SWEA-kaffe 7 november 2018

November månads SWEA-kaffe lockade rekordmånga 65 Sweor med sitt intressanta program:SWEA-kaffe 7 nov 2018

1)    Mita Zell och Madeleine Algotsson inledde med att berätta om hur välgörenhet kan se ut nu inför jul, t ex som en plastkasse att fylla hos din lokala affär för att sedan lämna till scouter eller annan organisation vid utgången.

SWEA Portugal har valt att stötta Maj-Lis Johanssons filantropiska insamlingsstiftelse samt Ulla Rapazotes välgörenhetsarbete inom SIS i Cascais och uppmuntrar alla Sweor att bidraga med julkassar på SWEAs julglögg den 2 december. Ett förslag kan vara att ta med två likadana julkassar varav en går till Maj-Lis insamling och en till Ullas insamling. Att lämna ett pengabidrag är också väldigt uppskattat. Separat information om vad en ”julkasse” kan innehålla samt kontonummer för insättning av bidrag kommer att skickas ut till alla Sweor.SWEA-kaffe 7 nov 2018

Vidare informerade Mita och Madeleine om Diplomatbasaren som anordnas fredagen den 30/11 samt lördagen den 1/12 i Centro de Congressos i Belém. Många länder från hela världen är representerade på basaren. SWEA kommer i år att delta med ett bord där egenhändigt gjort hantverk, hembakade kanelbullar och kakor mm kommer att säljas av engagerade Sweor som representerar Sverige klädda i folkdräkter eller blågult.

Mita skickade runt listor där de som vill engagera sig i Diplomatsbasaren kunde anmäla sig. Är du intresserad så kontakta mita.zell@outlook.com

2)    Kerstin Amnell presenterade två projekt i Cascais som man som invånare genom direktdemokrati kan rösta på, Projekt OP21-Gångväg och Projekt OP15-Klättervägg. Kerstin delade ut röstinformation till alla som var intresserade att rösta. Röstningen pågår just nu fram till 7 december. Mer info finns på kommunens hemsida: cascais.pt

SWEA-kaffe 7 nov 20183)    Britta Ternheim presenterade dagens föreläsare Karin Oldebäck. Karin har under mer än 20 år arbetat med att stärka människor när de står inför utmaningar och förändringar genom sitt arbete som ledarutvecklare, kommunikationstränare, coach samt KBT- och stressterapeut. Karin presenterade sig själv som ”beteendenörd” och bjöd oss på en fantastiskt inspirerande föreläsning där både teori och praktik blandades. Hon gav oss tips och idéer om hur vi kan tänka och göra för att känna ökad glädje och livstillfredsställelse.

Att vi påverkar livet positivt genom att sova bra, äta bra och röra på oss är välkänt. Men Karin belyste även vikten av att vi jobbar med vår mentala inställning för att uppnå en optimal livstillfredsställelse. Det gäller att hålla stressen nere och se till att hjärnan riktas bort från negativa tankar. Att sluta älta är något vi kan hjälpa varandra med när vi ibland fastnar då livet drabbar oss. Att röra på sig för att skapa ett positivt tillstånd genom att dansa eller rent av ”hoppsa” som Pippi kan vara ett bra knep att ta till.

Att göra något för en medmänniska, med en äkta vilja att osjälviskt hjälpa som leder till handling, kan fungera som ett skydd mot oro och stress samt leda till ett förlängt liv.

Ta chansen att skratta för ett skratt förlänger livet!

Karin gjorde bl a en andningsövning med oss där vi fick testa hur djupandning samt tankar på något vi är tacksamma över kan påverka stresshormonerna positivt så vi känner mer lugn och avspänning. Oro är vår största fiende och andningen är vår största vän!

En sammanfattning av presentationen kommer att skickas ut till alla som var med, där kan vi återfinna de tips och idéer som vi fick ta del av.

Föreläsningen var mycket uppskattad och Karin inspirerade oss med sitt härliga engagemang. Vår ordförande Marie Ahlberg tackade henne med en liten gåva och alla Sweorna instämde med en varm applåd.

Minnesanteckningar skrivna av Ylva

Här finns fler bilder!

_________________________________________________________________________________________________________________