SWEA Professional Lissabon 2022

SWEA ProfessionalSWEA Professional Lissabon är gruppen för dig som är nyfiken på företagsverksamhet och intresserad av arbetsliv och yrkesfrågor i Lissabon och resten av Portugal. Här kommer du kunna få kunskap, bli inspirerad och träffa nya kontakter. Vi strävar efter att erbjuda ett varierat program och aktiviteter med fokus på karriärfrågor och yrkesliv såsom givande föreläsningar och spännande nätverkande i unika miljöer.

Vi kommer periodiskt publicera uppkommande event på den här sidan och på sociala medier.

Hjärtligt välkommen till ett unikt internationellt kvinnligt nätverk!

Intresserad? Kontakta:

Inken Faber

SWEA Professional Ansvarig

SWEA Lissabon

(Swedish Womens Educational Association)

professional.swea.lissabon@gmail.com

Kommande aktiviteter med SWEA Professional Lissabon

26 April 2023   

Preliminärt!

Möte med Amelie Hegardt, modeillustratör.

Föredrag på MUDE i Lissabon.

Maj 2023 

Föredrag tbd. Mer information kommer.

Juni 2023

AW på takterrass i Lissabon.

**********************************************************

Genomförda aktiviteter 2023

22 mars hade vi en AW meed SWEA Professionals.

Vid marsträffen för Swea Professional Lissabon fick vi höra Kristin Arnberg berätta om sitt arbete som rektor och varför hon gärna sticker ut hakan och lyfter rektorsjobbet som en av de tuffaste chefstjänsterna. När Kristin gick rektorsutbildningen var hon den yngsta personen i Sverige att göra det, och hon har arbetat som rektor i både privat och offentlig sektor sedan slutet på 1990-talet.

▶  Bra utbildning kräver mångfacetterad personal
Flera gånger under kvällen lyfte Kristin den kompetens som finns inom skolvärlden, hos lärare, rektorer och övrig personal. Arbetet inom skolan kräver inte bara en otrolig förmåga att handskas med alla typer av människor, utan även strategiskt tänk, en stark laganda och konstant överblick över både detaljer och ett brett, långsiktigt perspektiv.

Under sin tid på Kunskapsskolan/SkillEd_Sweden (https://www.linkedin.com/company/16170111) projektledde Kristin bland annat vård- och omsorgsutbildningar inom ramen för Beredskapslyftet, det program från Novare Executive Search (https://www.linkedin.com/company/18744) som under pandemin snabbutbildade flygvärdinnor, hotellpersonal och andra yrkesgrupper till nya roller inom den överbelastade vården
(https://lnkd.in/g7xAtkCH (https://lnkd.in/g7xAtkCH)

Fler rektorer till näringslivet!
Efter vår kväll med Kristin är vi överens om att rektorn är ledarvärldens sanna multitasker. Andra verksamheter har VD, IT-chef, HR-chef, ekonomichef, marknadschef … I utbildningsvärlden innehas alla de här rollerna av rektorn – som dessutom kan bli uppringd av föräldrar med frågor som i en annan verksamhet skulle gå till kundtjänst, it-support, säljavdelningen eller företagshälsovården. En sak är säker: om vi vore chefsrekryterare skulle vi börja värva över rektorer till näringslivet.

 

Möte med kommunikationsstrategen Sandra Ahlstrand den 16 februari 2023.

”Jaha…” eller ”Åh fan!” – vilken av reaktionerna är du ute efter? 

I februari fick Swea Professional Lissabon lyssna till kommunikatören och PR-strategen Sandra Ahlstrand. Sandra har bland annat varit med och skapat Sveriges första ljudtidning, jobbat som ensam kvinnlig journalist på Radiosporten och räddat dåvarande MP-ledaren Gustav Fridolin från både mediekriser och spruckna byxor.

Den röda tråden genom kvällen var Sandras otroliga energi, passion och arbetsmoral – egenskaper som lett Sandra till topproller och som under pandemin såg till att kulturbranschen fick statligt stöd genom en vass gerillakampanj som bland annat placerade några av våra största scenkonstnärer på riksdagsläktarna.

➡➡➡ Jaha vs Åh fan

Sandra lärde oss om nyhetsvärde och medialogik, och förstås – om de två viktiga lapparna som journalisten bär med sig i bakfickan: Jaha-lappen och Åh fan-lappen. När du skrivit en artikel, fundera på vilken av reaktionerna du kommer att få. Hamnar svaret på Jaha – ja, då är det bara att gå tillbaka till ritbordet. En enkel övning som inte bara passar journalister utan kan hjälpa oss alla att leverera lite mer relevanta och intressanta resultat!

 

 

18 januari hade vi en AW med SWEA Professional. En trevlig nätverksträff på den mysiga vinbaren ”Insaciável” i Lissabon. Det blev en lyckad kväll med nätverkade och samtal om karriärsval och bostadsköp.
SWEAs erbjudande till yrkesverksamma kvinnor presenterades och diskuterades – tillgång ett professionelt internationellt nätverk, aktiviteter i form av föredrag, studiebesök, mentorskap samt information om att varje deltagare har möjlighet att annonsera sin verksamhet 2 ggr per år.
Håll utkik efter mer information om nästa nätverksträff som  kommer snart!

