Network Menu

Tidigare program under 2017 – Algarve

Här kan Du läsa om de program, vi haft tidigare i år.

Om Du klickar på bilderna, så får du upp dem ett större format.

Stadsvandring i Lagos

Stadsvandring Lagos 23 okt 17Stadsvandring i Lagos den 23 oktober 2017

35 Sweor bjöds på underbart väder och en intressant stadsvandring. Dagen genomsyrades av mycket positiv energi, intressanta samtal och en härlig stämning! 

Guiden Carla Andrez de Aousa, berättade om Lagos historia på ett mycket engagerat sätt. Carla delade med sig av egna erfarenheter och de förändringar, som skett under hennes 50 år i Lagos! Guidningen var uppskattad och vi lärde oss mycket om stadens historia.

Från historia till framtid….. 

I samband med lunchen gav Dr Antonio Leitão, representant från kommunkontoret i Lagos, oss en bild av Lagos framtida visioner.

Här finns fler bilder!

_____________________________________________________________________________________________

Kick off SWEA i Algarve

Swea i Algarves Kick off på sandön Armona

I slutet av september i underbart sommarväder tog 56 Sweor färjan från Olhão till sandön Armona.Kickoff Algarve sep 2017 Armona är en av öarna i naturreservatet Ria Formosa som är ett av Europas mest biologiskt aktiva område, 6 mil långt och sträcker sig från Faro i väster till öster om Tavira.

Ön Armona är numera en charmig semesteridyll. Här semestrar portugiser i sina söta små sommarhus omgivna av bougainvillea och andra blommande växter. Många turister hittar hit för att under en vecka eller två njuta av sol och bad i en enkel och avslappnad miljö eller bara också ta färjan över dagen för att bada och/eller äta lunch.

Efter en kort introduktion till området, öarna, deras historia och nutid så tog vi en promenad genom byn, några gick ända ut till andra sidan och öns fantastiska stränder för att ta sig ett dopp innan det var dags för lunch.

Vi välkomnades med ett glas Espumante innan vi intog vår gemensamma lunch på Restaurangens takterass med utsikt mot fastlandet och berget San Miquel (Algarves högsta), hav och by. Eftersom det var många nya Sweor så presenterade styrgruppen sig samt gav information om höstens program.

Efter ett par timmars lunch åter till färjan som tog oss tillbaka för vidare färd hem.

Vid pennan Barbro Falke Almgren

Bilder från deltagande Sweor

Här finns fler bilder!

____________________________________________________________________________________________

 

Prova på Croquet – Algarve

CroquetdagFörsta höstaktiviteten för Swea i Algarve – 15 september

I den vackra miljön med utsikt över havet och ett underbart Algarveväder provade 30 entusiastiska Sweor och livgardister på att spela croquet på Algarves enda professionella croquetklubb. På spelplanen guidades deltagarna i spelets regler och flera spännande och mycket jämna matcher blev det.

Vi fick som första spelare inviga klubbens nya bana som nu står klar för att ta emot fler internationella croquetspelare på Portugal Open som går av stapeln i början på oktober.

Efter spelet avnjöts en god lunch vid poolkanten.

Vid penna samt som fotografer

Barbro Falke Almgren, Kickie Hagelborg

Här finns fler bilder!

______________________________________________________________________________________________

SWEA-golf på Espiche

SWEA-golf EspicheVår första SWEA-golf i Algarve spelades i perfekt golfväder och avslutades med en god lunch i det fina klubbhuset på Espiche golfklubb utanför Lagos.  

Efter visst manfall blev det till sist sju Sweor (varav en som kom ända från Tavira) som tävlade i vår första SWEA-golf. Själv kunde jag tyvärr inte spela pga en ond axel men jag gick med och peppade och assisterade de andra som gjorde många fina slag på den tuffa Espiche banan.  

Stort grattis till vinnaren Arja Edvardsson som efter sex månaders uppehåll nu äntligen är tillbaka ute på golfbanan igen! Stort grattis även till Agneta Torgardh som vann Longest Drive och Carina Sörensen som vann Nearest Hole!  

Det var en härligt avslappnad stämning i gruppen och alla var överens om att detta måste vi göra om, kanske då på en lite lättare bana.  

