Guidad vandring av“Museo do Aljube – Resistance and freedom”

Datum/Tid
Datum - januari 25, 2023
2:30 e m - 4:00 e m

Kategorier Inga Kategorier


Följ med på en guidad entimmesvandring av motstånds- och frihetsmuseet “Aljube” i Lissabon och lär om vägen till Portugals unga demokrati och om de tappra människor som gjorde den möjlig.

Portugal styrdes under 48 år, mellan 1926 och 1974, av en diktatorisk regim. Mellan de två världskrigen bildades den sk. Estado Novo, ledd av Salazar, stödd av militären och inspirerad av dåtida Italiens fascism, med förtryck och censur av dem som motsatte sig diktaturen. De som bjöd motstånd fick gå under jord. De som trots det arresterades, sattes i politiska fängelser. I Aljube – byggnaden vi  ska besöka och som hyser motstånds- och frihetsmuseet idag- fanns t ex fjorton isoleringsceller a 1×2 meter, utan dagsljus, i vilka fångarna fick uthärda fysisk och mental tortyr, helt ovetande om när det skulle få ett slut.

Den 25 april, 1974 besegrade officerare i MFA ( The Armed Forces Movement) diktaturen, vilket öppnade upp för den därpå följande revolutionen i vilken civilbefolkningen deltog och en demokratisering av landet inleddes.

Museo do Aljube vill hedra alla motståndsmän och -kvinnor som  med livet som insats kämpade för frihet och  demokrati och är idag ett instrument för förmedlandet av demokratiska värden. 

Mer information kommer!