Network Menu

Konst

Kära konstvänner, god fortsättning på det nya året!
Nu är det äntligen dags att väcka liv i SWEA Konst som har varit vilande sedan Corona pandemin drabbade oss. Vi håller på och sätter samman ett program för våren och vill mycket gärna ha flera Sweor i gruppen som arrangerar konstbesöken. Hör av dig till sussanne_friman(Replace this parenthesis with the @ sign)hotmail.com om du är intresserad.
Det är två år sedan vi senast hade en konstvisning och listan över Sweor som vill vara med och uppleva konst är inaktuell. Vi be dig därför att anmäla dig nedan om du vill få inbjudningar till kommande konstevent.
Vi håller tummarna för att vi snart kan träffas och uppleva spännande konst igen.
Konstgruppen gm
Sussanne Friman

 

Anmälan till Konstgruppen

 

 

******************************************************************************************************************************

Några tidigare evenemang:

2020 inleddes med ett besök på Museu Bordalo Pinheiro i Lissabon. Ett tjugotal Sweor samlades för att under en guidad tur genom museet få lära oss allt om Rafael Bordalo Pinheiro, en portugisisk konstnär och journalist som levde och verkade under 1800-talet. Han skildrade i sin konst vardagslivet i Portugal men framförde också i konsten kritik mot den regerande monarkin.

Birgitta Benthede lämnar nu ansvaret som hon har haft för konstgruppen tillsammans med Anna, vi tackar för alla trevliga besök de har ordnat för oss. Anna har fått en ny samarbetspartner så vi passar på att välkomna Ilona Thykier och ser fram emot nya besök på gallerier och museer. (text av Marie Ahlberg)
konstgruppen museu Bordalo Pinheiro i Lissabon. Februari 2020
Konstgruppens utflykt till Museu Bordalo Pinheiro i Lissabon. Februari 2020.
Konstgruppens utflykt till Museu Bordalo Pinheiro i Lissabon. Februari 2020.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2019

Höstens första event i SWEA Portugals Konstgrupp var en gallerivandring, med samma trevliga guide som i våras, till två gallerier i Rato och ett relativt nytt Art Center som samlar teater, utställningar och workshops under samma tak i Santos.

Konstvandring okt 2018
Konstvandring okt 2018

 

 

Konstvandring okt 2018
Konstvandring okt 2018

Konstvandring okt 2018

Glasspaus – somliga äter två …

Konstvandring okt 2018
Konstvandring okt 2018

______________________________________________________

Vårens sista aktivitet var en spännande gallerivandring inne i Lissabon. Vi besökte Lissabons östra stadsdelar, närmare bestämt områdena Marvila, Beato and Xabregas där vi på fyra nya gallerier fick olika presentationer av den konst man visar just nu. Spännande och kanske lite inspirerande.

Konstgruppen april 2018
Konstgruppen april 2018

Konstgruppen april 2018
Konstgruppen april 2018

__________________________________________________________________________________________________

Måndagen den 11 december genomförde vi höstens andra konstgrupps-aktivitet. 

Denna gång handlade det om ett besök på Museu Berardo som ligger i CCB – Centro Cultural Belém – där vi fick en fin visning av deras permanenta utställning. Vår guide var mycket kunnig och entusiasmerande. Vi hoppas få fler initierade visningar med henne framöver.

Den utställning vi såg var Berardos privata samling med verk av olika konstnärer,  verken sträcker sig från 1900 och framåt. 

Du som missade detta tillfälle kan via länken till CCB’s informationssida om denna utställning läsa mer om vilken typ av verk som finns i samlingen.  

http://en.museuberardo.pt/exhibitions/colecao-berardo-1900-1960

 _________________________________________________________________________________________________

Den nybildade intressegruppen ’Konstgruppen’ i Lissabon genomförde sin andra aktivitet i slutet av september. 

Graffitti konst sep 17

 

Drygt 20 damer samlades för att under tre timmar få en guidad visning av en del av den rikliga mängd av graffitti i olika former som finns inne i centrala Lissabon.

Graffitti konst sep 17

Graffitti konst sep 17

Graffitti konst sep 17

 

Vår guide var en entusiasmerande och kunnig ung kvinna och hon visade oss på både stort och smått, kända och mindre kända graffitti-konstnärer och fick oss alla att se på graffitti på ett nytt sätt.

Graffitti konst sep 17
Graffitti konst sep 17

Graffitti konst sep 17
Graffitti konst sep 17

Vid pennan

Birgitta

_______________________________________________________________________________

Konstgruppens första aktivitet var en utställning på Gulbenkian med verk av en konstnär som heter José de Almada Negreiros, där vi fick en mycket kunnig, engelsktalande guide. Här finns bilder från visningen! 

_________________________________________________________________________________________