andra delar av Lisboa.

Väl på plats fick vi en guidad tur av vår guide Margarida som med inlevelse berättade om akveduktens historia, byggd på mitten av 1700-talet, och hur nödvändig den var för Lisboas vattentillförsel. Akvedukten användes ända fram till 1967.

I strålande solsken gick vi ut på akvedukten och promenerade ca en km i vardera riktning högt över Alcántara dalen. Efter turen var det fritt fram för lunch och/eller andra aktiviteter.

Akvedukttur 24 april 2018

Här finns fler bilder!

_____________________________________________________________________________________________

 

Introduktionsträff för nya medlemmar

Äntligen är vi igång med introduktionsträffar för nya medlemmar!

Medlemsansvarig Kerstin Amnell och ordförande Marie Ahlberg håller i dessa träffar som kommer att äga rum en eller två gånger varje höst och vår.

 

Introduktionsträff 1 – 2018!

Den 11 april samlades tolv nya medlemmar för att få chans att träffa andra i samma situation, få matnyttig information och kunna ställa frågor.

Intromöte 1 2018
Intromöte 1 2018

 

Var och en fick möjlighet att presentera sig själv och ta upp de frågor som kändes mest angelägna i samband med flytten till Portugal och livet här.

 

Nyfikenhet, igenkännande, glädje, frustration! Vi skrattade tillsammans och förundrades över hur spännande tillvaro vi har på olika sätt just nu.

Intromöte 1 2018
Intromöte 1 2018

 

Vi delade också med oss av kunskaper om olika saker som man kan behöva veta som nyanländ.

 

Nästa introduktionsträff är den 15 maj! Inbjudan har gått ut per mail till berörda.

_______________________________________________________________________________________

 

SWEA-kaffe 4 april 2018

Från Sverige till Portugal 1957 lockade 50 Sweor till april månadskaffe!SWEA-kaffe 4 april 2018

Marianne Ahnefelt Rocha Martins berättade med härlig humor och stor inlevelse om hur det var att flytta till Portugal redan i slutet av 50-talet. Vi fick höra många personliga historier om möten, händelser och hur livet tedde sig då. T ex hur man klädde upp sig för att gå på bio, medan ett teaterbesök inte var något särskilt.

Många upplevelser som vi som nyinflyttade också kan relatera till. Under de första kalla vintermånaderna saknade hon verkligen sina svenska fårskinnstofflor. Hon höll på att inte bli gift alls eftersom byråkratin försökte sätta käppar i hjulet. Det fantastiskt vänliga Portugal som så många svenskar även idag möts av upplevde hon när hon tillsammans med sin man körde landet runt på vespa och träffade gästfria nya släktingar.

Marianne startade Svenska skolan för 60 år sedan, först i liten skala, t om en tid hemma i sitt eget vardagsrum, för att sedan kunna flytta till egna lokaler i Carcavelos. Där finns den kvar än i dag och blomstrar med över 50 elever.

Varmt tack Marianne för en fantastisk resumé av dina 60 år i Portugal!

_________________________________________________________________________________________________

Endagsutflykt till Serra da Arrábida

Strålande sol, blå himmel och ett lika blått hav mötte 36 Sweor på en underbar busstur till Arrábida. Isabel Höckert visade på semesterorten Troia mitt emot Setubal, berättade om utgrävningar av romerska lämningar innan vi stannade vid det högt belägna gamla franciskanerklostret med vidunderlig utsikt över ett skimrande hav. Nästa stopp var hos en kakeltillverkare där man handmålade kakel efter mallar eller efter kundens önskemål. Hos José Maria de Fonseca fick vi en guidad tur i museet och de äldre vinkällarna, med jättelika vinfat som använts till Periquita. Provsmakning av vitt vin och 20 år gammal, mycket len muscatel avslutade guidningen.

Lunchen väntade på en av Sesimbras fina strandrestauranger med grillad svärdfisk och crèpes med glass. Så gott! Efter lunchen åkte vi tillbaka till Azeitão och besökte Palácio de Bacalhoa, ett slott från 1500-talet som renoverades på 30-talet och på senare år köpts av Joe Berardo. De gamla rummen hyser nu några fina objekt ur Berardos samlingar. I trädgården finns förutom en barockträdgård med välklippta buxbomshäckar och det fina badhuset med Susanna i badet även en samling kakel från 1500-talet. Där finns också vinstockar i långa rader, en del av dem handplockas fortfarande. Även här fick vi provsmaka husets viner, ett vitt, ett rött och en muscatel.

Väl förplägade styrde vi sedan hemåt och tackade både Isabel och vår chaufför med en varm applåd för en helt underbar och mycket berikande dag. Här finns fler bilder!

Serra da Arrábida mars 2018
Serra da Arrábida mars 2018

___________________________________________________________________________________________________________________________

Internationella kvinnodagen 8 mars 2018

På internationella kvinnodagen samlades 40 Sweor på Eurostars Hotel i Cascais. Int kvinnodagen 8 mars 18

Vår ordförande Marie Ahlberg hälsade välkommen med några tänkvärda ord.

