Network Menu

Tidigare program under 2017 – Lissabon

Här kan Du läsa om de program, vi haft tidigare i år.

Om Du klickar på bilderna, så får du upp dem ett större format.

SWEA-kaffe 6 december 2017

Årets sista kaffe lockade 57 Sweor till Hotel Londres!  Det är nytt rekord.SWEA-kaffe dec 17

Kerstin Amnell informerade om vårens programpunkter, bl a kaffe, middagar, årsmöte den 15:e februari och en spännande dagsresa med Isabel Höckert i mars. Mer information finns snart på hemsidan.

SWEA-kaffe dec 17Men dagens höjdpunkt var vår ordförande Mitas inspirerande redogörelse för resan till SWEAs världsmöte i Perth. Vi fick en härlig reseskildring med hjälp av fina bilder, ibland också små filmsnuttar med kängurur, valar och dansande Sweor.

Att vara aktiv i Swea är roligt och berikande, så greppa stafettpinnen och engagera dig du också!

Fler bilder finns här!

 

 

____________________________________________________________________________

 

SWEA glögg första advent 2017

Doften av god glögg och körens julsånger fyllde ut det lilla tomrum som fanns kvar när Sweorna med gäster träffadesFörsta adventsglögg 17 på Hotel Londres för att fira första advent. Julstämningen späddes på med hembakade lussebullar, pepparkakor och annat gott. Lotteriet sålde slut på rekordtid och utanför ingången hopade sig kassarna med godsaker och vardagsförnödenheter som samlas in till behövande i närområdet. Maj-Lis Insamlingsstiftelse och Ulla Rapazotes SIS tog tacksamt emot både välfyllda kassar och pengagåvor, och från Sweorna fick de även dagens intäkter från inträde och försäljning.Första adventsglögg 17

Mariana Ottosson ledde den fina Swea-kören och Mita hälsade vår nya ambassadör Helena Pilsas Ahlin välkommen. Kerstin höll som vanligt både i flöjten och i den spännande lottdragningen.

Glada besökare kammade hem vinster som skänkts till Sweornas lotteri, bl a vouchers för middagar, greenfeeavgifter, skönhetsbehandlingar, flaskor med gott innehåll, ljuslykta till balkongen, adventsstjärna i glas mm. En del vann t o m flera vinster!

Vi andra fick nöja oss med en härligt stämningsfull inledning på adventstiden. Inte fy skam det heller!

Här finns fler bilder!

_____________________________________________________________________________________________________

 

Höstresa till Coimbra, Aveiro och Alcobaça nov 2017

Var kan man kombinera ett jaktslott i nyrokoko, en Romeo och Juliatragedi med grillad spädgris, läskande spumante och ett underjordiskt konstmuseum? I Portugal förstås!

Under tre dagar har 40 Sweor med Isabel Höckert som ciceron kunnat njuta av några av Portugals kulturella och historiska skatter. Resan gick norrut till Coimbra, känd redan för romarna. Höstresan Portugals skatter 2017

På Quinta das Lagrimas, platsen för Portugals eget Romeo och Julia drama, besökte vi Kärlekens och Tårarnas källor efter en härlig lunch. Staden hyser även ett av Europas äldsta universitet med ett underbart vackert bibliotek. På de rikt dekorerade hyllorna finns gamla läderband från 11-talet och framåt och en flock fladdermöss som skyddar de värdefulla böckerna från skadedjur.

På Curia Palace hotell väntade god kvällsmat, den lokala specialiteten grillad spädgris, och sköna sängar.

Följande dag besökte vi Aliança Vinhos Underground Museum med en imponerande konst- mineral- och kakelsamling från olika länder, främst Afrika och Sydamerika. Detta är också landets andra största vinproducent med konst, vin och passion som motto. Rundturen avslutades med vinprovning innan vi återvände till Curia för lunch.

Aveiro, som även kallas Portugals Venedig, är en hamnstad strax söder om Porto, känd för sina kanaler och laguner, gondolliknande båtar och de pittoreskt randiga husen längst ut mot havet. Härifrån seglade man iväg på fiske på norra Altanten för att säkra den traditionella torkade torsken som även kallas bacalhau. Aveiro bjöd också på ”ovos moles”, en traditionell bakelse i huvudsak gjord på äggula.

