Network Menu

Tidigare program under 2017 – Lissabon

Här kan Du läsa om de program, vi haft tidigare i år.

Om Du klickar på bilderna, så får du upp dem ett större format.

SWEA-kaffe 6 september

SWEA-kaffe 6 sepDen härligaste av sommardagar strömmade Sweorna in till höstens första onsdagskaffe. Det var ett sk pratkaffe, och det märktes verkligen. Många glada hälsningar och kramar delades ut. Några helt nya Sweor samt också gäster fanns med, och alla välkomnades av vår ordförande Mita som passade på att berätta om vad SWEA har att erbjuda. I höst är det bl a VM, världsmöte i Perth, och det går fortfarande att anmäla sig!

Kerstin, som leder Programgruppen, berättade lite mer ingående om höstens begivenheter, nu närmast uppstartskvällen 21 september i Cascais. Isabel som leder SWEAresan Portugals skatter fick också tala lite kort om innehållet innan ordet lämnades vidare till de olika intressegrupperna.

All information finns på hemsidan, förutom Kommande aktiviteter finns det också flikar med olika Intressegrupper, bara att klicka och anmäla sig på det som känns tilltalande. Ofta har dock aktiviteterna begränsat antal deltagare så det kan löna sig att kolla upp hemsidan med jämna mellanrum.

Margareta E tipsade om Oeiras som en mycket aktiv kommun. Just i helgen som kommer är det festival i Parque dos Poetas. Titta gärna på Oeiras hemsida: www.poeiras.pt

Tiden gick alldeles för fort, men några böcker hann byta ägare, kaffet och den goda citronkakan slank ner innan alla deltagare försvann ut i solskenet igen.

Här finns fler bilder!

_______________________________________________________

 

SWEA-kaffe 7 juni

SWEA-kaffe 7 juniOnsdag 7 juni var vi 31 varma Sweor som samlades för att umgås en sista gång innan sommaren. Uppslutningen var imponerande givet årstiden! Förutom trevliga samtal fick vi med oss mycket nyttigt:

Gästtalare var nämligen Karin Skjutare med en bakgrund som sjukgymnast. Hennes ledord är balans, belastning, rörlighet och cirkulation. Hon gick igenom många konkreta och förebyggande hälsoverktyg, alla lätta att göra hemma. Tipsen var mycket uppskattade och vi kommer nog alla att tänka lite mer på hur vi rör oss i vardagen så vi belastar kroppen på bästa möjliga sätt!

Fler bilder finns här!

Vi önskar er alla en riktigt trevlig sommar och på återseende till hösten!

Programgruppen genom Camilla Clarke

Bilder från konstgruppens besök på Gulbenkian 26 maj

Här finns ett urval bilder som inte gör den fina utställningen riktig rättvisa. Se den om Du kan!

Torsdagen 26 maj samlades 17 Sweor för att äta lunch och sedan få en guidad visning på Gulbenkian inne i Lissabon.

Den utställning vi besökte visade olika verk av José de Almada Negreiros – en oerhört produktiv portugisisk konstnär som levde 1893 – 1970.

Vi guidades av en fantastiskt kunnig och engagerad ung man. De 90 minuter vi bokat och betalt för blev 150 innan vi trötta – men nöjda med dagen – kunde vandra ut i solen igen.

Hela gruppen framför José de Alamada Negreiros stora vägg i museets entré:

Konstvisning 26 maj
Konstvisning 26 maj

Konstvisning 26 maj
Konstvisning 26 maj

Konstvisning 26 maj
Konstvisning 26 maj

Almada Negreiros finns också representerad på flera ställen runt om i Lissabon, bl a på Gare Marítima de Alcântara:

 

Konstvisning 26 maj
Konstvisning 26 maj

God lunch på Pasta non Basta:

Lunch
Lunch

Kaffe på Gulbenkians fina kafé:

Lunch

Stort tack från oss alla som var med till Anna och Birgitta som arrangerade detta så fint!

_______________________________________________________________________

Estufa Fria + torsdagsmiddag 18 maj

Torsdag 18 maj var vi 19 förväntansfulla Sweor som besökte Estufa Fria inne i Lissabon.