Det blev många trevliga samtal och gott vin med tilltugg avnjöts med utsikt ut över vattnet.

Fler bilder finns här!

Int kvinnodagen 8 mars 18
Int kvinnodagen 8 mars 18

_______________________________________________________________________________________________________________

 

SWEA-kaffe 7 mars 2018

Ett spännande föredrag om en äventyrlig resa i Sydostasien lockade ett femtiotal Sweor.SWEA-kaffe 7 mars 2018

Vår nya ordförande Marie Ahlberg inledde med att presentera sig själv och närvarande delar av styrelse och programgrupp.

Ordet lämnades sedan snabbt över till Britta Ternheim, iklädd en svart vietnamesisk klänning. Som inledning lockade hon fram tävlingsinstinkten med lite frågesport om Vietnam, Laos och Kambodja men tyvärr tvingades en hel del av oss erkänna vår okunskap om denna del av världen.

Med hjälp av härliga bilder och kortfilmer förflyttades vi sedan både ljud- och bildmässigt till resans startpunkt Vietnam. Vi fick bl a uppleva glädjeyran i Ho Chi Minh City över semifinalvinst i ungdomsfotbollscup, det smått klaustrofobiska tunnelsystem som skapats av vietnameserna under många år av krig, en färggrann skola i Hanoi, vådlig färd på vattenvägar i gränslandet mellan Vietnam och Laos, samt små lantliga byar innan man nådde fram till målet för resan, Angkor Wat!

Fråga efter fråga bockades av och till sist stod Ann Hjelm som värdig vinnare av en vacker sidenschal. Tiden flög iväg och vi var nog många som gärna lyssnat en timme till. En varm applåd tackade för det fina föredraget och sedan spriddes vi alla i gråvädret.

Här finns fler bilder från kaffet!

Marskaffe 2018
Marskaffe 2018

__________________________________________________________________________________________________________________

Årsmötet 15 februari 2018

Årsmötet feb 2018

Marie avtackar Mita med snyggt diplom!

Det blev en fullmatad kväll med 60 resoluta Sweor som röstade sig igenom hela årsmötet. Varma applåder rönte både avgående ordförande Mita och vår duktiga kassör Gunilla. Den nya styrelsen antogs enhälligt med Marie Ahlberg som ny ordförande. Programgrupperna i Algarve och Lissabon presenterades.

Mötet röstade också för en höjning av SWEA Lissabons donation 2018 till 2000€ att fördelas lika mellan Lissabon och Algarve.

Ett förslag att ändra namn till SWEA Portugal diskuterades. Mötet biföll förslaget.

Två av SWEA Lissabons grundare fanns med på mötet, Gunilla Possenius och Ulla Rapazote.

Därefter bjöds det på bubbel innan maten, en fin buffé med mycket fräscht och gott. Hotellets nye kock fick välförtjänt beröm. Kvällen avslutades i sedvanligt glatt SWEA-sorl.

Årsmötet feb 2018
Årsmötet feb 2018

Fler bilder finns här !

____________________________________________________________________________________________________________________

 

SWEA-kaffe 7 februari 2018

Vi var 51 förväntansfulla Sweor som samlades i nyrenoverade Hotel Londres för att lyssna på Agneta Syrén, jurist, författare, säkerhetschef och programledare, som höll ett föredrag med rubriken: SÄKERHET. DET HANDLAR OM ATT KÄNNA SIG OCH VARA SÄKER. SWEA kaffe 7 feb 2018

Agneta belyste skillnader när det gäller brottslighet och brottsbekämpning mellan Sverige och Portugal. Vi fick vidare tips och råd hur vi kan skydda oss när det gäller ficktjuvar och ID-kortskapningar. T.ex. sätt fast dina saker i handväskan så att det inte går att rycka upp dem ur väskan, ha inga saker i byxfickorna, var på din vakt så att du inte blir distraherad av något/någon – då kan en annan person passa på att stjäla ngt från dig!

 Detta och många fler intressanta frågeställningar och fakta tog Agneta upp i sin mycket uppskattade föreläsning!

 

Lite fler bilder:

SWEA kaffe 7 feb 2018
SWEA kaffe 7 feb 2018

Vår ordförande Mita och vice ordförande Marie:SWEA kaffe 7 feb 2018

_________________________________________________________________________________________________________________________

 

SWEA-middag 25 januari

Tjugosju hungriga Sweor träffades på SushiCome mitt i Cascais och provade på olika sorters sushi.

Januarimiddag 2018

Januarimiddag 2018

Här finns fler bilder!

__________________________________________________________________________________

SWEA-kaffe 10 januari 2018

SWEA-kaffe 10 januariPå årets första kaffe möttes 38 glada Sweor och samtalade, utbytte böcker, diskuterade intressegrupper mm. Eftersom Hotel Londres genomgår renoveringsarbete träffades vi istället överst på Cascais Vila i den ljusa caféavdelningen. Solen flödade in genom de höga fönstren, ända tills det var dags att skiljas åt. Då öppnade sig himmeln.

___________________________________________________________________________________