Jaktslottet Buçaco välkomnade oss på kvällen i sina vackra salar. Först ett exklusivt besök i vinkällaren samt provsmakning av slottets egna viner och därefter supé i den stämningsfulla matsalen.

Höstresa Portugals skatter 2017

Alcobaca

Den tredje och sista dagen bar färden tillbaka söderut till klostret och kyrkan i Alcobaça. Santa Maria klostret började byggas redan på 11-talet, först kyrkan sedan klostret. Cistercienserna kom till Portugal från Frankrike så snart påven godkänt det nya landet. I kyrkan finns två magnifika sarkofager med kung Pedro I och hans ”Julia” Inês de Castro. En välsmakande lunch på ortens specialitet majkyckling i lergryta var en värdig avslutning på denna härliga och intressanta resa.

Varmt tack till Isabel för en fantastisk upplevelse!

Här finns fler bilder!

_________________________________________________________________________________________________________

 

SWEA kaffe 1 november 2017

Novemberkaffe 2017Vi var 35 Sweor som ägnade en del av “Dia de Todos os Santos” att delta på SWEA-kaffe och lyssna på Anna Norberg, egenföretagare från Lissabon.

Anna berättade på en mycket personligt och inlevelsefullt sätt med både humor och allvar om hur det är att leva och verka i Portugal. Annas affärsidé är att inreda balkonger och hon har en butik “Mylla” i stadsdelen Campo de Ourique i västra Lissabon.

Här finns fler bilder! 

 

______________________________________________________________________________

Besök på parlamentet i Lissabon 23 oktober 2017

Måndag 23 oktober var vi 34 förväntansfulla Sweor som samlades utanför ståtliga Palácio Sāo Bento. Parlamentsbesök okt 17

Vi fick en mycket intressant visning av de fina lokalerna, som avslutades med en lång sittning i själva parlamentssalen där våra guider Paula och Elisabeth berättade hur dagens Parlament är sammansatt och hur det dagliga arbetet i parlamentet fungerar. Tack vare Paula och Elisabeth fick vi en gedigen inblick i både den politiska situationen och känslan i landet.

Efter besöket bar det av till Mercado do Campo de Ourique för en välförtjänt lunch!

Här finns fler bilder!

_________________________________________________________________________________________________

Frukostmöte med Shirley Lam 11 oktober 2017

Vi var 28 ekonomiintresserade Sweor som kom till frukostmötet på Grand Real Villa HotelFrukostmöte 11 okt 17 för att lyssna på Shirley Lam, Nordea Private Banking och Roberth Josefsson, svensk skattejurist från Swiss Life. 

Medan vi avnjöt en härlig frukost fick vi information om arvsregler, kapitalförsäkringar och andra ekonomifrågor. Många intressanta frågeställningar togs upp som är bra att känna till både under tiden i Portugal och vad som kan hända efter det.

Här finns fler bilder!

 

 

 ______________________________________________________________________________________

 

SWEA kaffe 4 oktober

En strålande solig onsdag kunde inte konkurrera med SWEA kaffet!

Vi var 35 Sweor som lyssnade till Caroline Falkhorns berättelse om sin väg till Oktoberkaffe 2017Svensk-Portugisiska Handelskammaren, Camera Lusa-Sueca, samt om kammarens verksamhet. T ex finns det under året flera evenemang som man som privatperson kan deltaga i, t ex föredrag under temat Discover Portugal, jullunch mm.

Vår ordförande Mita hälsade flertalet nya medlemmar välkomna och Kerstin från programgruppen informerade kort om kommande SWEA aktiviteter under hösten. Även från medlemmar kom intressant information: Mahjonggruppen har fått en ny lokal och kommer fr o m måndag 9/10 träffas i Villa Vasco da Gama mellan 14:00 – 18:00 och Sweorna är välkomna till klassisk konsert med Quarteto Lacerda den 5 november i Penedo. Mer info finns i separat utskick.

Under kaffet kunde man också föreslå och skriva upp sig på nya intressegrupper, bl a bokklubb, opera och klassisk musik samt en miljögrupp. Ta kontakt med SWEA Lissabon om du är intresserad av att hålla i någon av grupperna. Garanterat givande!