Vädret var fantastiskt och vi vandrade runt och såg allt ifrån näckrosor till blommande kaktusar och gigantiska avokados!

Efter denna oas gav vi oss ut i myllret och flanerade utför Avenida Liberdade på väg mot middag – med stopp för förfriskning på vägen!

Middagen åt vi i Palácio Chiado. Där avnjöts diverse läckerheter, bland annat Mexikansk “het” kyckling och Hawaiansk Poke. Det slank nog ner något glas gott vin till det och sedan avslutade vi med mumsiga desserter och/eller kaffe!

En härlig eftermiddag och kväll!

Här finns fler bilder!

____________________________________________________________________________________________

 

Avslutning för SWEA-golf våren -17

Dagens segrare var vår lagkapten Cecilia! Hipp hipp hurra!

Tack till alla i Lag B för er entusiasm och era otroligt fina prestationer. Det blev bara ett fåtal foton. Glömde alldeles bort att ta kort.

Mita var vår putt-segrare. Bilden säger allt! Bollen avslutade med ett underbart “klick”.

Gordon, tack ännu en gång för ditt engagemang!

Vi ser fram emot att träffas igen i början av september, några “gamla” elever och några “nya”.

Bjs Ingalill

_________________________________________________________________________________________

Vandring till Paço de Arcos 11 maj

Mörka moln och byar med stark vind och regn avskräckte inte 16 glada vandrare!

Vi möttes på stationen i Parede, vandrade längs vattnet, förbi den långa stranden i Carcavelos och marinan i Oeiras. Sen tog vi upp längs floden mitt i Oeiras till Marquês de Pombals vackra slott. Fortsatte upp genom de äldre delarna av Oeiras, hem till vår ciceron Margareta som överraskade med kaffe och en smarrig pastel de nata. Underbart gott!

Med regnmolnen hotande nära vandrade vi genom hela Parque dos Poetas, njöt av både konst, utformningen av parken och den fantastiska utsikten ner mot Tejomynningen. Väl framme i Paço de Arcos, på restaurang Astrolábio, serverades vi en mycket god slätvar på en bädd av grönsaker.

Detta var vårens sista vandring. Varmt tack till dig, Margareta, för en underbar guidning genom dina kvarter!

Vi ses förhoppningsvis igen till hösten, på fler härliga vandringsstigar!

Glad sommar!!

Här finns fler bilder!

_______________________________________________________________________________________

Nordea-information med lunch

Ett mycket tilltalande och lite annorlunda arrangemang, riktat specifikt till oss kvinnor, stod Nordea för onsdagen 10 maj.

Vi var knappt 20 Sweor som deltog i ett givande samtal om ekonomi och bankrelaterade frågor. Shirley Lam med kollegor gjorde oss alla delaktiga på ett lättsamt sätt, vi hade roligt samtidigt som vi fick en hel del matnyttig information. Fokus låg på vår situation, som självständiga kvinnor och som medföljande.

Efter frågesporten njöt vi alla av en mycket vällagad lunch på Hotel Villa Italia.

 

 

 

_________________________________________________________________________________________

 

SWEA-kaffe 3 maj

IMG_3428 (002)Ett härligt SWEA-kaffe samlade 29 Sweor som gärna ville prata och lära känna varandra lite bättre samt få lite information om vad som är på gång i SWEA.

Vår ordförande Mita Zell inledde mötet med att slå ett slag för Sverige-middagen 16 juni i Helsingborg och VM i Perth 19-22 oktober. Hon vill gärna ha sällskap av Sweor från Portugal. Har du möjlighet att delta respektive resa till Australien så anmäl dig! Mer info om båda evenemangen finns på hemsidan.

Kerstin Amnell, ansvarig för programgruppen, informerade om vårens och höstens aktiviteter och påminde om att titta på SWEAs hemsida för att anmäla sig.

