”Portugals pärlor”. Digitalt SWEA-möte 6 maj 2020. Del 2

SWEA ZOOM-kaffe 15 april 2020
Foto Kropekk.pl från Pixabay

Inte mindre än 44 Sweor väntade idag på att få ta del av fem utvalda pärlor. Ingen blev besviken. Vi bjöds på en varierad kompott av både innehåll och geografi. I detta andra ZOOM-möte reste vi till Alentejo, Azorerna, Beira Interior, Estremadura och Lisboa.

Länk finns här till ppt med bilder från dagen. I ppt hittar du också användbara länkar: Portugals pärlor 6 maj 2020. Del 2

Margareta Ekvall; Inbjöd oss till Alentejo och orterna Vila Nova de Milfontes och Monsaraz. Geografiskt ligger de i en liksidig triangel där Lissabon utgör det tredje hörnet. Avståndet mellan orterna är 19 mil. Det finns alternativa vägar till Vila Nova de Milfontes, den snabba A2 eller den vackra kustvägen söderut. Väl framme i den kustnära orten finner du en charmig stad med närbelägna fantastiska stränder. Återfärden från Monsaraz till Lissabon går med fördel via Vasco da Gama-bron.

Monsaraz ingår i UNESCO världsarv. Ringmuren kringgärdar den medeltida staden vilken beskrivs som ”enastående”. Ett riktigt upplevelsebesök! Swean Gunilla Possenius bor sedan många år i Monsaraz och delger gärna besökare sin gedigna lokalkännedom.

Annika Hietala; Har besökt Azorerna flera gånger och rekommenderar ögruppen varmt. Azorerna består av nio öar varav Sao Miguel är den största och kallas ”Den gröna ön”. Huvudstaden är Ponta Delgada. Hit kommer man efter en flygtur på två timmar med Azores Airlines.

Bästa tid att åka hit är:

I slutet av juli då hortensiorna blommar i blått och vitt eller i maj då azaleorna står i blom. Under Kristi himmelsfärdshelgen lyses kyrkan upp av 250 000 lampor. Helgen tillägnas ”Den helige Anden”.

Maj till oktober är valarnas tid. Magiskt och värt en resa.

På ön finns två teplantager, de enda i Europa. På ananasplantager växer den fantastiskt goda frukten, liten och söt, som tar 2 år att mogna jämfört med Abacaxi som blir ätfärdig på 6 månader. Detta förklarar prisskillnaden dem emellan.

Den naturintresserade får sitt verkliga lystmäte i ett av Portugals sju underverk nämligen i ett vulkanområde. Här finns en krater med två sjöar, Lago Azul och Lago Verde. Missa inte Furnas där du kan bada hälsobad i föryngrande syfte. Du badar och njuter i en varm källa. Missa inte pão levedo som äts med god marmelad!!

Ulrika von Wachenfelt; För att komma till Aldeias Históricas körde Ulrika mot Tomar och valde därefter småvägar. Hon visade oss bilder från några av flera historiska byar i området Serra de Estrela. Trots att dimman låg ganska tät och att det såg ut att vara fuktigt och svalt lyckades Ulrika att göra oss nyfikna och få oss att längta dit. Vi fick också följa med till Piódão (med skiffer som dominerande byggnadsmaterial och med blåmålade dörrar och fönster). Linhares da Beira med byggnader i granit ligger i Mondegos dalgång där romarna en gång hade byggt en väg mellan Coimbra och Guarda. Sortelha ”Ringen av sten” en by byggd i granit med medeltidsfestival i september.

Var? Bodde i Ceia som är en större stad. När? I mitten av februari blommar mimosan. Hur? Med bil och motorvägen tillbaka till Lissabon tog det 3 timmar.

Lena Rönnerman; Inbjöd oss på en titt in i Palácio Nacional de Mafra. Hennes pärla var egentligen Basilikan. 1700-talsbyggnaden påbörjades som ett kloster åt 13 franciskanermunkar men när det stod färdigt inrymdes 300 munkar.

Mafra ligger en halvtimmes väg norr om Estoril och i höjd med Ericeira.

Barockbyggnaden uppfördes under 1700-talet på order av kung João V. Några data: 220 m lång och med 7-800 rum. Här finns det kungliga biblioteket med 40 000 volymer. Rikedomar som hämtades från Brasilien användes för det påkostade palatset.

Basilikans interiör är byggd i gul, rosa, vit och blå marmor vilket gör den till ”en ljus och varm kyrka”. De två kyrktornen inrymmer sammanlagt 114 klockor

Första söndagen i varje månad klockan 16.00 spelar man under ca en timme orgelkonserter på de sex orglarna. Fantastisk upplevelse!

Förboka biljetter och hämta dem senast kl. 15.00.

Siv Franzen; Tar oss med på en spännande kulinarisk resa i huvudstaden.

Första stopp är Sivs absoluta favorit, Tagide i Chiado Här serveras god internationell mat. Här måste man ringa på och vänta på att bli hämtad vid dörren. Ett bra tips är en lunchmeny. Du får tre rätter och vin till det facila priset av 20€.

JNĉQUOI   (hur uttalas det? jenesäkoa). Ligger på Avenida Liberdade. Här finns en Sushibar där du även kan få asiatiska rätter. Spännande är att menyn speglar mat från upptäcktsfärderna. Smakrikt och i vacker miljö.

Nästa restaurang är Solar dos Presuntos som ligger på Avenida Liberdade vid Elevador do Lavra. Detta europeiska, inklusive portugisiska, kök lär vara Ronaldos favoritrestaurang. Är man sugen på att äta med kändisar är detta rätt ställe. På väggen hänger bilder av många berömda ansikten.

Lost Inn ovanför Elevador da Glória har europeiskt kök. Lite enklare men med god mat och fantastisk utsikt.

Wine Not är en vinbar. Nu är vi åter i Chiado. Allt vin som serveras här kommer från vingården Casa Ermelinda Freitas, en av Portugals största vinproducenter. Maten är tapas och bl.a. erbjuds mycket goda chèvreknyten.

STORT TACK TILL ALLA FÖR MYCKET FINT UTVALDA OCH PRESENTERADE PÄRLOR!

______________________________________________________________________________________________________________________________