Stämningen var som vanligt mycket god, inte minst för att Mita och Kerstin bakat kanelbullar – det var ju kanelbullens dag!

Okt kaffe 2017

Strykande åtgång på kanelbullarna!

Fler bilder här!

________________________________________________________________________________________

 

Höstens uppstartskväll i Cascais

Uppstart Lissabon

Vi var 65 förväntansfulla Sweor som samlades till upptaktsminglet i vackra Vila Vasco da Gamas härliga trädgård för att mingla, dricka gott vin med hembakat tilltugg!

Det var härligt att se allas glädje över att träffa varandra igen efter sommaren och även att välkomna flera nya Sweor! 

Vi fick en ordentlig presentation av styrelsen, programgruppen och alla intressegrupper! 

Alla uppmanades att använda sig av SWEAs hemsida för att ta del av verksamheten och anmäla sig till det man är intresserad av! 

Valberedningen uppmanade alla, som är intresserade av att arbeta mer med SWEA, att ta kontakt! swea.lissabon.portugal(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com 

SWEA Lissabon är nu den tredje största avdelningen i världen!

Här finns fler bilder!

_______________________________________________________________________________________________

SWEA-kaffe 6 september

SWEA-kaffe 6 sepDen härligaste av sommardagar strömmade Sweorna in till höstens första onsdagskaffe. Det var ett sk pratkaffe, och det märktes verkligen. Många glada hälsningar och kramar delades ut. Några helt nya Sweor samt också gäster fanns med, och alla välkomnades av vår ordförande Mita som passade på att berätta om vad SWEA har att erbjuda. I höst är det bl a VM, världsmöte i Perth, och det går fortfarande att anmäla sig!

Kerstin, som leder Programgruppen, berättade lite mer ingående om höstens begivenheter, nu närmast uppstartskvällen 21 september i Cascais. Isabel som leder SWEAresan Portugals skatter fick också tala lite kort om innehållet innan ordet lämnades vidare till de olika intressegrupperna.

All information finns på hemsidan, förutom Kommande aktiviteter finns det också flikar med olika Intressegrupper, bara att klicka och anmäla sig på det som känns tilltalande. Ofta har dock aktiviteterna begränsat antal deltagare så det kan löna sig att kolla upp hemsidan med jämna mellanrum.

Margareta E tipsade om Oeiras som en mycket aktiv kommun. Just i helgen som kommer är det festival i Parque dos Poetas. Titta gärna på Oeiras hemsida: www.poeiras.pt

Tiden gick alldeles för fort, men några böcker hann byta ägare, kaffet och den goda citronkakan slank ner innan alla deltagare försvann ut i solskenet igen.

Här finns fler bilder!

_______________________________________________________

 

SWEA-kaffe 7 juni

SWEA-kaffe 7 juniOnsdag 7 juni var vi 31 varma Sweor som samlades för att umgås en sista gång innan sommaren. Uppslutningen var imponerande givet årstiden! Förutom trevliga samtal fick vi med oss mycket nyttigt:

Gästtalare var nämligen Karin Skjutare med en bakgrund som sjukgymnast. Hennes ledord är balans, belastning, rörlighet och cirkulation. Hon gick igenom många konkreta och förebyggande hälsoverktyg, alla lätta att göra hemma. Tipsen var mycket uppskattade och vi kommer nog alla att tänka lite mer på hur vi rör oss i vardagen så vi belastar kroppen på bästa möjliga sätt!

Fler bilder finns här!

Vi önskar er alla en riktigt trevlig sommar och på återseende till hösten!

Programgruppen genom Camilla Clarke

Bilder från konstgruppens besök på Gulbenkian 26 maj

Här finns ett urval bilder som inte gör den fina utställningen riktig rättvisa. Se den om Du kan!

Torsdagen 26 maj samlades 17 Sweor för att äta lunch och sedan få en guidad visning på Gulbenkian inne i Lissabon.

Den utställning vi besökte visade olika verk av José de Almada Negreiros – en oerhört produktiv portugisisk konstnär som levde 1893 – 1970.

Vi guidades av en fantastiskt kunnig och engagerad ung man. De 90 minuter vi bokat och betalt för blev 150 innan vi trötta – men nöjda med dagen – kunde vandra ut i solen igen.