En ny intressegrupp håller på att bildas. Anna Calissendorff och Birgitta Benthede bjuder in till Konstgruppen. Tanken är att gemensamt besöka konstmuseer och konstgallerier med visningar ett par gånger per termin – lite beroende på vad som är aktuellt på “konstscenen”. Först ut är en utställning den 26 maj på Gulbenkian med verk av José de Almada Negreiros, med guidning på engelska. Mer info under Kommande aktiviteter och via inbjudan som gått ut via e-post.

Kjell Lönnå och Sundsvalls Kammarkör kommer till Lissabon 21 maj och Cascais 23 maj. Alla har fått utskick om detta.

Portugals skatter är en resa med två övernattningar mellan 13 – 15 november till bl a Coimbra och Aveiro. Isabel Höckert är vår reseledare. Inbjudan med mer information skickas ut 19 maj. OBS! Begränsat antal platser!

Britta Ternheim ledde en mycket uppskattad lära känna-övning. Hon inledde med Clarence Crafoords ord att Varje Människa är en unik berättelse. Tänk vilken gåva det är att träffa nya människor och ta del av deras unika berättelse. För det krävs ömsesidighet och nyfikenhet ..

Alla blev uppmanade att byta plats och söka upp ett bord där man inte pratat med en eller två Sweor. Fokus på samtalet var: Vem är du?

Många intressanta samtal, ny information om varandra och annat spännande hördes från borden. Vi avslutade med att lyfta något från varje grupp för att knyta ihop det hela. Tänk så många fantastiska och unika berättelser det finns!

Fler bilder från kaffet finns här!


 

April lunch

IMG_2687 (002)Fredagen den 21 april samlades 31 Sweor på Paula Rego-museet i Cascais för att få en guidad visning av den senaste utställningen “Secrets & Stories”. Vår mycket kunniga guide, Joana Santos, berättade om Paula Regos liv och de tavlor som var utvalda att spegla detta på utställningen. Mycket intressant och givande!IMG_3355 (002)

Efter visningen promenerade vi till SOUK – delikatessaffär och restaurang i Cascais. Det var första gången SOUK hade så många gäster och ägarinnan Daniela Azeredo och hennes personal hade precis hunnit ställa i ordning lokalen i källaren där vi intog den goda lunchen. Välkomstdryck, soppa, sallad, ostbricka, dessert, vin och kaffe eller te!

Här finns fler bilder från lunchen!


 

Vandring Guincho – Malveira 19 april

IMG_20170419_093959
IMG_20170407_134349

Här finns fler bilder!


 

SWEA Professional besöker Deloitte 18 april

SWEA Professional hos Deloitte 2017-04-18 (002)

Sammanfattning av SWEA Professionals studiebesök hos Deloitte 2017-04-18

Vi blev 7 deltagare på träffen hos Deloitte. Många var bortresta eller hade besökare runt påskhelgen. Det var inte alls tokigt att vi var så få för vi fick möjlighet att lära känna varandra lite bättre.

Deloitte ställde upp väldigt ambitiöst och berättade om hur de jobbar med rekrytering och personalvård/utveckling. De bjöd på små smörgåsar och dryck innan de drog igång presentationen. Det blev emellanåt en givande diskussion mellan oss åhörare och Deloitte-folket.

Vi fick gå en rundtur i de imponerande lokalerna och vi diskuterade deras arbetssätt då de inte har fasta arbetsplatser. Efter rundturen samlades bara vi SWEA Pro-tjejer för en pratstund. En av tjejerna var genuint intresserad av att jobba på Deloitte i Lissabon efter detta besök. Himla kul!

Ja, om jag själv sökte jobb så skulle Deloitte definitivt vara ett lockande alternativ efter denna kväll.

Mita

Här finns fler bilder från mötet!


 

SWEA-kaffe 5 april

IMG_20170405_121109Färgen för dagen var grön! Saftigt grön som de små bitarna av aloe vera som vi alla fick känna, klämma, lukta och kanske t o m smaka på.

Louise Wennberg talade entusiasmerande om vikten att ta hand om sin kropp, att serva sin motor och fick oss alla att smörja in våra händer i den färska saften från aloe vera plantan. Hon delade också med sig av fler kloka hälsoråd som många säkert känner igen men inte alltid orkar leva upp till, vi är ju bara människor!

