Network Menu

Tidigare program under 2018 – Lissabon

Här kan Du läsa om de program, vi haft tidigare i år.

Om Du klickar på bilderna, så får du upp dem ett större format.

Introduktionsträff för nya medlemmar

Äntligen är vi igång med introduktionsträffar för nya medlemmar!

Medlemsansvarig Kerstin Amnell och ordförande Marie Ahlberg håller i dessa träffar som kommer att äga rum en eller två gånger varje höst och vår.

 

Introduktionsträff 1 – 2018!

Den 11 april samlades tolv nya medlemmar för att få chans att träffa andra i samma situation, få matnyttig information och kunna ställa frågor.

Intromöte 1 2018
Intromöte 1 2018

 

Var och en fick möjlighet att presentera sig själv och ta upp de frågor som kändes mest angelägna i samband med flytten till Portugal och livet här.

 

Nyfikenhet, igenkännande, glädje, frustration! Vi skrattade tillsammans och förundrades över hur spännande tillvaro vi har på olika sätt just nu.

Intromöte 1 2018
Intromöte 1 2018

 

Vi delade också med oss av kunskaper om olika saker som man kan behöva veta som nyanländ.

 

Nästa introduktionsträff är den 15 maj! Inbjudan har gått ut per mail till berörda.

_______________________________________________________________________________________

 

SWEA-kaffe 4 april 2018

Från Sverige till Portugal 1957 lockade 50 Sweor till april månadskaffe!SWEA-kaffe 4 april 2018

Marianne Ahnefelt Rocha Martins berättade med härlig humor och stor inlevelse om hur det var att flytta till Portugal redan i slutet av 50-talet. Vi fick höra många personliga historier om möten, händelser och hur livet tedde sig då. T ex hur man klädde upp sig för att gå på bio, medan ett teaterbesök inte var något särskilt.

Många upplevelser som vi som nyinflyttade också kan relatera till. Under de första kalla vintermånaderna saknade hon verkligen sina svenska fårskinnstofflor. Hon höll på att inte bli gift alls eftersom byråkratin försökte sätta käppar i hjulet. Det fantastiskt vänliga Portugal som så många svenskar även idag möts av upplevde hon när hon tillsammans med sin man körde landet runt på vespa och träffade gästfria nya släktingar.

Marianne startade Svenska skolan för 60 år sedan, först i liten skala, t om en tid hemma i sitt eget vardagsrum, för att sedan kunna flytta till egna lokaler i Carcavelos. Där finns den kvar än i dag och blomstrar med över 50 elever.

Varmt tack Marianne för en fantastisk resumé av dina 60 år i Portugal!

_________________________________________________________________________________________________

Endagsutflykt till Serra da Arrábida

Strålande sol, blå himmel och ett lika blått hav mötte 36 Sweor på en underbar busstur till Arrábida. Isabel Höckert visade på semesterorten Troia mitt emot Setubal, berättade om utgrävningar av romerska lämningar innan vi stannade vid det högt belägna gamla franciskanerklostret med vidunderlig utsikt över ett skimrande hav. Nästa stopp var hos en kakeltillverkare där man handmålade kakel efter mallar eller efter kundens önskemål. Hos José Maria de Fonseca fick vi en guidad tur i museet och de äldre vinkällarna, med jättelika vinfat som använts till Periquita. Provsmakning av vitt vin och 20 år gammal, mycket len muscatel avslutade guidningen.

Lunchen väntade på en av Sesimbras fina strandrestauranger med grillad svärdfisk och crèpes med glass. Så gott! Efter lunchen åkte vi tillbaka till Azeitão och besökte Palácio de Bacalhoa, ett slott från 1500-talet som renoverades på 30-talet och på senare år köpts av Joe Berardo. De gamla rummen hyser nu några fina objekt ur Berardos samlingar. I trädgården finns förutom en barockträdgård med välklippta buxbomshäckar och det fina badhuset med Susanna i badet även en samling kakel från 1500-talet. Där finns också vinstockar i långa rader, en del av dem handplockas fortfarande. Även här fick vi provsmaka husets viner, ett vitt, ett rött och en muscatel.

Väl förplägade styrde vi sedan hemåt och tackade både Isabel och vår chaufför med en varm applåd för en helt underbar och mycket berikande dag. Här finns fler bilder!

Serra da Arrábida mars 2018
Serra da Arrábida mars 2018

___________________________________________________________________________________________________________________________

Internationella kvinnodagen 8 mars 2018

På internationella kvinnodagen samlades 40 Sweor på Eurostars Hotel i Cascais. Int kvinnodagen 8 mars 18

Vår ordförande Marie Ahlberg hälsade välkommen med några tänkvärda ord.

Det blev många trevliga samtal och gott vin med tilltugg avnjöts med utsikt ut över vattnet.

Fler bilder finns här!