Hela gruppen framför José de Alamada Negreiros stora vägg i museets entré:

Konstvisning 26 maj
Konstvisning 26 maj

Konstvisning 26 maj
Konstvisning 26 maj

Konstvisning 26 maj
Konstvisning 26 maj

Almada Negreiros finns också representerad på flera ställen runt om i Lissabon, bl a på Gare Marítima de Alcântara:

 

Konstvisning 26 maj
Konstvisning 26 maj

God lunch på Pasta non Basta:

Lunch
Lunch

Kaffe på Gulbenkians fina kafé:

Lunch

Stort tack från oss alla som var med till Anna och Birgitta som arrangerade detta så fint!

_______________________________________________________________________

Estufa Fria + torsdagsmiddag 18 maj

Torsdag 18 maj var vi 19 förväntansfulla Sweor som besökte Estufa Fria inne i Lissabon.

Vädret var fantastiskt och vi vandrade runt och såg allt ifrån näckrosor till blommande kaktusar och gigantiska avokados!

Efter denna oas gav vi oss ut i myllret och flanerade utför Avenida Liberdade på väg mot middag – med stopp för förfriskning på vägen!

Middagen åt vi i Palácio Chiado. Där avnjöts diverse läckerheter, bland annat Mexikansk “het” kyckling och Hawaiansk Poke. Det slank nog ner något glas gott vin till det och sedan avslutade vi med mumsiga desserter och/eller kaffe!

En härlig eftermiddag och kväll!

Här finns fler bilder!

____________________________________________________________________________________________

 

Avslutning för SWEA-golf våren -17

Dagens segrare var vår lagkapten Cecilia! Hipp hipp hurra!

Tack till alla i Lag B för er entusiasm och era otroligt fina prestationer. Det blev bara ett fåtal foton. Glömde alldeles bort att ta kort.

Mita var vår putt-segrare. Bilden säger allt! Bollen avslutade med ett underbart “klick”.

Gordon, tack ännu en gång för ditt engagemang!

Vi ser fram emot att träffas igen i början av september, några “gamla” elever och några “nya”.

Bjs Ingalill

_________________________________________________________________________________________

Vandring till Paço de Arcos 11 maj

Mörka moln och byar med stark vind och regn avskräckte inte 16 glada vandrare!

Vi möttes på stationen i Parede, vandrade längs vattnet, förbi den långa stranden i Carcavelos och marinan i Oeiras. Sen tog vi upp längs floden mitt i Oeiras till Marquês de Pombals vackra slott. Fortsatte upp genom de äldre delarna av Oeiras, hem till vår ciceron Margareta som överraskade med kaffe och en smarrig pastel de nata. Underbart gott!

Med regnmolnen hotande nära vandrade vi genom hela Parque dos Poetas, njöt av både konst, utformningen av parken och den fantastiska utsikten ner mot Tejomynningen. Väl framme i Paço de Arcos, på restaurang Astrolábio, serverades vi en mycket god slätvar på en bädd av grönsaker.

Detta var vårens sista vandring. Varmt tack till dig, Margareta, för en underbar guidning genom dina kvarter!

Vi ses förhoppningsvis igen till hösten, på fler härliga vandringsstigar!

Glad sommar!!

Här finns fler bilder!

_______________________________________________________________________________________

Nordea-information med lunch

Ett mycket tilltalande och lite annorlunda arrangemang, riktat specifikt till oss kvinnor, stod Nordea för onsdagen 10 maj.

Vi var knappt 20 Sweor som deltog i ett givande samtal om ekonomi och bankrelaterade frågor. Shirley Lam med kollegor gjorde oss alla delaktiga på ett lättsamt sätt, vi hade roligt samtidigt som vi fick en hel del matnyttig information. Fokus låg på vår situation, som självständiga kvinnor och som medföljande.

Efter frågesporten njöt vi alla av en mycket vällagad lunch på Hotel Villa Italia.

 

 

 

_________________________________________________________________________________________

 

SWEA-kaffe 3 maj

IMG_3428 (002)Ett härligt SWEA-kaffe samlade 29 Sweor som gärna ville prata och lära känna varandra lite bättre samt få lite information om vad som är på gång i SWEA.