Vid pennan: Barbro Holgerson

Här finns fler bilder!

__________________________________________________________________

Besök hos Taran Flaten + lunch 17 maj

Taran Flaten

Konstnärsbesök och lunch

På “självaste “norska nationaldagen 17 maj besökte 17 glada Sweor en norsk glaskonstnärinna strax utanför Tavira. Taran Flaten berättade om sitt skapande i en fantastiska miljö, som också utgör hennes hem.

Hennes alster finns att beskåda överallt i huset liksom bland stenar, träd och små prång i trädgården.

Vi bjöds på förfriskningar och njöt till fullo!

Lunch åt vi sedan hos A Senora Ana Lydia på restaurang Monte Velho, där vi serverades lokala specialitéer. Detta enkla och genuina ställe ligger naturskönt mellan gröna kullar.

Tack alla som var med, tillsammans bidrog vi till en trevlig dag.

Kickie Hagelborg och Barbro Falke- Almgren

Här finns fler bilder!

_______________________________________________________________________________________________

Besök på Monte da Casteleja vingård

IMG_6862 (002)Vi var 25 Sweor som en varm, solig och lite blåsig eftermiddag besökte Monte da Casteleja vingård utanför Lagos. Ägaren och vinmakaren Guillaume Leroux visade oss runt på gården och vi fick lära oss lite om de huvudsakliga druvorna (enbart portugisiska) som används i deras viner (bastardo, alfrocheiro, perrum och arinto). Även hur de producerar och lagrar sina viner genom att kombinera moderna och antika teknologier.

IMG_6865 (002)
IMG_6869 (002)

Här finns fler bilder!


 

Kurs i hjärt- och lungräddning, 20 mars

20170320_121501 (002)Nu har vi börjat! Utbilda dig för livet!

Kickie Hagelborg, styrgruppen i Algarve och Ted Hagelborg, Ted Golfare, inbjöd till kurs i hjärt- och lungräddning handledd av Bombeiros i Tavira. Evenemanget som genomförs under ett flertal veckor i Tavira, har skapat stort engagemang bland Sweorna, som även uppmanats ta med sin partner. Detta är SWEA i samarbete med bl a Ted Golfare, Rotary Club Tavira och staden Tavira.

Den 20 mars var vi sex svenskar som deltog i den fyra timmar långa övningen med föreläsning och praktiska övningar. Vi bad även föreläsaren att förevisa hur vi kan rädda barn under ett år och äldre barn. Bilden visar ett pass under träningen.

Utbildare var José Luis, som talar utmärkt engelska. Han har även privata kurser i hjärt- och lungräddning.

Kursen kan varmt rekommenderas!

Vid pennan:

Marie-Louise Dagrup Strand


 

HLR – kurs Algarve våren 2017

SWEA och Rotary i samarbete!

 

Under våren 2017 har medlemmarna i SWEA Algarve erbjudits utbildning i Hjärt- och lungräddning. Kurserna har hållits på Brandstationen i Tavira under ledning av José Nascimento.

Genom lokala kontakter har Rotary kunnat engagera Brandstationen för att lära ut hur vi räddar liv.

Bakgrunden är det samarbetsavtal som slutits mellan Rotary Clube Tavira och SWEA .

Dessa båda världsvida föreningar har mycket gemensamt, jag har förmånen att sedan många år vara medlem i båda.

Några ledord är internationellt nätverkande, donationer, trygghet, vänskap och glädjen att ge.

Under en högtidlig ceremoni undertecknades samarbetsavtalet av Rotarypresident José  Manuel Anastácio  och Christina Hagelborg från SWEAs styrgrupp i Algarve.

Framtiden får utvisa hur vi kan fortsätta verka tillsammans för andra i vårt närområde.

Det vi med säkerhet vet är att HLR kurser kommer att erbjudas vid ett par tillfällen efter sommaren.

Vid pennan

Christina (Kickie) Hagelborg

____________________________________________________________________________________________

Vandring längs Odelouca och Arade

038CVandring i Algarve längs Odelouca och Arade floden

Vi var ett glatt gäng Sweor som samlades vid örtagården ”Quinta dos Aromas e Sabores” där våra guider Michael med hustru Catarina från Quimera Experience mötte oss.  Efter en visning av gårdens aromatiska växtodling fick vi smaka på gårdens te och bröd med honung.

