Network Menu

Tidigare program under 2017 – Lissabon

Här kan Du läsa om de program, vi haft tidigare i år.

Om Du klickar på bilderna, så får du upp dem ett större format.

April lunch

IMG_2687 (002)Fredagen den 21 april samlades 31 Sweor på Paula Rego-museet i Cascais för att få en guidad visning av den senaste utställningen “Secrets & Stories”. Vår mycket kunniga guide, Joana Santos, berättade om Paula Regos liv och de tavlor som var utvalda att spegla detta på utställningen. Mycket intressant och givande!IMG_3355 (002)

Efter visningen promenerade vi till SOUK – delikatessaffär och restaurang i Cascais. Det var första gången SOUK hade så många gäster och ägarinnan Daniela Azeredo och hennes personal hade precis hunnit ställa i ordning lokalen i källaren där vi intog den goda lunchen. Välkomstdryck, soppa, sallad, ostbricka, dessert, vin och kaffe eller te!

Här finns fler bilder från lunchen!


 

SWEA-kaffe 5 april

IMG_20170405_121109Färgen för dagen var grön! Saftigt grön som de små bitarna av aloe vera som vi alla fick känna, klämma, lukta och kanske t o m smaka på.

Louise Wennberg talade entusiasmerande om vikten att ta hand om sin kropp, att serva sin motor och fick oss alla att smörja in våra händer i den färska saften från aloe vera plantan. Hon delade också med sig av fler kloka hälsoråd som många säkert känner igen men inte alltid orkar leva upp till, vi är ju bara människor!

Vår ordförande Mita berättade bl a om Sverigemiddagen i Helsingborg 16 juni med utdelning av stipendier och hedrande av årets ÅSK.

Britta Ternheim från Programgruppen informerade om vårens program och påminde om att använda hemsidan fullt ut, t ex söka information om olika aktiviteter under fliken Intressegrupper eftersom det inte går ut någon e-post om dessa aktiviteter.

Här finns fler bilder från kaffet!


 

Utflykt till Mafra och Ericeira

IMG_20170322_100807

Swean Isabel Höckert tog oss med på en jättetrevlig bussutflykt till Palácio National i Mafra och Ericeira.  På vägen norrut gav Isabel en kort sammanfattning av portugisisk historia kryddad med lite anekdoter. En kaffe och en klosterbakelse väntade när vi kom fram. Väl inne på det enormt stora klostret i Mafra blev vi visade runt av kunniga guider som verkligen älskade att förmedla de kunskaper de besitter. Vi fick en stor dos portugisisk historia medan vi vandrade genom imponerande salar bl a klostrets sjukhusavdelning, det underbara biblioteket och de kungliga rummen.

En riklig lunch väntade på oss i Ericeira med underbar utsikt över Atlanten. Efter lunchen besökte vi Aldeia Saloia som byggts upp av José Franco. Ett Portugal i miniatyr och en livsgärning. En hel del paket med keramik fick plats i bussen på väg hem. Varmt tack för en härlig dag!

IMG_20170322_163428
IMG_20170322_102840
IMG_20170322_155622

Fler bilder finns här!


 

Internationella kvinnodagen 8 mars

Det var härlig stämning när Sweorna firade den Internationella kvinnodagen på Restaurang The Tasting Room Wine&Tapas i Cascais! 30 kvinnor njöt av goda tapas och gott vin. Ordförande Mita höll ett härligt tal i vilket hon bl.a. läste upp några av de olika citaten som de svenska tjejerna har på sina ryggar under Algarve Cup!

·     Believe in your damn self

·     Show your body some love

·     Go against your fears and go for human rights

·     Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always!

·     Se aldrig ner på någon, om det inte är för att hjälpa henne upp!

Vid pennan: Kerstin


 

SWEA-kaffe 1 mars 2017

IMG_0522 (002)

Närmare 50 Sweor samlades på Hotel Londres för att få välkomna tips och information av Helene Källström Vale och Christina Forssblad Rebello de Andrade på aktiviteter och sevärdheter i vårt närområde.IMG_0520 (002)

 

 

 

 

 

Fler bilder finns här!

 


 

Vandring vid Ursa 20 februari

Vi vandrade i strålande solsken längs kusten norr om Cabo da Roca:IMG_20170220_102440

Här finns fler bilder!


 

Årsmöte 16 feb 2017

IMG_20170216_182656Årsmötet för 2016 hölls i Hotel Londres lokaler i Estoril. Vi var 51 Sweor som deltog i årsmötet och kan intyga att det genomfördes enligt SWEAs stadgar och, nytt för i år, även enligt portugisiska regler eftersom SWEA Lissabon nu är registrerat som förening i Portugal.