Vår ordförande Mita Zell inledde mötet med att slå ett slag för Sverige-middagen 16 juni i Helsingborg och VM i Perth 19-22 oktober. Hon vill gärna ha sällskap av Sweor från Portugal. Har du möjlighet att delta respektive resa till Australien så anmäl dig! Mer info om båda evenemangen finns på hemsidan.

Kerstin Amnell, ansvarig för programgruppen, informerade om vårens och höstens aktiviteter och påminde om att titta på SWEAs hemsida för att anmäla sig.

En ny intressegrupp håller på att bildas. Anna Calissendorff och Birgitta Benthede bjuder in till Konstgruppen. Tanken är att gemensamt besöka konstmuseer och konstgallerier med visningar ett par gånger per termin – lite beroende på vad som är aktuellt på “konstscenen”. Först ut är en utställning den 26 maj på Gulbenkian med verk av José de Almada Negreiros, med guidning på engelska. Mer info under Kommande aktiviteter och via inbjudan som gått ut via e-post.

Kjell Lönnå och Sundsvalls Kammarkör kommer till Lissabon 21 maj och Cascais 23 maj. Alla har fått utskick om detta.

Portugals skatter är en resa med två övernattningar mellan 13 – 15 november till bl a Coimbra och Aveiro. Isabel Höckert är vår reseledare. Inbjudan med mer information skickas ut 19 maj. OBS! Begränsat antal platser!

Britta Ternheim ledde en mycket uppskattad lära känna-övning. Hon inledde med Clarence Crafoords ord att Varje Människa är en unik berättelse. Tänk vilken gåva det är att träffa nya människor och ta del av deras unika berättelse. För det krävs ömsesidighet och nyfikenhet ..

Alla blev uppmanade att byta plats och söka upp ett bord där man inte pratat med en eller två Sweor. Fokus på samtalet var: Vem är du?

Många intressanta samtal, ny information om varandra och annat spännande hördes från borden. Vi avslutade med att lyfta något från varje grupp för att knyta ihop det hela. Tänk så många fantastiska och unika berättelser det finns!

Fler bilder från kaffet finns här!


 

April lunch

IMG_2687 (002)Fredagen den 21 april samlades 31 Sweor på Paula Rego-museet i Cascais för att få en guidad visning av den senaste utställningen “Secrets & Stories”. Vår mycket kunniga guide, Joana Santos, berättade om Paula Regos liv och de tavlor som var utvalda att spegla detta på utställningen. Mycket intressant och givande!IMG_3355 (002)

Efter visningen promenerade vi till SOUK – delikatessaffär och restaurang i Cascais. Det var första gången SOUK hade så många gäster och ägarinnan Daniela Azeredo och hennes personal hade precis hunnit ställa i ordning lokalen i källaren där vi intog den goda lunchen. Välkomstdryck, soppa, sallad, ostbricka, dessert, vin och kaffe eller te!

Här finns fler bilder från lunchen!


 

Vandring Guincho – Malveira 19 april

IMG_20170419_093959
IMG_20170407_134349

Här finns fler bilder!


 

SWEA Professional besöker Deloitte 18 april

SWEA Professional hos Deloitte 2017-04-18 (002)

Sammanfattning av SWEA Professionals studiebesök hos Deloitte 2017-04-18

Vi blev 7 deltagare på träffen hos Deloitte. Många var bortresta eller hade besökare runt påskhelgen. Det var inte alls tokigt att vi var så få för vi fick möjlighet att lära känna varandra lite bättre.

Deloitte ställde upp väldigt ambitiöst och berättade om hur de jobbar med rekrytering och personalvård/utveckling. De bjöd på små smörgåsar och dryck innan de drog igång presentationen. Det blev emellanåt en givande diskussion mellan oss åhörare och Deloitte-folket.

Vi fick gå en rundtur i de imponerande lokalerna och vi diskuterade deras arbetssätt då de inte har fasta arbetsplatser. Efter rundturen samlades bara vi SWEA Pro-tjejer för en pratstund. En av tjejerna var genuint intresserad av att jobba på Deloitte i Lissabon efter detta besök. Himla kul!

Ja, om jag själv sökte jobb så skulle Deloitte definitivt vara ett lockande alternativ efter denna kväll.

Mita

Här finns fler bilder från mötet!