Längs vandringsleden växte det flera olika sorters orkidéer och många andra vackra blommor och träd.  En av orkidéerna kallas visst för ”den lille italienaren”. Vid en äng gick flera åsnor och betade och av deras mjölk görs tvål.

Dagen avslutades på vingården Quinta do Francês Family Estate som ligger i dalen nära Odelouca floden. Värdinnan Tânia berättade om gårdens vinproducering och visade oss runt innan själva vinprovningen.

Vid pennan, Ulla Karlsson

016C-003
019C

Här finns det fler bilder!


 

Marsmingel på Belmar

IMG_9915 (002)Den 14 mars träffades ca 25 Sweor på Hotel Belmar, Lagos, för lite trevligt mingel.

 

 

 


 

IMG_9913 (002)
IMG_9917 (002)
IMG_9918 (002)

IMG_9920 (002)
IMG_9921 (002)


 

Lär känna Algarve – guidad tur i Tavira

20170228_114829 (002)Den 28 februari samlades ca 25 Sweor för att lära känna Tavira, besöka Fadomuseet, samt äta en god lunch.

Åke Levin, med mångårig erfarenhet av Tavira, guidade oss hela dagen och berättade också om framställningen av havssalt i Tavira!

Några fler bilder:

20170228_114041 (002)
20170228_114405 (002)

20170228_111022 (002)
20170228_113014 (002)

20170228_105923 (002)
20170228_122508 (002)


 

Mingelträff i Lagos januari 2017

IMG_2739 (002)

Vi har nu dragit igång “SWEA mingelträffar” i Lagos. Första träffen gick av stapeln den 31 januari på Belmar Resort i Porto de Mos och det blev stor uppslutning med drygt 30 Sweor från Lagos / Luz som kom och minglade. Mycket uppskattat!

Tanken är att detta ska vara ett återkommande event där vi träffas den andra tisdagen i varje månad mellan kl 16 – 18 under januari – maj samt september – november (undantaget juni, juli, augusti och december). Målsättningen är att träffas på ett informellt sätt, utan föranmälan och där var och en beställer en fika, ett glas vin, snacks eller vad man vill ha.

Även om dessa mingelträffar i första hand riktar sig till Sweor i närområdet så välkomnar vi självklart alla Sweor.

Vårens datum är:

  • Tisdagen den 14 mars, kl. 16-18 på Belmar Resort, Lagos
  • Tisdagen den 11 april, kl. 16-18 på Belmar Resort, Lagos
  • Tisdagen den 9 maj, kl. 16-18 på Belmar Resort, Lagos

Här kommer lite fler bilder från första mingelträffen:

IMG_2738 (002)
IMG_2736 (002)-001

IMG_2733 (002)
IMG_2735 (002)

IMG_6616 (002)

IMG_2737 (002)
IMG_2734 (002)

IMG_2740 (002)
IMG_6617 (002)


 

Januariträff Algarve – Vad säger lagen?

SWEA Algarve träff den 26 januari med advokat Veronica Pisco

Vi var runt 30 Sweor som hade glädjen att få lyssna på ett föredrag av advokat Veronica Pisco samt få delta i en intensiv frågestund efter. 

Veronica Pisco redogjorde för hur viktigt det är att förstå en del av de skillnader som finns mellan svensk och portugisisk lag samt att uppmärksamma en del frågor som man inte alltid tänker på.  

Vi som lyssnade är nog alla eniga om att det var en mycket intressant, givande och en oerhört viktig träff. Vi är nu många som känner att vi måste komplettera våra sannolikt redan skrivna svenska testamenten med en Power of Attorney, Living Will samt överväga att bl a även göra ett portugisiskt testamente.

Stort tack till Yvonne Liljestrand, Swea medlem i Algarve,  som genom sitt arbete på Buyme kommit i kontakt med advokat Veronica Pisco och därmed gjorde detta givande möte möjligt.  

Barbro Falke Almgren & Yvonne Lundberg