Int kvinnodagen 8 mars 18
Int kvinnodagen 8 mars 18

_______________________________________________________________________________________________________________

 

SWEA-kaffe 7 mars 2018

Ett spännande föredrag om en äventyrlig resa i Sydostasien lockade ett femtiotal Sweor.SWEA-kaffe 7 mars 2018

Vår nya ordförande Marie Ahlberg inledde med att presentera sig själv och närvarande delar av styrelse och programgrupp.

Ordet lämnades sedan snabbt över till Britta Ternheim, iklädd en svart vietnamesisk klänning. Som inledning lockade hon fram tävlingsinstinkten med lite frågesport om Vietnam, Laos och Kambodja men tyvärr tvingades en hel del av oss erkänna vår okunskap om denna del av världen.

Med hjälp av härliga bilder och kortfilmer förflyttades vi sedan både ljud- och bildmässigt till resans startpunkt Vietnam. Vi fick bl a uppleva glädjeyran i Ho Chi Minh City över semifinalvinst i ungdomsfotbollscup, det smått klaustrofobiska tunnelsystem som skapats av vietnameserna under många år av krig, en färggrann skola i Hanoi, vådlig färd på vattenvägar i gränslandet mellan Vietnam och Laos, samt små lantliga byar innan man nådde fram till målet för resan, Angkor Wat!

Fråga efter fråga bockades av och till sist stod Ann Hjelm som värdig vinnare av en vacker sidenschal. Tiden flög iväg och vi var nog många som gärna lyssnat en timme till. En varm applåd tackade för det fina föredraget och sedan spriddes vi alla i gråvädret.

Här finns fler bilder från kaffet!

Marskaffe 2018
Marskaffe 2018

__________________________________________________________________________________________________________________

Årsmötet 15 februari 2018

Årsmötet feb 2018

Marie avtackar Mita med snyggt diplom!

Det blev en fullmatad kväll med 60 resoluta Sweor som röstade sig igenom hela årsmötet. Varma applåder rönte både avgående ordförande Mita och vår duktiga kassör Gunilla. Den nya styrelsen antogs enhälligt med Marie Ahlberg som ny ordförande. Programgrupperna i Algarve och Lissabon presenterades.

Mötet röstade också för en höjning av SWEA Lissabons donation 2018 till 2000€ att fördelas lika mellan Lissabon och Algarve.

Ett förslag att ändra namn till SWEA Portugal diskuterades. Mötet biföll förslaget.

Två av SWEA Lissabons grundare fanns med på mötet, Gunilla Possenius och Ulla Rapazote.

Därefter bjöds det på bubbel innan maten, en fin buffé med mycket fräscht och gott. Hotellets nye kock fick välförtjänt beröm. Kvällen avslutades i sedvanligt glatt SWEA-sorl.

Årsmötet feb 2018
Årsmötet feb 2018

Fler bilder finns här !

____________________________________________________________________________________________________________________

 

SWEA-kaffe 7 februari 2018

Vi var 51 förväntansfulla Sweor som samlades i nyrenoverade Hotel Londres för att lyssna på Agneta Syrén, jurist, författare, säkerhetschef och programledare, som höll ett föredrag med rubriken: SÄKERHET. DET HANDLAR OM ATT KÄNNA SIG OCH VARA SÄKER. SWEA kaffe 7 feb 2018

Agneta belyste skillnader när det gäller brottslighet och brottsbekämpning mellan Sverige och Portugal. Vi fick vidare tips och råd hur vi kan skydda oss när det gäller ficktjuvar och ID-kortskapningar. T.ex. sätt fast dina saker i handväskan så att det inte går att rycka upp dem ur väskan, ha inga saker i byxfickorna, var på din vakt så att du inte blir distraherad av något/någon – då kan en annan person passa på att stjäla ngt från dig!

 Detta och många fler intressanta frågeställningar och fakta tog Agneta upp i sin mycket uppskattade föreläsning!

 

Lite fler bilder:

SWEA kaffe 7 feb 2018
SWEA kaffe 7 feb 2018

Vår ordförande Mita och vice ordförande Marie:SWEA kaffe 7 feb 2018

_________________________________________________________________________________________________________________________

 

SWEA-middag 25 januari

Tjugosju hungriga Sweor träffades på SushiCome mitt i Cascais och provade på olika sorters sushi.

Januarimiddag 2018

Januarimiddag 2018

Här finns fler bilder!

__________________________________________________________________________________

SWEA-kaffe 10 januari 2018

SWEA-kaffe 10 januariPå årets första kaffe möttes 38 glada Sweor och samtalade, utbytte böcker, diskuterade intressegrupper mm. Eftersom Hotel Londres genomgår renoveringsarbete träffades vi istället överst på Cascais Vila i den ljusa caféavdelningen. Solen flödade in genom de höga fönstren, ända tills det var dags att skiljas åt. Då öppnade sig himmeln.

___________________________________________________________________________________