 

SWEA-kaffe 5 april

IMG_20170405_121109Färgen för dagen var grön! Saftigt grön som de små bitarna av aloe vera som vi alla fick känna, klämma, lukta och kanske t o m smaka på.

Louise Wennberg talade entusiasmerande om vikten att ta hand om sin kropp, att serva sin motor och fick oss alla att smörja in våra händer i den färska saften från aloe vera plantan. Hon delade också med sig av fler kloka hälsoråd som många säkert känner igen men inte alltid orkar leva upp till, vi är ju bara människor!

Vår ordförande Mita berättade bl a om Sverigemiddagen i Helsingborg 16 juni med utdelning av stipendier och hedrande av årets ÅSK.

Britta Ternheim från Programgruppen informerade om vårens program och påminde om att använda hemsidan fullt ut, t ex söka information om olika aktiviteter under fliken Intressegrupper eftersom det inte går ut någon e-post om dessa aktiviteter.

Här finns fler bilder från kaffet!


 

Utflykt till Mafra och Ericeira

IMG_20170322_100807

Swean Isabel Höckert tog oss med på en jättetrevlig bussutflykt till Palácio National i Mafra och Ericeira.  På vägen norrut gav Isabel en kort sammanfattning av portugisisk historia kryddad med lite anekdoter. En kaffe och en klosterbakelse väntade när vi kom fram. Väl inne på det enormt stora klostret i Mafra blev vi visade runt av kunniga guider som verkligen älskade att förmedla de kunskaper de besitter. Vi fick en stor dos portugisisk historia medan vi vandrade genom imponerande salar bl a klostrets sjukhusavdelning, det underbara biblioteket och de kungliga rummen.

En riklig lunch väntade på oss i Ericeira med underbar utsikt över Atlanten. Efter lunchen besökte vi Aldeia Saloia som byggts upp av José Franco. Ett Portugal i miniatyr och en livsgärning. En hel del paket med keramik fick plats i bussen på väg hem. Varmt tack för en härlig dag!

IMG_20170322_163428
IMG_20170322_102840
IMG_20170322_155622

Fler bilder finns här!


 

Internationella kvinnodagen 8 mars

Det var härlig stämning när Sweorna firade den Internationella kvinnodagen på Restaurang The Tasting Room Wine&Tapas i Cascais! 30 kvinnor njöt av goda tapas och gott vin. Ordförande Mita höll ett härligt tal i vilket hon bl.a. läste upp några av de olika citaten som de svenska tjejerna har på sina ryggar under Algarve Cup!

·     Believe in your damn self

·     Show your body some love

·     Go against your fears and go for human rights

·     Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always!

·     Se aldrig ner på någon, om det inte är för att hjälpa henne upp!

Vid pennan: Kerstin


 

SWEA-kaffe 1 mars 2017

IMG_0522 (002)

Närmare 50 Sweor samlades på Hotel Londres för att få välkomna tips och information av Helene Källström Vale och Christina Forssblad Rebello de Andrade på aktiviteter och sevärdheter i vårt närområde.IMG_0520 (002)

 

 

 

 

 

Fler bilder finns här!

 


 

Vandring vid Ursa 20 februari

Vi vandrade i strålande solsken längs kusten norr om Cabo da Roca:IMG_20170220_102440

Här finns fler bilder!


 

Årsmöte 16 feb 2017

IMG_20170216_182656Årsmötet för 2016 hölls i Hotel Londres lokaler i Estoril. Vi var 51 Sweor som deltog i årsmötet och kan intyga att det genomfördes enligt SWEAs stadgar och, nytt för i år, även enligt portugisiska regler eftersom SWEA Lissabon nu är registrerat som förening i Portugal.

Mötets ordförande var Ulla Baginha som med hjälp av Margareta Ståhlberg som sekreterare och Britt Maxe Engström lotsade oss genom alla punkter på dagordningen. Vår ordförande under 2016, Mita Zell, presenterade bl a årsberättelse, årsredovisning och budget för kommande år. Den nya styrelsen och valberedningen för 2017 fastslogs av mötesdeltagarna.

Efter årsmötet presenterade Mita vår donation av böcker till Maj-Lis Johanssons Insamlingsstiftelse och Maj-Lis berättade med inlevelse om sin gärning här i landet.

Fler bilder finns här!