Mötets ordförande var Ulla Baginha som med hjälp av Margareta Ståhlberg som sekreterare och Britt Maxe Engström lotsade oss genom alla punkter på dagordningen. Vår ordförande under 2016, Mita Zell, presenterade bl a årsberättelse, årsredovisning och budget för kommande år. Den nya styrelsen och valberedningen för 2017 fastslogs av mötesdeltagarna.

Efter årsmötet presenterade Mita vår donation av böcker till Maj-Lis Johanssons Insamlingsstiftelse och Maj-Lis berättade med inlevelse om sin gärning här i landet.

Fler bilder finns här!

 


SWEA-kaffe februari 2017

IMG_3098 (002)All time high var det på februarikaffet som samlade 50 Sweor för att lyssna på Agnetha Birgerssons mycket givande föredrag om relationer och personlig utveckling.

Vi funderar ju alla från tid till annan över våra relationer och hur vi prioriterar i våra liv.

Några ledord att ta med sig, fritt formulerade utifrån Agnethas föredrag kan vara:

 

 • Spring inte genom livet utan ta ett steg i taget och njut av varje.
 • Tänk efter vad du själv innerst inne vill göra, vem du vill vara.
 • Sluta anpassa dig efter vem du förväntas vara.
 • Lyssna och kommunicera.

Vår ordförande Mita passade på att informera om våren som kommer, årsmötet den 16 februari och våra olika intressegrupper, t ex kör, golf, hantverk, mahjong, vandring m fl.

Vi har också en sluten Facebookgrupp som underlättar snabb kommunikation oss emellan.

Många beställde våra fina namnbrickor som verkligen är till stor hjälp nu när vi är så många och det blir allt svårare att lära sig alla namn.

Klicka här för fler bilder!


 

SWEA-middag januari 2017

IMG_3082 (002)Petiscos på Dom Diniz lockade nära trettio Sweor som fyllde den lilla enkla lokalen med glada skratt.

Det serverades väl utvalda smårätter, bl a Pata negra skinka som nästan smälte i munnen, härlig ceviche på lax, ljuvlig sötpotatis med spenat och ost och som avslutning möra bochechas, dvs griskinder.

Till efterrätt chokladkaka med en härligt frisk limemousse.

Stämningen var som vanligt hög, liksom ljudnivån, och alla verkade trivas.

Mätta och belåtna försvann alla ut i natten strax efter tio på kvällen.

Klicka här för fler bilder!

 


 

SWEA-kaffe 11 januari 2017

Årets första onsdagskaffe samlade 37 glada sweor. Varmt välkomna ska ni vara allesammans och särskilt ni åtta som är alldeles nya medlemmar, till ett nytt, innehållsrikt och aktivt SWEA år i Lissabon!

Programgruppen informerade bl a om följande:

 • Vårens program
 •  ”Sverigelistan” på ambassaden och hur man registrerar sig på den
 •  Uppmaning att ge förslag till ”Årets svenska kvinna” senast 15 januari
 • Årsmötet på Hotel Londres 16/2 – fullmaktsblanketter på mail, delas också ut på kaffet 1/2
 • Marianne Rochas Martins vill ha besök och hjälp av bilburna att åka och handla (separat mail kommer att skickas ut till alla)
 • Dagens bokbytarbord
 • Lista på beställning av namnbrickor
 • Lista på olika intressen gick runt, se nedan * 
 • Fråga om Mahjonggruppen skulle kunna vara på Londres. Kerstin undersöker
 • Nästa vandring med vandringsgruppen 20/2 vid Cabo da Roca, anmäl via hemsidan – Intressegrupper : Promenadgruppen

 * Följande nya intresseinriktningar tog upp:

 • Keramik / arbeta med lera
 • Konstrundor / galleribesök
 • Målning, badminton
 • Vinklubb
 • Besök på Champalimaud och andra institutioner
 • Mindfulness, yoga
 • Fiskkurs – laga till fiskrätter utifrån Portugals fisksorter 
 • Botaniska promenader                                                                                                     

Vi är alltid tacksamma för fler förslag och tankar om innehåll i vårt gemensamma SWEA Lissabon! Skicka e-post eller prata med programgruppen direkt!

Nästa aktivitet är vår torsdagsmiddag, den 26 januari. Varmt välkomna till den lilla mysiga restaurangen Dom Diniz! För mer info se Kommande aktiviteter här på hemsidan. OBS! Max 25 personer denna gång! Först till kvarn …

Vi hoppas vi ses snart igen!