Vår ordförande Mita berättade bl a om Sverigemiddagen i Helsingborg 16 juni med utdelning av stipendier och hedrande av årets ÅSK.

Britta Ternheim från Programgruppen informerade om vårens program och påminde om att använda hemsidan fullt ut, t ex söka information om olika aktiviteter under fliken Intressegrupper eftersom det inte går ut någon e-post om dessa aktiviteter.

Här finns fler bilder från kaffet!


 

Utflykt till Mafra och Ericeira

IMG_20170322_100807

Swean Isabel Höckert tog oss med på en jättetrevlig bussutflykt till Palácio National i Mafra och Ericeira.  På vägen norrut gav Isabel en kort sammanfattning av portugisisk historia kryddad med lite anekdoter. En kaffe och en klosterbakelse väntade när vi kom fram. Väl inne på det enormt stora klostret i Mafra blev vi visade runt av kunniga guider som verkligen älskade att förmedla de kunskaper de besitter. Vi fick en stor dos portugisisk historia medan vi vandrade genom imponerande salar bl a klostrets sjukhusavdelning, det underbara biblioteket och de kungliga rummen.

En riklig lunch väntade på oss i Ericeira med underbar utsikt över Atlanten. Efter lunchen besökte vi Aldeia Saloia som byggts upp av José Franco. Ett Portugal i miniatyr och en livsgärning. En hel del paket med keramik fick plats i bussen på väg hem. Varmt tack för en härlig dag!

IMG_20170322_163428
IMG_20170322_102840
IMG_20170322_155622

Fler bilder finns här!


 

Internationella kvinnodagen 8 mars

Det var härlig stämning när Sweorna firade den Internationella kvinnodagen på Restaurang The Tasting Room Wine&Tapas i Cascais! 30 kvinnor njöt av goda tapas och gott vin. Ordförande Mita höll ett härligt tal i vilket hon bl.a. läste upp några av de olika citaten som de svenska tjejerna har på sina ryggar under Algarve Cup!

·     Believe in your damn self

·     Show your body some love

·     Go against your fears and go for human rights

·     Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always!

·     Se aldrig ner på någon, om det inte är för att hjälpa henne upp!

Vid pennan: Kerstin


 

SWEA-kaffe 1 mars 2017

IMG_0522 (002)

Närmare 50 Sweor samlades på Hotel Londres för att få välkomna tips och information av Helene Källström Vale och Christina Forssblad Rebello de Andrade på aktiviteter och sevärdheter i vårt närområde.IMG_0520 (002)

 

 

 

 

 

Fler bilder finns här!

 


 

Vandring vid Ursa 20 februari

Vi vandrade i strålande solsken längs kusten norr om Cabo da Roca:IMG_20170220_102440

Här finns fler bilder!


 

Årsmöte 16 feb 2017

IMG_20170216_182656Årsmötet för 2016 hölls i Hotel Londres lokaler i Estoril. Vi var 51 Sweor som deltog i årsmötet och kan intyga att det genomfördes enligt SWEAs stadgar och, nytt för i år, även enligt portugisiska regler eftersom SWEA Lissabon nu är registrerat som förening i Portugal.

Mötets ordförande var Ulla Baginha som med hjälp av Margareta Ståhlberg som sekreterare och Britt Maxe Engström lotsade oss genom alla punkter på dagordningen. Vår ordförande under 2016, Mita Zell, presenterade bl a årsberättelse, årsredovisning och budget för kommande år. Den nya styrelsen och valberedningen för 2017 fastslogs av mötesdeltagarna.

Efter årsmötet presenterade Mita vår donation av böcker till Maj-Lis Johanssons Insamlingsstiftelse och Maj-Lis berättade med inlevelse om sin gärning här i landet.

Fler bilder finns här!

 


SWEA-kaffe februari 2017

IMG_3098 (002)All time high var det på februarikaffet som samlade 50 Sweor för att lyssna på Agnetha Birgerssons mycket givande föredrag om relationer och personlig utveckling.