 

************************************************

Genomförda aktiviteter 2022

Den 23 november var det dags för AW med SWEA Professional Lissabon! Vi var 16 personer, varav 7 yrkesverksamma kvinnor som sågs på den mysiga naturvinsbaren Insaciavel i Santos över ett glas vin. Nya kontakter knöts och det pratades jobb, Web Summit och önskemål för det kommande Professional-året. Vi vill så klart locka fler yrkesverksamma kvinnor i Lissabon att bli medlemmar i SWEA Professional och är superglada över alla viktiga, spännande och roliga förslag som kom in under kvällen. Vilket år 2023 kommer att bli – nu kör vi!

Besök av Maud Olofsson 2022-09-23

Det var väldigt befriande, underhållande och lärorikt att få lyssna på Maud Olofssons tankar om ledarskap. Hon delade på ett mycket generöst och opretentiöst sätt med sig av sina erfarenheter som ledare. Det blev många små berättelser om olika situationer, allt ifrån att ha blivit ”kärleksbombad” av vänner när det varit tungt som att av en manlig kollega ha blivit informerad om att det inte är klädsamt för en kvinna att vilja ha makt.

Några av de råd som genomsyrade hela hennes presentation var

  • Bygg relationer – för att få något gjort!
  • Vilken stämning man skapar mellan människor spelar roll – bjud på dig själv, gör dig inte till.
  • Spela spelet – det lönar sig att alltid visa sig intresserad och det även om motparten bara är intresserad av att höra sig själv.
  • Var inte prestigefylld – hitta möjligheter.
  • Mandat – säkerställ att du har mandat för de förändringar du tänker genomföra.

 

En mycket givande timme!

 

 

******************************************************************************************

Oktober AW        

Dag: Torsdag 21/10/2021

Tid: 17.30-19.30

Plats: Black Sheep Lissabon

 

WebSummit AW

Dag: Onsdag, 03/11/2021

Tid: 17.30-19.30

Plats: TBC

 

Föreläsning och Drink – Bilder från eventet ser du lite längre ner på sidan!

Föreläsare: Emma Nilsson de Machado

Dag: Onsdag, 17/11/2021

Tid: 17.00-20.00

Plats: Pure Oeiras

 

Föreläsning och Juldrink – INSTÄLLT PGA Pandemin!

Föreläsare: Miia Yliaho

Dag: Torsdag, 09/12/2021 – FLYTTAS PRELIMINÄRT TILL JANUARI 2022.

Tid: 17.30-19.30

Plats: TBC

**********************************************************************************************************************

November AW: Föreläsning av Emma Nilsson de Macedo

Den 17 November samlades SWEA Professional på Pure Oeiras för vårt november AW. Vi fick också lyssna på en fantastiskt inspirerande föreläsning om hur det är att vara yrkesverksam utländsk kvinna i Portugal.

 

*************************************************************************************************************************************************************************************************************

Oktober AW

Den 21 oktober samlades 25 Sweor på Black Sheep i Lissabon. SWEA Professionals AW blev en dundersuccé.

 

********************************************************************************************************************************************************************************************************************

Vår/Sommar 2021

Event professional juni 2021Juni

När restriktionerna lättade hade SWEA-Professional sitt kickoff AW event som hölls på O Flat terrassen i Santos-kvarteret i Lissabon. Över 40 sweor deltog på plats och gjorde eventet till en dundersuccé!

 

 

 

 

 

Bilder från eventet:

 

Event professional juni 2021Event professional juni 2021

 

 

Event professional juni 2021Event professional juni 2021 Event professional juni 2021

 

 

Event professional juni 2021Event professional juni 2021

************************************************************************************************************

Vi hann med en aktivitet 2020 innan pandemin slog till:

Onsdag den 12 februari träffade vi Susanne Häfeli-Hestvik i Svenska skolan i Carcavelos. Hon jobbar med klimatfrågor bl. a. för FN
men också i eget företag. Susanne var tongivande i Svenska skolans solcellsprojekt som finansierades med hjälp av s k crowd funding.

*************************************************************************************************************

Våren 2019 bjöd på följande program:

Louise Wennberg om hur man får en extrainkomst och en gedigen säljutbildning genom att sälja Aloe Vera-produkter i det världsomspännande företaget Forever.

Inbjudan hem till ambassadör Helena Pilsas Ahlin måndag 6 maj. Diskussionsämnen: Kvinnligt ledarskap och skillnader i arbetsklimat mellan Sverige och Portugal.

AW på ett mysigt ställe inne i Lissabon tisdag 4 juni.

Hösten 2019:

Information om att starta eget företag i Portugal. Teresa Pala Schwalbach på advokatbyrån Sérvulo. Tisdag 10 september.

Karin Oldebäck lärde oss om betydelsen av att vara medveten om sin egen och andras beteendestilar. Onsdag 9 oktober.

Personlig utveckling med Karin OldebäckPersonlig utveckling med Karin Oldebäck

 

 

Hjärtligt välkommen till ett unikt kvinnligt internationellt nätverk!

SWEA Pro hos IKEA feb 2018

SWEA Professional på företagsbesök hos IKEA:s ledningsgrupp feb 2018

________________________________________________________________________________________________________