 


SWEA-kaffe februari 2017

IMG_3098 (002)All time high var det på februarikaffet som samlade 50 Sweor för att lyssna på Agnetha Birgerssons mycket givande föredrag om relationer och personlig utveckling.

Vi funderar ju alla från tid till annan över våra relationer och hur vi prioriterar i våra liv.

Några ledord att ta med sig, fritt formulerade utifrån Agnethas föredrag kan vara:

 

 • Spring inte genom livet utan ta ett steg i taget och njut av varje.
 • Tänk efter vad du själv innerst inne vill göra, vem du vill vara.
 • Sluta anpassa dig efter vem du förväntas vara.
 • Lyssna och kommunicera.

Vår ordförande Mita passade på att informera om våren som kommer, årsmötet den 16 februari och våra olika intressegrupper, t ex kör, golf, hantverk, mahjong, vandring m fl.

Vi har också en sluten Facebookgrupp som underlättar snabb kommunikation oss emellan.

Många beställde våra fina namnbrickor som verkligen är till stor hjälp nu när vi är så många och det blir allt svårare att lära sig alla namn.

Klicka här för fler bilder!


 

SWEA-middag januari 2017

IMG_3082 (002)Petiscos på Dom Diniz lockade nära trettio Sweor som fyllde den lilla enkla lokalen med glada skratt.

Det serverades väl utvalda smårätter, bl a Pata negra skinka som nästan smälte i munnen, härlig ceviche på lax, ljuvlig sötpotatis med spenat och ost och som avslutning möra bochechas, dvs griskinder.

Till efterrätt chokladkaka med en härligt frisk limemousse.

Stämningen var som vanligt hög, liksom ljudnivån, och alla verkade trivas.

Mätta och belåtna försvann alla ut i natten strax efter tio på kvällen.

Klicka här för fler bilder!

 


 

SWEA-kaffe 11 januari 2017

Årets första onsdagskaffe samlade 37 glada sweor. Varmt välkomna ska ni vara allesammans och särskilt ni åtta som är alldeles nya medlemmar, till ett nytt, innehållsrikt och aktivt SWEA år i Lissabon!

Programgruppen informerade bl a om följande:

 • Vårens program
 •  ”Sverigelistan” på ambassaden och hur man registrerar sig på den
 •  Uppmaning att ge förslag till ”Årets svenska kvinna” senast 15 januari
 • Årsmötet på Hotel Londres 16/2 – fullmaktsblanketter på mail, delas också ut på kaffet 1/2
 • Marianne Rochas Martins vill ha besök och hjälp av bilburna att åka och handla (separat mail kommer att skickas ut till alla)
 • Dagens bokbytarbord
 • Lista på beställning av namnbrickor
 • Lista på olika intressen gick runt, se nedan * 
 • Fråga om Mahjonggruppen skulle kunna vara på Londres. Kerstin undersöker
 • Nästa vandring med vandringsgruppen 20/2 vid Cabo da Roca, anmäl via hemsidan – Intressegrupper : Promenadgruppen

 * Följande nya intresseinriktningar tog upp:

 • Keramik / arbeta med lera
 • Konstrundor / galleribesök
 • Målning, badminton
 • Vinklubb
 • Besök på Champalimaud och andra institutioner
 • Mindfulness, yoga
 • Fiskkurs – laga till fiskrätter utifrån Portugals fisksorter 
 • Botaniska promenader                                                                                                     

Vi är alltid tacksamma för fler förslag och tankar om innehåll i vårt gemensamma SWEA Lissabon! Skicka e-post eller prata med programgruppen direkt!

Nästa aktivitet är vår torsdagsmiddag, den 26 januari. Varmt välkomna till den lilla mysiga restaurangen Dom Diniz! För mer info se Kommande aktiviteter här på hemsidan. OBS! Max 25 personer denna gång! Först till kvarn …

Vi hoppas vi ses snart igen!


 

Vandringsgruppen på tur i Lissabon 9 januari

Strålande sol, ingen vind, glada vandringskamrater och Lissabon att upptäcka – bättre kan det väl knappast vara! Camilla och Gunnel visade oss några av sina smultronställen som vi ivrigt noterade, fotograferade mm för att lägga på minnet till nästa gång.

IMG_20170109_105238Fler bilder finns här!