Vi funderar ju alla från tid till annan över våra relationer och hur vi prioriterar i våra liv.

Några ledord att ta med sig, fritt formulerade utifrån Agnethas föredrag kan vara:

 

 • Spring inte genom livet utan ta ett steg i taget och njut av varje.
 • Tänk efter vad du själv innerst inne vill göra, vem du vill vara.
 • Sluta anpassa dig efter vem du förväntas vara.
 • Lyssna och kommunicera.

Vår ordförande Mita passade på att informera om våren som kommer, årsmötet den 16 februari och våra olika intressegrupper, t ex kör, golf, hantverk, mahjong, vandring m fl.

Vi har också en sluten Facebookgrupp som underlättar snabb kommunikation oss emellan.

Många beställde våra fina namnbrickor som verkligen är till stor hjälp nu när vi är så många och det blir allt svårare att lära sig alla namn.

Klicka här för fler bilder!


 

SWEA-middag januari 2017

IMG_3082 (002)Petiscos på Dom Diniz lockade nära trettio Sweor som fyllde den lilla enkla lokalen med glada skratt.

Det serverades väl utvalda smårätter, bl a Pata negra skinka som nästan smälte i munnen, härlig ceviche på lax, ljuvlig sötpotatis med spenat och ost och som avslutning möra bochechas, dvs griskinder.

Till efterrätt chokladkaka med en härligt frisk limemousse.

Stämningen var som vanligt hög, liksom ljudnivån, och alla verkade trivas.

Mätta och belåtna försvann alla ut i natten strax efter tio på kvällen.

Klicka här för fler bilder!

 


 

SWEA-kaffe 11 januari 2017

Årets första onsdagskaffe samlade 37 glada sweor. Varmt välkomna ska ni vara allesammans och särskilt ni åtta som är alldeles nya medlemmar, till ett nytt, innehållsrikt och aktivt SWEA år i Lissabon!

Programgruppen informerade bl a om följande:

 • Vårens program
 •  ”Sverigelistan” på ambassaden och hur man registrerar sig på den
 •  Uppmaning att ge förslag till ”Årets svenska kvinna” senast 15 januari
 • Årsmötet på Hotel Londres 16/2 – fullmaktsblanketter på mail, delas också ut på kaffet 1/2
 • Marianne Rochas Martins vill ha besök och hjälp av bilburna att åka och handla (separat mail kommer att skickas ut till alla)
 • Dagens bokbytarbord
 • Lista på beställning av namnbrickor
 • Lista på olika intressen gick runt, se nedan * 
 • Fråga om Mahjonggruppen skulle kunna vara på Londres. Kerstin undersöker
 • Nästa vandring med vandringsgruppen 20/2 vid Cabo da Roca, anmäl via hemsidan – Intressegrupper : Promenadgruppen

 * Följande nya intresseinriktningar tog upp:

 • Keramik / arbeta med lera
 • Konstrundor / galleribesök
 • Målning, badminton
 • Vinklubb
 • Besök på Champalimaud och andra institutioner
 • Mindfulness, yoga
 • Fiskkurs – laga till fiskrätter utifrån Portugals fisksorter 
 • Botaniska promenader                                                                                                     

Vi är alltid tacksamma för fler förslag och tankar om innehåll i vårt gemensamma SWEA Lissabon! Skicka e-post eller prata med programgruppen direkt!

Nästa aktivitet är vår torsdagsmiddag, den 26 januari. Varmt välkomna till den lilla mysiga restaurangen Dom Diniz! För mer info se Kommande aktiviteter här på hemsidan. OBS! Max 25 personer denna gång! Först till kvarn …

Vi hoppas vi ses snart igen!


 

Vandringsgruppen på tur i Lissabon 9 januari

Strålande sol, ingen vind, glada vandringskamrater och Lissabon att upptäcka – bättre kan det väl knappast vara! Camilla och Gunnel visade oss några av sina smultronställen som vi ivrigt noterade, fotograferade mm för att lägga på minnet till nästa gång.

IMG_20170109_105238Fler bilder finns här!